ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα συνέχεια του μνημονίου

Τσίπρας: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα συνέχεια του μνημονίου

«Επιτυχία της κυβέρνησης το τέλος του τρίτου προγράμματος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (23/04/2018) οι εργασίες της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης το τέλος του τρίτου προγράμματος και των μνημονίων στη χώρα από τον Αύγουστο, ξεκαθαρίζοντας πως «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία σημαντικών εξελίξεων».

«Σε 4 μήνες από σήμερα η κυβέρνηση μας θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους πιο κεντρικούς στόχους της. Την έξοδο από το πρόγραμμα, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Μάλιστα, τόνισε πως παρά το γεγονός ότι είχαν απέναντί τους το σύνολο του εγχώριου κατεστημένου «πετυχαίνουμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν»

«Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα, ανορθώνουμε την οικονομία και ανοίγουμε την πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Κι αυτό δεν είναι καθόλου μικρό καθόλου ασήμαντο και καθόλου δεδομένο δεν ήταν ότι θα συμβεί. Ούτε η επιτυχής ολοκλήρωση υπήρξε αυτονόητη εξέλιξη. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας. Ούτε η ανάκτηση πρόσβασης στις αγορές.

«Μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα»

«Υπό αυτή την έννοια, στο βαθμό που όλα πάνε κατ' ευχήν, γιατί δε τελειώσαμε ακόμη, έχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα και δε πρέπει να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας.

Αλλά στο βαθμό που πετύχουμε τους στόχους μας, θα είναι είναι σημαντικό επίτευγμα, ιστορικής σημασίας.

Γιατί η χώρα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας.

Οχι ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα.

Όχι ότι δε θα υπάρχουν ακόμη πληγές σοβαρές που θα πρέπει να επουλώσουμε.

¨Ή ότι δε θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος που οι αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό -και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας- να έχεις στόχους δεδομένους και να έχεις έναν στοιχειώδη έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με τη τρόικα.

Και θέλω να επαναλάβω, ότι αυτή η εξέλιξη που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, την αξιοπρέπεια και τη κυριαρχία της, δεν είναι μια ασήμαντη ούτε μια αυτονόητη εξέλιξη.

Διότι όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν λίγες οι φωνές, πέραν της αντιπολίτευσης και θεσμικών παραγόντων, που μιλούσαν ή ζητούσαν συνέχεια της αυστηρής επιτροπείας και του καταναγκασμού στην άσκηση πολιτικής.

Αυτή τη φορά μέσα από έναν μηχανισμό, παρόμοιο του μνημονίου αλλά με άλλο αμπαλάζ.

Με το αμπαλάζ της πιστοληπτικής γραμμής.

Γιατί λέει το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι ώριμο να ορίσει τις πολιτικές που είναι ορθές για τη χώρα.

Και άρα πρέπει να έχουμε διαρκώς τους ξένους τεχνοκράτες για να επιβάλουν το σωστό που εμείς δε μπορούμε να δούμε» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ανεύθυνη και υπονομευτική η στάση της ΝΔ»

Την ίδια ώρα, άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ, κατηγορώντας τη ότι αναζητά ευκαιρίες αποσταθεροποίησης ακόμη και με αφορμή τα πιο ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη στάση της «ανεύθυνη και υπονομευτική».

Τόνισε ότι αυτό που ζητάνε και που ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει «είναι τη δημιουργία ενός αντισύριζα μετώπου». Σχολίασε ότι έχουν καταφέρει «να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα, στην προσπάθεια τους να παλινορθώσουν την εξουσία του παλιού πολιτικού συστήματος».

Αυτό ανέφερε ο κ. Τσίπρας ότι αποτελείται, από «εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες».

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Μπαλταδώρος: Αποκάλυψη «βόμβα» για τα αίτια της πτώσης του Mirage – Έγγραφο – ντοκουμέντο

Τι σημαίνει το όνομα Γεώργιος - Έξι πράγματα που δεν ξέρατε