ΚΟΜΜΑΤΑ

Συνέδριο ΔΗΣΥ - Γεννηματά: Εκλογή νέου αρχηγού τον Οκτώβριο – Το Δεκέμβριο το νέο κόμμα

Συνέδριο ΔΗΣΥ - Γεννηματά: Εκλογή νέου αρχηγού τον Οκτώβριο – Το Δεκέμβριο το νέο κόμμα

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας με τους δημοσιογράφους το Σάββατο (01/07/2017), εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενωτικό κλίμα που επικράτησε στην έναρξη του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, ενώ επιβεβαίωσε ότι το φθινόπωρο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πριν από την εκλογή της ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνέδριο του Κινήματος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και βάσει της πρόσκλησης που απηύθυνε η ίδια η κ. Γεννηματά από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το Δεκέμβριο θα σχηματιστεί ο νέος ενιαίος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς.

Σκανδαλίδης: Κάλεσμα σε Βενιζέλο, Παπανδρέου, Σημίτη να ενώσουν δυνάμεις

SKANDALIDIS

«Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό και σήμερα που δεν φαίνονται στον ορίζοντα χαρισματικοί ηγέτες μπορεί να το συνάψει ένα συλλογικό σχήμα και ο μόνος δρόμος είναι η αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το Σάββατο.

Πρότεινε ένα νέο πρότυπο ηγεσίας, χωρίς αρχηγισμούς και τακτικές του παρελθόντος που διασπούν το χώρο, και μια σύνθεση του παλιού με το νέο.

Διατύπωσε την απαίτηση από τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την ενότητα της παράταξης και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την αναγέννησης της, πέρα από το ζήτημα της δικαίωσης των διαδρομών τους.

Επίσης, άφησε αιχμές σε βάρος πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που «παριστάνουν», όπως είπε το «νέο», λέγοντας πως αν θεωρούν «παλιό» τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι το «νέο» αυτοί που έγιναν «καρεκλοκένταυροι της εξουσίας», μέσα από το «παλιό».

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το πολιτικό και ηθικό μέγεθος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι μεγαλύτερο από αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και γι’ αυτό, όπως εξήγησε, ο κ. Μητσοτάκης τους καλεί να πάνε μαζί του και ο κ. Τσίπρας να συγκροτήσουν την προοδευτική συμμαχία.

Ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε το πρόγραμμα «Ελλάδα», για το οποίο είναι υπεύθυνος και το χαρακτήρισε ως τη σύγχρονη εναλλακτική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε μια νέα εποχή που πρέπει η Ελλάδα να πετύχει μια νέα ανάπτυξη.

Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε μια άλλη κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας

VENIZELOS

Στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μίλησε τη δεύτερη ημέρα της διεξαγωγής του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι πρακτικές πολιτικές προϋποθέσεις για να πάμε στην «Ελλάδα μετά» συνίστανται βέβαια στην αλλαγή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Στη συντριπτική εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό. Στην ανάδειξη μιας άλλης κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Στη συνεργασία αυτή πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθορίσει τις εξελίξεις. Η αλαζονική τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ χθες εδώ είναι αποκαλυπτική της στρατηγικής του για την επόμενη φάση, μετά την ήττα. Η εθνική ανευθυνότητα, η πόλωση και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες είναι οι μόνες τους αρχές».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει περιθώριο για παλιού τύπου μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις όπως επιδιώκει ανιστόρητα η ΝΔ. Ούτε για οικουμενικά σχήματα συμψηφισμού και ακινησίας. Η εντύπωση όμως ότι η θέση μας είναι ασαφής ή επαμφοτερίζουσα ωθεί κάποιους πολίτες του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου εκλογικά στη ΝΔ με την αιτιολογία ότι προέχει η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα πάντα σε βάρος της χώρας προκειμένου να πολώνει τις καταστάσεις.

Στο όνομα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, με τη συμμετοχή και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά δίνουμε την εντύπωση ότι είναι η πρώτη μας προτίμηση, δεν μπορεί να αφήνουμε τη ΝΔ να φλερτάρει με τη λογική της τεχνητής αυτοδυναμίας ή να καταστεί η χώρα όμηρος του ΣΥΡΙΖΑ ή να οδηγηθεί σε αλυσίδα αδιεξόδων ή αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων με εναλλασσόμενα εκλογικά συστήματα και με εντεινόμενη την τεχνητή πόλωση σε βάρος του μεσαίου χώρου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Τιμώ βαθειά το ΠΑΣΟΚ που άντεξε και ακρωτηριασμένο έδωσε τη μάχη για την Πατρίδα, την εθνική οικονομία, την αποτροπή της καταστροφής, την προστασία της θέσης της χώρας μέσα στην Ευρώπη. Τους βουλευτές μας, τα κομματικά μας στελέχη, τους απλούς πολίτες που άντεξαν τις λοιδορίες, το χλευασμό, τη θλίψη της ηθικής και πολιτικής προσβολής, την πρόσληψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ απο τον ΣΥΡΙΖΑ ,τη διάσπαση τις παραμονές της κρίσιμης μάχης κατά του εθνικολαϊκισμού.

Τιμώ βαθειά όσους συνέπραξαν στο διορατικό και αποτελεσματικό εγχείρημα της Ελιάς και χαίρομαι που τώρα συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη κάποιοι που αντιμετώπισαν επιφυλακτικά, αρνητικά ή υπονομευτικά την Ελιά.

Θεωρώ σημαντικό να υπάρχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και να δίνει στη Βουλή το στίγμα και την κατεύθυνση της αντιπολιτευτικής μάχης κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που είναι μάχη για τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, την ιστορική αλήθεια, την κοινή λογική, τη δυνατότητα της χώρας να έχει ξανά μέλλον. Να δίνει τη μάχη σε πείσμα εκείνων που πολλές φορές ζήταγαν χαμηλότερους τόνους ή συμψηφισμούς και ίσες αποστάσεις ή ακόμη χειρότερα κρατούσαν ανοικτή τη δίοδο του φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα μιας δήθεν κοινής κεντροαριστερής μοίρας. Χαίρομαι για την αντίδραση που προκάλεσε η πρόσφατη προπέτεια του κ. Τσίπρα απέναντι στο χώρο μας.

Είναι σημαντικό ο χώρος να είναι οργανωτικά ενωμένος. Να έχει οργανωτική σοβαρότητα. Να μη δίνει την εικόνα παραγοντισμών διευθετήσεων που θυμίζουν άλλες εποχές. Με κάποιους να επανέρχονται πολιτικά και να συμπράττουν εκλογικά, χωρίς ανάληψη ευθύνης ούτε καν για τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, ενώ αυτονομούνται οργανωτικά θέλοντας να προκαταλάβουν τις εξελίξεις και να περιχαρακώσουν χώρους προσωπικής επιρροής.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη ενιαία αφήγηση για το μέλλον αν δεν έχουμε μια ενιαία αξιόπιστη αφήγηση για το πώς φτάσαμε στην κρίση και πώς τη διαχειριστήκαμε από το 2010 έως το 2015. Και δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την ενιαία αφήγηση όταν κάποιοι είναι έτοιμοι να χαρίσουν στη ΝΔ τον αγώνα μας της περιόδου 2012 – 2015 για να μη πω και την περίοδο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Το ζήτημα δεν είναι όμως οργανωτικό ούτε αφορά προσωπικές αντιθέσεις του παρελθόντος. Το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό και αξιακό και αφορά το μέλλον όχι το παρελθόν. Στο πολιτικό περιεχόμενο κρίνεται και η μάχη του νέου και η μάχη της αξιοπιστίας».

Την ανάγκη να αναζητηθούν νέες συνεργασίες στην Ευρώπη σε προοδευτική κατεύθυνση επισήμανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης και τόνισε πως «χρειάζονται απλές, καθαρές και κατανοητές λύσεις να ξέρει η Ελλάδα ότι μπορεί να ελπίζει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

«Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην ομιλία του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος απάντησε στο χθεσινό χαιρετισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, λέγοντας: «Τόλμησε να μιλήσει για τον Κόρμπιν, αλλά αποσιώπησε ότι ο Κόρμπιν έχει ανειρήνευτη διαμάχη με τον Φάρατζ. Ο Φάρατζ είναι σύμμαχος του κυβερνητικού τους εταίρου και πουλέν του Πάνου Καμμένου».

Κωνσταντινόπουλος: Όποιος θέλει τη ΔΗΣΥ συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με αφορμή το χαιρετισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ επέκρινε έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η ΔΗ.ΣΥ δεν μπορεί να είναι με όσους δίχασαν την κοινωνία και κυβερνούν με τον Καμμένο. «Στις επόμενες εκλογές ή εμείς ή αυτοί», είπε χαρακτηριστικά. «Όποιος θέλει την παράταξη συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης», επεσήμανε.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι η ΔΗΣΥ πρέπει να πει καθαρά στους πολίτες ότι αν δεν υπάρξει παραγωγή πλούτου, και οι συντάξεις θα μειωθούν, και η ανεργία θα αυξηθεί. «Πρέπει να τους πούμε ότι το δημόσιο τελείωσε και δεν μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας», συνέχισε και επισήμανε πως «η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις 70 δισ. ευρώ».

Για τα επόμενα βήματα στάθηκε στην ανάγκη να επιλεγούν προσεχτικά και χαρακτήρισε θετικό την επίσπευση των διαδικασιών που ανακοίνωσε χθες η Φώφη Γεννηματά. Για τη μορφή του νέου φορέα ζήτησε να ψηφίσουν όσοι συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου προέδρου και ότι το νέο συνέδριο θα είναι χωρίς ποσοστώσεις.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ