ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκή Αριστερά: Στηρίζει Τσίπρα, απομονώνει Μελανσόν

Ευρωπαϊκή Αριστερά: Στηρίζει Τσίπρα, απομονώνει Μελανσόν

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η Ευρωπαϊκή Αριστερά έβαλε «φρένο» την Παρασκευή (23/03/2018) σε κάθε προσπάθεια διαίρεσης της, αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δείχνει εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενδεικτική των προθέσεων της είναι η σημερινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς η οποία ομόφωνα απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής της Γαλλικής Αριστεράς, Ζαν - Λυκ Μελανσόν, να αποβληθεί από τους κόλπους της ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη στη Βιέννη, ο κ. Μελανσόν δεν παρέστη και προσθέτουν: Αν και ο ίδιος προκάλεσε τη σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής με το επιχείρημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει φιλελεύθερες πολιτικές και καταγράφει μια δουλική στάση στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εντούτοις τα μηνύματα απομόνωσης εντός των συντρόφων του απέτρεψαν την παρουσία του στη συνεδρίαση.

Ηχηρό μήνυμα ενότητας χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να απορρίψει την πρόταση Μελανσόν για αποκλεισμό του κυβερνώντος κόμματος. Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απέρριψε σήμερα, με σύμφωνη γνώμη όλων των παρόντων μελών της, το αίτημα του κόμματος Μελανσόν για αποκλεισμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης προσθέτει: «Ένα πολύ ισχυρό και ηχηρό μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά χρειάζεται ενότητα και ισχυροποίηση. Όχι νέες διαιρέσεις».

Ο Ζαν - Λυκ Μελανσόν, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, επιδιώκει τη διάσπαση της Αριστεράς με στόχο να δημιουργηθεί ένας νέος συσχετισμός δυνάμεων, επικεφαλής των οποίων θα οριστεί ο Γάλλος πολιτικός.

«Ωστόσο πάντα με το βλέμμα στην επιτυχή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαντά ενωτικά όπως φάνηκε και από τη δήλωση του προέδρου Γκρεγκόρ Γκίζι. Ειδικότερα, παρατηρούν πως ο κ. Γκιζί σε κάθε επίθεση που δεχόταν η ελληνική κυβέρνηση από τον κ. Μελανσόν, υπογράμμιζε πως κριτική επι των πολιτικών μπορεί να γίνεται αλλά με γνώμονα την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ από τους θεσμούς για την υλοποίηση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με αυτά τα δεδομένα και με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου απερρίφθη ομόφωνα η πρόταση Μελανσόν για αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έστειλε μήνυμα σύνθεσης και ενότητας λέγοντας «όλοι τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα στο ζήτημα και είμαστε αποφασισμένοι. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να συζητήσουμε πως θα βελτιωθούμε και όχι πως θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς».

Με αφορμή την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζεται ως βασικός πυλώνας της Αριστεράς στην Ευρώπη». Σημειώνει επίσης πως «η Εκτελεστική Επιτροπή της @europeanleft απέρριψε σήμερα με 20 ψήφους κατά & 1 αποχή,την προσβλητική πρόταση του γαλλικού "Κόμματος της Αριστεράς"(Μελανσόν) για αποβολή του @syriza_gr από την Ευρωπαϊκή Αριστερά».

Διαβάστε σχετικά:

Σχετικές ειδήσεις