ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: «Καταπέλτης» ο Νικολόπουλος στις Επιτροπές της Βουλής

Ασφαλιστικό: «Καταπέλτης» ο Νικολόπουλος στις Επιτροπές της Βουλής

«Για άλλη μια φορά, τα μνημόνια θα πληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι» τόνισε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας και ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

«Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες δεν ψηφίζουμε το νέο σαρωτικό πακέτο μέτρων με μειώσεις σε συντάξεις, μερίσματα, εφάπαξ, ΕΚΑΣ, κατώτατη σύνταξη και πλαφόν που περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα χαρακτηρίζεται τόσο από φανερές, όσο και από κρυφές μειώσεις με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον νέο μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης ελλειμμάτων και τον αυτόματο κόφτη» ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε:

«Επειδή είμαι σίγουρος ότι μας παρακολουθούν από το κανάλι της Βουλής ζωντανά την συζήτηση μας, θα εκφράσω τους φόβους μου με ειλικρίνεια για την νέα καταιγίδα. Ζούμε στο ίδιο θανατηφόρο κλίμα των μνημονίων των τελευταίων έξι χρόνων και το ερώτημα παραμένει εάν οι θυσίες αυτές θα πιάσουν τόπο ή μήπως θα είναι χωρίς αποτέλεσμα και ελπίδα;

Η Ελλάδα θα μπει σε μια δημοσιονομική ισορροπία, σε φάση ανάπτυξης ώστε επιτέλους να ‘επιστραφούν’ πίσω κάποιες από τις θυσίες των πολιτών; Δυστυχώς όμως αμέσως μετά την ψήφιση, θα αρχίσει ο επιμερισμός σε έναν έκαστο εξ ημών, των πρόσθετων φόρων, εισφορών, των μειωμένων συντάξεων και των λιγότερων ελπίδων αξιοπρέπειας. Στον δε εναπομείναντα παραγωγικό ιστό της χώρας θα επιμερισθούν νέες υποχρεώσεις που θα οδηγήσουν σε νέα λουκέτα, σε νέες απώλειες θέσεων εργασίας και σε βαθύτερη ύφεση.

Για μία ακόμη φορά οι αυξήσεις φόρων, είτε απευθείας στο εισόδημα είτε με την... έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, θα πλήξουν όσους δεν μπορούν να κρύψουν τα πραγματικά έσοδα που έχουν κάθε μήνα. Αντιθέτως, οι περισσότεροι αγρότες δεν θα επιβαρυνθούν, αφού δηλώνουν οι περισσότεροι χαμηλά εισοδήματα. Το μεγάλο "παιχνίδι" θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα "μπλοκάκια", αφού ο φόρος και η εισφορά συνδέονται απευθείας με το εισόδημα. Έτσι ο πιο εύκολος τρόπος για να μην πληρώσουν είναι απλά να... δηλώσουν λιγότερα.

Δραματικές όμως θα είναι και οι αλλαγές και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, δηλαδή τους σημερινούς εργαζόμενους, που ενώ θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές, θα πάρουν μικρότερες συντάξεις. Πολιορκημένοι αλλά ελεύθεροι Έλληνες με κρίση και γνώση, ομολογούν ότι το Ασφαλιστικό ήταν και παραμένει ένα από τα κορυφαία προβλήματα του τόπου».

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση:

«Αλλά αυτή ακριβώς η σοβαρότητά δεν επιτρέπει λογικές του τύπου ‘πονάει δόντι, βγάζει δόντι’ όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης χωρίς ντροπή και χωρίς κανένα ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας. Επίσης δεν μπορεί να είναι λύ¬σεις αυτές που υιοθέτησε η Κυβέρνηση και οι οποίες αποσκοπούσαν αποκλειστικά και μόνο στην υπέρβαση του διαπραγματευτι¬κού αδιέξοδου.

Μπορεί οι δανειστές να μην νοιάζονται και μαζί με αυτούς και ο Μητσοτάκης, εάν στη μνημονιακή Ελλάδα του 2016 και με την ανεργία μόνιμα καρφωμένη πάνω από το 25%, η σύνταξη είναι σπάνια πλέον το εισόδημα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού. Μπορεί όλες οι φιλομνημονιακές πολιτικές δυνάμεις να μιλούν για αναγκαστική βίαιη προσαρμογή και ας αποτελεί η σύνταξη την οικονομική βάση για δύο ή και πολλές φορές και περισσότερες οικογένειες.

Εμείς όμως οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες δεν θα κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Θα μείνουμε σταθεροί σε όσα πριν 2-3 χρόνια έλεγαν -μαζί και εμείς- οι Σαμαράς, Τσίπρας κλπ. Αυτή την σκληρή πραγματικότητα η κυβέρνηση έλεγε πως θα αντιμετώπιζε με την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων ή και με κάποιες επιλεκτικές περικοπές όμως δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών. Και ας υπάρχουν άλλες λύσεις τις οποίες καταθέσαμε:

Η πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στηρίζεται σε σταθερούς πόρους χρηματοδότησης που μπορεί να προέλθουν από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, από τις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων, από τις κρατικές προμήθειες στα διόδια στα διάφορα πρόστιμα και στα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών και λαχείων.

Καταθέσαμε ένα μεγάλο κατάλογο με πιθανές άλλες πηγές εσόδων. Διαφωνούμε κάθετα με μία παράδοση άνευ όρων, όπως επίμονα ως λύση προβάλει ο Μητσοτάκης, γιατί ενώ δεν θα ήταν καλύτερη... σίγουρα θα ήταν και χειρότερη και εξευτελιστική. Δυστυχώς όμως και η επιβαλλόμενη προσπάθεια που έκανε η Κυβέρνηση, έφερε αποτελέσματα οδυνηρά, τα οποία δεν αποδεχόμαστε και δεν τα ψηφίζουμε. Προτιμάμε ακόμα και μόνοι να συνεχίσουμε να "κολυμπάμε" στα βαθιά ακόμη και ας έχουμε αποκάμει... Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες και εγώ προσωπικά δεν αποδεχόμαστε τις μνημονιακές λογικές και πολιτικές. Ξέρουμε πως αν συμβιβαστούμε μπορεί και να επιζήσουμε αλλά μόνον ως ‘σκλάβοι’. Προτιμάμε λοιπόν πολιορκημένοι αλλά να ’μαστε ελεύθεροι... Ως Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος που συνεργάστηκε στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με τις δυνάμεις που συγκροτούν την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αρνούμαι να ψηφίσω το Ασφαλιστικό, το φορολογικό και όποια άλλα νέα μέτρα έρθουν.

Λυπάμαι ειλικρινά αλλά πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κοινωνικής αγανάκτησης που συσσωρεύει. Λυπάμαι πολύ επίσης γιατί αμέσως μετά την ψήφιση, έρχεται η ΔΙΑΡΚΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗ και μάλιστα ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ... Οι αντοχές της κοινωνίας βρίσκονται στο ναδίρ. Μια ακόμα αποτυχία στην προσπάθεια εξόδου της οικονομίας από το ‘σπιράλ θανάτου’, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για όλη τη χώρα.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος προτείνει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σ’ ένα δικό μας εθνικό στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που δεν θα συνδέεται με τα Μνημόνια, τις διαπραγματεύσεις, τις απαιτήσεις ή τα λάθη των δανειστών. Το Εθνικό Κοινοβούλιο επιτέλους πρέπει να γίνει ‘ιδιοκτήτης’ ενός δικού του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης ώστε στα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, δηλαδή το 2021 να έχουμε πετύχει την εθνική αναγέννηση» κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις