ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με υπογραφή Τσίπρα τα δάνεια είναι εύκολα!

Με υπογραφή Τσίπρα τα δάνεια είναι εύκολα!

Την ίδια περίοδο που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα «κεραμίδια» καταγγέλλοντας το αμαρτωλό τρίγωνο Τραπεζών – ΜΜΕ – Κομμάτων, η υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα ξεκλείδωσε τη γενναία δανειοδότηση της Αυγής από την Εθνική Τράπεζα.

Ζήτημα με πολιτικο - οικονομικές αλλά και ηθικές προεκτάσεις προκύπτει μετά από τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες (07/09/2016) στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ. Ήταν η σειρά του Δημήτρη Στούμπου, διευθύνοντα συμβούλου της Αυγής Α.Ε., να υποστεί τη βάσανο των ερωτήσεων της Επιτροπής. Μόνο που οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Στούμπος ούτε επαρκείς ήταν, ούτε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς υπερασπίστηκαν. Το αντίθετο μάλιστα.

Όπως, λοιπόν, παραδέχτηκε ο κ. Στούμπος, η εφημερίδα κατόρθωσε το 2009 να πάρει δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο μάλιστα αυξήθηκε στα 1,5 εκατομμύρια λίγο αργότερα. Ήταν η ίδια περίοδος που οι Έλληνες πολίτες άρχιζαν να γνωρίζουν ολοένα και περισσότερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έκαναν «καριέρα» νύχτα-μέρα στα κανάλια της… διαπλοκής, καταγγέλλοντας τη… διαπλοκή μεταξύ ΜΜΕ, τραπεζών και κομμάτων.

Κι όμως, εκείνη ακριβώς την περίοδο η Αυγή κατόρθωσε να πάρει το πολυπόθητο δάνειο, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν ήδη αρχίσει να κλείνουν την κάνουλα της ρευστότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ούτε η χαμηλή κυκλοφορία της Αυγής, η οποία ανερχόταν σε μερικές εκατοντάδες φύλλα, δεν θορύβησε την τράπεζα για τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου από την εφημερίδα. Αλλά και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας δεν έπαιξαν ρόλο στην εκταμίευση του δανείου. Η Αυγή, βλέπετε, είχε ένα άλλο πολύ ισχυρότερο…asset, που θα έλεγε και μια ψυχή.

Και το όνομα αυτού Αλέξης Τσίπρας. Όπως, λοιπόν, παραδέχτηκε ο κ. Στούμπος ο σημερινός πρωθυπουργός με επιστολή που απέστειλε στην Εθνική Τράπεζα μπήκε μπροστά, ως πρόεδρος του τότε Συνασπισμού, για την έγκριση του δανείου.

Σε απλά ελληνικά: ο πρόεδρος ενός κόμματος που κατέχει το 40% μιας εφημερίδας – όπως επιβεβαίωσε ο κ. Στούμπος -, μεσολάβησε για να λάβει δάνειο η συγκεκριμένη εφημερίδα από τις τράπεζες. Όσον αφορά την κυπριακή εταιρεία Άτλας που έχει συμμετάσχει σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην Αυγή A.E.; Πρώτον, o κ. Στούμπος δεν τη θεωρεί… offsore και δεύτερον αρνήθηκε με πείσμα να αποκαλύψει το όνομα των φυσικών προσώπων που είναι πίσω από αυτή.

Όχι, αυτό δεν είναι διαπλοκή. Είναι απλά το κατοχυρωμένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς να μετέρχεται μεθόδους που καταγγέλλει για τους άλλους, χωρίς να κουνιέται φύλλο. Και κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον ανένδοτο αγώνα για κάθαρση στο μιντιακό, οικονομικό και τραπεζικό πεδίο.

Σχετικές ειδήσεις