ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Γ. Σταθάκης - Δεν είμαστε χθεσινοί, δεν έχουμε πια άλλοθι

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Γ. Σταθάκης - Δεν είμαστε χθεσινοί, δεν έχουμε πια άλλοθι

Το τρίπτυχο της στρατηγικής που θα πρέπει να έχει το κυβερνών κόμμα, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας αλλά και, πρωτοτυπώντας, τι δεν υποσχέθηκε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είμαστε χθεσινοί, δεν έχουμε πια άλλοθι, έχουμε ξεκινήσει μια πορεία που έχει βάθος, διάρκεια και προοπτική» παρατήρησε εισαγωγικά και παρέθεσε στη συνέχεια όσα δεν υποσχέθηκε να κάνει το κόμμα του.

«Μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες και συσχετισμούς το πρώτο που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι δεν θα στρίψουμε στην πρώτη δυσκολία, ότι θα βρούμε μια έξοδο φυγής.
Το δεύτερο που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι δεν θα επαναφέρουμε τον κρατικό καπιταλισμό σε μια χώρα, με εθνικό νόμισμα κυμαινόμενο.
Τρίτον, δεν υποσχεθήκαμε επίσης ότι δεν θα παραλάβουμε οποιοδήποτε ετοιμοπαράδοτο Μνημόνιο και δεν το παραλάβαμε. Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες προκειμένου να έχουμε βιώσιμη συμφωνία, με πάρα πολλά διαφορετικά στοιχεία από το ετοιμοπαράδοτο, παλαιάς κοπής Μνημόνιο. Τα ανέφερε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, προοδευτική φορολογία, προστασία πρώτης κατοικίας, εξισορροπημένη πολιτική στην Ενέργεια κ.α.

Το τέταρτο πράγμα που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι θα ανακυκλώσουμε το παλιό σύστημα, ότι δεν θα αντικαταστήσουμε τους κακούς δημοσίους υπαλλήλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με δικούς μας, δεν θα αντικαταστήσουμε τους κακούς επιχειρηματίες με καλούς, αλλά θα έρθουμε ως διακυβέρνηση που θα κάνει τομές σε όλα αυτά και πολλά άλλα».

Αμέσως μετά ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στις θετικές δεσμεύσεις: «Τι ήρθαμε να κάνουμε; Το εγχείρημα που ήρθαμε να κάνουμε είναι μεγάλο, σοβαρό και ξεπερνά το όρια της χώρας. Στις δεδομένες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, στις δεδομένες συνθήκες συσχετισμού δυνάμεων και κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού διεθνώς, υπάρχει χώρος για τρία πράγματα.

Πρώτον, οικονομική στρατηγική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση όχι με τον τρόπο που μας έλεγαν, αλλά με μια στρατηγική που προτάσσει την υπεράσπιση της εργασίας, την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής οικονομίας διεθνώς δίνοντας προοπτική σε νέες οικονομικές δραστηριότητες, το σεβασμό του περιβάλλοντος.

Δεύτερο πράγμα που υποσχεθήκαμε είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος που δεν θα περιθάλπει τα θύματα της ιδιωτικής οικονομίας σε επίπεδο φιλανθρωπίας αλλά θα διασφαλίζει υπηρεσίες και δικαιώματα στους πολίτες.

Το τρίτο που υποσχεθήκαμε, σε αυτές τις συνθήκες, είναι ότι μια κοινωνία μπορεί να διευρύνει δικαιώματα, ελευθερίες, μπορεί να αποκτήσει πιο δημοκρατικά χαρακτηριστικά».


«Οικονομική ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος και δικαιώματα -ελευθερίες, αυτό είναι το τρίπτυχο της στρατηγικής μας. Αυτό αποφασίσαμε… Αυτήν την αριστερά πιστεύουμε, αυτή η αριστερά αξίζει τον κόπο» έκλεισε με έμφαση την ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις