ΚΟΜΜΑΤΑ

Ανησυχία Κουμουτσάκου στο ΕΛΚ για τη ρητορική Ερντογάν

Ανησυχία Κουμουτσάκου στο ΕΛΚ για τη ρητορική Ερντογάν

Τις επαφές με ηγετικά στελεχη του Ερωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ξεκίνησε ο νέος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμενου να ενημερώσει για τις ανησυχίες της Αθήνας γύρω από όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και για το κλίμα που διαμορφώνουν οι επιθετικές προς την Ελλάδα τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Κουμουτσάκος στις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Joseph Daul και με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Manfred Weber.

«Ενημέρωσα την ηγεσία του ΕΛΚ για τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην επιθετική και αναθεωρητική ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, καθώς και για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Σημαντικό μέρος της συζήτησής μας εστιάστηκε στην πορεία της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, στην ανάγκη τήρησης της σχετικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την Άγκυρα, καθώς και στην ανάγκη ουσιαστικότερης συμβολής της Ευρώπης στην επίλυση του προβλήματος» δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ συμπληρώνοντας πως έγινε συζήτηση και για τις προοπτικές του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη μετά τα δημοψηφίσματα στη Μ. Βρετανία και την Ιταλία, καθώς και ενόψει των εκλογών σε Γερμανία και Γαλλία.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενίσχυσης φωνών λαϊκισμού και ευρω-αρνητισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2017, που μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο, όχι μόνομ για την Ευρώπη αλλά και για σειρά ζητημάτων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως το Προσφυγικό.

«Επίσης, κοινή είναι η ανησυχία και ο έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, όσον αφορά τη Δημοκρατία και την απομάκρυνσή της από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και για τα μηνύματα αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στην ανατολική Μεσόγειο που εκπέμπει επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό η τουρκική ηγεσία» πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Κουμουτσάκος.