ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο: Ο Τσίπρας θέλει πάση θυσία απλή αναλογική

Παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο: Ο Τσίπρας θέλει πάση θυσία απλή αναλογική

Ειδήσεις | Εκλογικός νόμος: Αναβρασμός επικρατεί στο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητά εναγωνίως λύση μέσω «αναβαθμισμένης» πρότασης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να κερδίσει την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να υπάρξει ενισχυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών στη Βουλή.Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι το σύστημα της απλής αναλογικής να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο κ. Τσίπρας μελετά μια βελτιωμένη έκδοση του εκλογικού νόμου, η οποία περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τα εξής:

- Μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 2%:

- «Σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών (π.χ. Β’ Αθήνας)

- Κατάργηση του σταυρού στις ευρωεκλογές

Επί της ουσίας, το Μαξίμου ποντάρει στις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που τον Ιούλιο του 2016 είχαν καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο. Όπως εκτιμάται, οι προτάσεις που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας έχουν ως σκοπό να δελεάσουν τόσο τη Φώφη Γεννηματά όσο και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2016 υπέρ της απλής αναλογικής είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο, τρεις από το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, οι Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή απέχοντας από την ψηφοφορία. Αποχή από την ψηφοφορία είχαν κάνει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η «κρίσιμη μάζα» για την κυβέρνηση είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ακόμη κι αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ταχθεί κατά της αλλαγής, ο κ. Τσίπρας ποντάρει στους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος της Φώφης Γεννηματά και δη στις νέες «αφίξεις» (Γρηγοράκος, Ιλχάν) αλλά και στους ανεξάρτητους Νίκο Νικολόπουλο και Κατερίνα Μάρκου συν τους τρεις του Ποταμιού (Δανέλλης, Λυκούδης και Ψαριανός).

Με βάση αυτό το σενάριο και μόνο, ο αναβαθμισμένος εκλογικός νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2017, γιατί χρειάζεται να παρέλθει τουλάχιστον μία κοινοβουλευτική σύνοδος για να αλλάξει νόμος που έχει ψηφιστεί.

Σημειώνεται ότι η επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδος αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2017.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον εκλογικό νόμο

Σχετικές ειδήσεις