ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρίγος: Κίνδυνος η Συμφωνία των Πρεσπών να καταστεί «κενό γράμμα»

Συρίγος: Κίνδυνος η Συμφωνία των Πρεσπών να καταστεί «κενό γράμμα»

Την έντονη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις εξελίξεις που δρομολογεί το βέτο της Γαλλίας και του προέδρου της, Εμανουέλ Μακρόν, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε στο CNN Greece o αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» ως προς την τήρηση – από πλευράς των Σκοπιανών – της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «κακή διαπραγμάτευση».

«Προκύπτουν προβλήματα για τη δική μας πλευρά, η οποία δεν διαπραγματεύτηκε, παρότι υπήρχαν όλες αυτές οι ενδείξεις. [Η προηγούμενη κυβέρνηση] υπερτόνισε το θέμα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν διατάξεις και συγκεκριμένα το άρθρο 1.10.β της Συμφωνίας των Πρεσπών, που λέει ότι στο εσωτερικό τους πεδίο θα αλλάξουν τα Σκόπια το όνομά τους σε "Βόρεια Μακεδονία", με το άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε. και η διαδικασία θα τερματιστεί εντός πέντε ετών. Δηλαδή, πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να ανοίγει κάθε κεφάλαιο και εντός πέντε ετών να ολοκληρώνεται η διαδικασία από πλευράς των Σκοπίων. Ωστόσο, βλέπουμε ξαφνικά ότι τίποτε από αυτά δεν γίνεται», υπογράμμισε ο γνωστός διεθνολόγος.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr