ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (PICS & VIDS)

ΕΛΛΑΔΑ

Κουκάκι: «Κλεφτοπόλεμος» για τις καταλήψεις – Τι αλλάζει η ΕΛΑΣ μετά τα άγρια επεισόδια

Κουκάκι: «Κλεφτοπόλεμος» για τις καταλήψεις – Τι αλλάζει η ΕΛΑΣ μετά τα άγρια επεισόδια
INTIME NEWS

Ξανά στην επικαιρότητα ήρθε το Κουκάκι όταν το βράδυ του Σαββάτου, ομάδες αντιεξουσιαστών επιχείρησαν να ανακαταλάβουν τα κτήρια των καταλήψεων που είχε σφραγίσει η Αστυνομία λίγες εβδομάδες πριν.

Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 30 αντιεξουσιαστές κατευθύνθηκαν στο σφραγισμένο κτίριο της οδού Ματρόζου 45 και άλλοι 20 σε αυτό της οδού Παναιτωλίου 21. Κάποιοι εξ αυτών μπήκαν μέσα και στα δύο κτίρια, τα οποία είχε εκκενώσει η ΕΛ.ΑΣ. τον Δεκέμβριο, και τα ανακατέλαβαν.

Λίγο μετά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στην περιοχή και λίγο πριν από τις 19:00 ξεκίνησαν την προσπάθεια εκκένωσης του κτιρίου στην οδό Ματρόζου.

Περίπου μία ώρα μετά, εισήλθαν στο κτίριο και στις 20:30 συνέλαβαν τα πέντε άτομα (τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος) που ήταν μέσα. Οι αστυνομικοί άνοιξαν με τροχό την πόρτα του οικήματος, ενώ δέχονταν καταιγισμό από αντικείμενα (τσιμεντόλιθους, ξύλα κ.λπ.) και μπογιές από τους αντιεξουσιαστές. Λίγο αργότερα, ανάλογη επιχείρηση στήθηκε και στο κτίριο της οδού Παναιτωλίου, όπου η εκκένωση από την Αστυνομία ολοκληρώθηκε στις 21:30 το βράδυ (η συνολική διπλή επιχείρηση διήρκεσε 2,5 ώρες), ενώ συνελήφθησαν οκτώ άτομα (5 γυναίκες και 3 άνδρες).

Εικόνες από το drone της αστυνομίας για τις επιχειρήσεις σε Ματρόζου και Παναιτωλίου

Χαρακτηριστικό των σκηνών που έλαβαν χώρα στην Ματρόζου, είναι ότι στο τέλος της επιχείρησης οι στολές που φορούσαν οι αστυνομικοί είχαν αλλάξει χρώμα, καθώς οι κουκουλοφόροι πετούσαν πάνω τους κουβάδες με μπογιές.

Δείτε τα βίντεο από το drone της αστυνομίας:

Την ίδια ώρα, κόρη γνωστού Έλληνα ηθοποιού, αλλά και ένας άνδρας, ο οποίος φέρεται να είχε τον ρόλο του κεντρικού συντονιστή των καταλήψεων στο Κουκάκι, συνελήφθησαν σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του CNN Greece Μίνα Καραμήτρου, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιχειρήσεων στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου.

Κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των συλληφθέντων

Έξι αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος περιλαμβάνει η ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 20 συλληφθέντων.

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν συνολικά 21 συλληφθέντεςμε δύο δικογραφίες. Μεταξύ των προσαχθέντων στην Εισαγγελία ήταν και η ανήλικη κόρη γνωστού ηθοποιού, η οποία με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερη, ενώ για τους υπόλοιπους 20 ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκαν να δικαστούν αύριο στο Αυτόφωρο.

Οι εμπλεκόμενοι στην πρώτη δικογραφία διώκονται, κατά περίσταση, για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας και βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων. Για τη δεύτερη δικογραφία η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απείθειας.

27χρονος «εγκέφαλος» των καταλήψεων μεταξύ των συλληφθέντων

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ένας 27χρονος γνωστός αντιεξουσιαστής, φερόμενος «διαχειριστής», σύμφωνα με τους αστυνομικούς, των τριών καταλήψεων στο Κουκάκι (Ματρόζου, Παναιτωλίου, Αρβάλη), ήταν ανάμεσα στους 13 συλληφθέντες των αστυνομικών επιχειρήσεων ανακατάληψης των κτιρίων στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου.

Ο νεαρός από την Κύπρο είχε συλληφθεί το 2016 για επίθεση σε αστυνομικούς των ΜΑΤ, την ίδια χρονιά αλλά και το 2017 είχε δύο προσαγωγές μετά από επεισόδια, τον Μάρτιο του 2018 είχε συλληφθεί και πάλι μετά την εκκένωση της κατάληψης Ματρόζου, τον Ιούνιο του 2019 είχε συλληφθεί για επίθεση εναντίον των ΜΑΤ, έξω από το Δημαρχείο Αθηνών.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Η όλη επιχείρηση παρακολουθήθηκε από αέρος με τα δύο drones που διαθέτει η ΕΛΑΣ.

Οι Αρχές κατά την διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακατάληψη των κτηρίων στην οδό Ματρόζου 45 και στην οδό Παναιτωλίου 21, από ομάδες αντιεξουσιαστών.

Συγκεκριμένα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν έξω από τα κτήρια, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα για συμπαράσταση που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του χώρου, μαζί με φωτογραφίες από την ανακατάληψη.

Στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών.

Τι έγραψαν οι αντιεξουσιαστές

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η ανακατάληψη της Ματρόζου 45 και της Παναιτωλίου 21 είναι μια πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή. Είναι ένα σινιάλο αντίστασης και ένα κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων. Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας και την φύση έρμαια της αναπτυξιακής λεηλασίας. Να μην αποδεχτούμε τον εκτοπισμό των ζωών μας. Να κρατήσουμε τα πάρκα, τις πλατείες και τους λόφους ελεύθερους. Να αντεπιτεθούμε στους μισθοφόρους του κράτους. Να οξύνουμε τους αγώνες ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση. Να δοθούμε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία. Ο αγώνας δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος είναι δίκαιος».

Ικανοποίηση και προβληματισμός στην ΕΛΑΣ

Ικανοποίηση, αλλά και ταυτόχρονα προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι που επανακατέλαβαν αντιεξουσιαστές.

Μπορεί ο επιχειρησιακός στόχος να επετεύχθη, ωστόσο ο προβληματισμός αφορά στο ότι άνθρωποι των Αρχών εκτιμούν ότι μετά τις εκκενώσεις των κτιρίων στις οδούς Ματρόζου & Παναιτωλίου, ομάδες αντιεξουσιαστών αναμένεται να προσπαθήσουν να «χτυπήσουν» ξανά σε κτίρια που είχαν εκκενωθεί το προηγούμενο διάστημα, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών ότι «τελειώσαμε με τις καταλήψεις, πλέον το βάρος μας πέφτει τώρα στην πλατεία των Εξαρχείων» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, δεν επιβεβαιώθηκαν και πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρά σε νέο σχεδιασμό του πλάνου με τα κτίρια που εκκενώθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός – Προσοχή: Έρχεται ψυχρή εισβολή με καταιγίδες και χιόνια – Πού θα το στρώσει

Σχετικές ειδήσεις