ΚΟΜΜΑΤΑ

Ρήγας για πολυνομοσχέδιο: Αρραγής η πλειοψηφία, κανένα πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ

Ρήγας για πολυνομοσχέδιο: Αρραγής η πλειοψηφία, κανένα πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα ως προς τη συνοχή της, στον απόηχο της παραίτησης του Κώστα Ζουράρι, εξέφρασε τη Δευτέρα (15/01/2018) ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα, είναι αρραγής η πλειοψηφία», είπε ο κ. Ρήγας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Υπάρχει ο κοινός στόχος που ακολουθείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν είναι οι διαφορές αυτές, οι οποίες θα επηρεάσουν τον βασικό στόχο, τη μεγάλη εικόνα», εξήγησε, παρατηρώντας πως η αντιπολίτευση «επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα ρήξης αλλά δεν θα γίνει αυτό».

Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Ρήγας παρατήρησε πως «πρώτη φορά νομοσχέδιο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο περιέχει τόσο πολλά θετικά, όσον αφορά την προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία».

Σχετικά με όσα προβλέπονται για τα οικογενειακά επιδόματα ο κ. Ρήγας υπογράμμισε πως «είναι πολλαπλάσια τα χρήματα που δίνονται για τη στήριξη των παιδιών, ενώ διορθώνεται και μία προηγούμενη κατάσταση στρεβλή, σε σχέση με το πώς αντιμετώπιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την παροχή αυτή, που διευρύνθηκε και αφορά το σύνολο περίπου των 800.000 οικογενειών».

Αναφορικά με τους όρους χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων εξήγησε: «Υπάρχει ένα θέμα -και το λέω ευθέως- όσον αφορά κάποιες μειώσεις, που θα υπάρξουν λόγω της διεύρυνσης, παρόλο που είναι μεγάλη η αύξηση. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει και θα μπορεί και θα υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί μεταβατικά αυτό το κενό που διαμορφώνεται, όσον αφορά μία μικρή μείωση για το έτος, για κάποιους που έχουν τρία παιδιά και με βάση το εισοδηματικό κριτήριο. Νομίζω ότι αυτό μπορεί και θα γίνει».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για την απεργία σημείωσε: «Καλό θα ήταν να μη γινόταν αυτό. Ήταν μία δύσκολη επιλογή, αλλά μετράς πάντα τι ήθελες να κάνεις. Είναι αυτά τα οποία πετύχαμε -σε ό,τι αφορά την επεκτασιμότητα, ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας- όλα αυτά τα οποία είχαν καταρρεύσει την προηγούμενη περίοδο, αυτά τα πήραμε, αλλά έμεινε αυτό. Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι θα αφορά μόνο τα επιχειρησιακά σωματεία. Η πρόβλεψη ήταν 33% και πάει στο 50% και σε όσους είναι ταμειακά εντάξει (σ.σ. η απαιτούμενη για την προκήρυξη απεργιών συμμετοχή στη λήψη απόφασης των ταμειακώς ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων), δηλαδή μπορεί να φτάσει και με 15-20% να μπορεί να πάρει το σωματείο την απόφαση για απεργία. Και αυτό δεν πρόκειται να επεκταθεί πουθενά αλλού, δεν πρόκειται να αλλάξει κάπου, ούτε για τα τριτοβάθμια σωματεία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ