ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βέτο στη Σύνοδο Κορυφής ζητεί ο Π. Λαφαζάνης

Βέτο στη Σύνοδο Κορυφής ζητεί ο Π. Λαφαζάνης

Να ασκήσει βέτο η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ συνεχίζουν να αρνούνται έστω την αναλογική κατανομή των προσφύγων ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.

«Αφού οι χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να τεθεί ενώπιον των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, όπως τον ΟΗΕ, προκειμένου να οργανωθεί διεθνής διάσκεψη για το προσφυγικό, να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται και οι υπεύθυνοι του πολέμου στη Συρία να οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την παρουσίαση των θέσεων της ΛΑΕ για το προσφυγικό.

Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε πως εάν οι ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ συνεχίζουν να αρνούνται έστω την αναλογική κατανομή των προσφύγων, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ασκεί βέτο σε όλες από εδώ και μπρος τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως μοχλό πίεσης.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, πως η Ειδομένη θα μείνει κλειστή για τα επόμενα χρόνια, και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ότι η Ελλάδα μπορεί να χωρέσει 150.000 πρόσφυγες, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως οι δηλώσεις τους «αποκαλύπτουν την παραδοχή της κυβέρνησης πως τα σύνορα δεν θα ανοίξουν, προεξοφλώντας πως δεν θα τεθεί θέμα συνόρων στη Διάσκεψη της Δευτέρας ή αν τεθεί θα είναι για τα μάτια του κόσμου». Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, φαίνεται να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας να αποδειχθεί ως μοιραίο αυτό που είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, πως «η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα hot spot», στην ουσία σε ένα μεγάλο στρατόπεδο. Η κίνηση αυτή της Ελλάδας περιφρονεί τόσο το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, όσο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑΕ.

Ο κ. Λαφαζάνης συνέχισε λέγοντας πως «είναι αδιανόητο να υπάρχει προσφυγική κρίση και συγχρόνως αποπληρωμή χρέους», δηλώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, διαγραφή του χρέους και ακύρωση των μνημονίων.

Επιπλέον, πρέπει να διασφαλιστούν τα πλήρη δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, να σταματήσει ο διαχωρισμός βάσει της εθνοτικής καταγωγής, να χορηγηθεί άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες, να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των προσφύγων προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες, συμπεριλαμβανομένου και αυτού στον Έβρο, εξήγησε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο Κώστας Ήσυχος χαρακτήρισε "εγκληματική πράξη" την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς αποδεικνύεται ο πραγματικός σκοπός αυτής της κίνησης, που δεν είναι άλλος από τη στρατιωτική παρουσία της συμμαχίας και τον έλεγχο της περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ανάπτυξη νατοϊκής αρμάδας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ο κ. Ήσυχος πρόσθεσε πως «είναι άδικο να μη βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι Κούρδοι».

Τη θέση πως πέρα από τους πολέμους, η μετανάστευση πάντα θα υπάρχει, όσο κυριαρχεί η ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, τόσο ανάμεσα σε ανθρώπους, όσο και κράτη, εξέφρασε ο Θανάσης Κούρκουλας.

Τα στελέχη της ΛΑΕ επισκέφθηκαν χτες το λιμάνι του Πειραιά, όπου διαπίστωσαν, όπως περιέγραψε ο κ. Λαφαζάνης, «ανθρώπους στοιβαγμένους σαν τα ποντίκια» και την «παντελή απουσία του κράτους, είτε ως παρουσία, είτε ως υποστήριξη στους πρόσφυγες». Αντίθετα, «όλα γίνονται από το κίνημα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί, το οποίο εκτός από φιλανθρωπία, αναδεικνύει μια βαθύτατα πολιτική στάση που δίνει προοπτική για ελπίδα», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

Σχετικές ειδήσεις