ΕΘΝΙΚΑ

Το Newsbomb.gr στην άσκηση «Μέδουσα 9»: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απαντούν στην Τουρκία

Το Newsbomb.gr στην άσκηση «Μέδουσα 9»: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απαντούν στην Τουρκία

Επίδειξη ισχύος σε θάλασσα, στεριά και αέρα – Οι τρεις χώρες ενισχύουν την ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία τους και την προσαρμογή των αμυντικών δυνατοτήτων σε νέες και ασύμμετρες απειλές – Το Newsbomb.gr σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στην μεγάλη διακλαδική άσκηση στην Κρήτη.

Με την Τουρκία να έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στα ύψη στις σχέσεις της με την Ελλάδα, τόσο με τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και των υπουργών του, όσο και με τις καθημερινές προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ , η απάντηση της χώρας μας έρχεται μέσω της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Μέδουσα 9».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου έχουν «σφραγίσει» την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου κάνοντας επίδειξη ισχύος στην περιοχή και στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα με την παρουσία των υπουργών Άμυνας και των τριών χωρών στην άσκηση.

Δύναμη πυρός και ενίσχυση της συνεργασίας

Η μεγάλη στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Μέδουσα 9» ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου με τη συμμετοχή ελληνικών, αιγυπτιακών και κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των τριμερών συμφωνιών των χωρών, που έχουν να κάνουν με τη στρατηγική συνεργασία.

Το Newsbomb.gr δίνει το «παρών» στην άσκηση «Μέδουσα 9» καλύπτοντας όλες τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και μεταφέροντας την αποφασιστικότητα, το ζήλο και το υψηλό φρόνημα των στελεχών του Ελληνικού Στρατού αλλά και τη σημασία της συνεργασίας με την Κύπρο και την πανίσχυρη Αίγυπτο.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (06/11), ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουλαράκος και ο φωτορεπόρτερ Λευτέρης Παρτσάλης μεταδίδουν με αναλυτικά ρεπορτάζ, εικόνες και βίντεο όλες τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της μεγάλης διακλαδικής άσκησης που διεξάγεται στην Κρήτη αλλά και νοτίως της Πελοποννήσου.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων:

  • Τρεις φρεγάτες
  • Δύο περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων
  • Ένα αρματαγωγό
  • Ένα υποβρύχιο
  • Ένα ναρκοθηρευτικό
  • Οχτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16
  • Ένα αεροσκάφος συστήματος εγκαίρου προειδοποίησης και ελέγχου
  • Τρία ελικόπτερα Σινούκ
  • Τέσσερα ελικόπτερα Απάτσι

Από την Κύπρο συμμετέχει ένα πλοίο και άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετέχουν κομάντος και επίλεκτοι του αιγυπτιακού στρατού, το θηριώδες ελικοπτεροφόρο «Gamal Abdel Nasser», η φρεγάτα «El Fateh», ένα υποβρύχιο Type 209, η πυραυλάκατος Sulayman Ezzat και έξι μαχητικά F-16.

Παράλληλα έχουν προσκληθεί παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.

Ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο

Η χώρα μας σχεδόν κάθε μέρα πραγματοποιεί και κάτι ξεχωριστό σε αμυντικό επίπεδο με ισχυρές συνεργασίες.

Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες την επιλογή των ΗΠΑ να συνοδεύσει η Ελλάδα το υπερμέγεθες Β-52 έως και το όριο του FIR Λευκωσίας με τα δικά μας F-16. Στον Έβρο ετοιμάζονται πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις να υποδεχτούν Αμερικανούς Αξιωματούχους τα επόμενα 24ωρα ώστε να φανεί η αξία της αμυντικής συμφωνίας και το πόσο σημαντικό θεωρείται για τα συμφέροντά των ΗΠΑ το ακριτικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ η άσκηση «Μέδουσα 9» θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν πως δεν μπορεί να δρα ανενόχλητος στην ανατοιλική Μεσόγειο.

Είναι δεδομένο πως η Άγκυρα ενοχλείται από τη «Μέδουσα», με το καθεστώς Ερντογάν να στέλνει ήδη κατασκοπευτικό CN-235 κι ένα ελικόπτερο για… έλεγχο της άσκησης. Φυσικά, τα ελληνικά μαχητικά έδωσαν την απάντησή τους απομακρύνοντας τους «εισβολείς».

Διαβάστε επίσης:

Δραματικές εξελίξεις: Έτοιμοι οι Τούρκοι να κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά – Προκλητικό πρωτοσέλιδο

Σχετικές ειδήσεις