ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς απάντησαν οι πολίτες στο ερώτημα: Είστε ικανοποιημένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης;

Πώς απάντησαν οι πολίτες στο ερώτημα: Είστε ικανοποιημένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης;
INTIME NEWS

Οι αναγνώστες του Newsbomb.gr απαντούν στην ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ που θέτει σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών prorata - Σύμφωνα με το αποτέλεσμα υπάρχει δυσαρέσκεια σε μερίδα των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Το ερώτημα της Δευτέρας ήταν: Ποιος είναι ο βαθμός ικανοποίησης που έχετε από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης;

Δείτε τους πίνακες με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Newsbomb.gr με την Prorata

Διαβάστε την ανάλυση των συμπερασμάτων από τον Άγγελο Σεριάτο - MSc Political Communication, University of Amsterdam και Υπεύθυνο Πολιτική Έρευνας της Prorata

H περίοδος χάριτος κάποτε τελειώνει

Η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας συμπλήρωσε 6 μήνες στο τιμόνι της χώρας και αρκετοί πολίτες προχωρούν ήδη σε αξιολόγηση των μέχρι στιγμής πεπραγμένων και πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί. Το ευρύ αντί - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε αρχίσει σταδιακά να συγκροτείται από το 2016 και έπειτα, οδήγησε τελικά και στην εκλογική ήττα του κόμματος στις εκλογές του 2019.

Τότε, αρκετές έρευνες της κοινής γνώμης ανίχνευαν μια σταδιακή αύξηση της κοινωνικής μερίδας που διακατέχονταν από αρνητικά συναισθήματα απέναντι στο κόμμα της Αριστεράς. Η κορύφωση επήλθε την άνοιξη του 2019 όταν απογοήτευση και ο θυμό απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ένιωθε περίπου το 65% του εκλογικού σώματος. Ήταν η στιγμή κατά την οποία, το παιχνίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη χαθεί. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αξιοποιώντας την ευρύτητα και την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων απέναντι στο κόμμα της αριστεράς, πέτυχε να συσπειρώσει ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων που εκτείνεται από το μετριοπαθές φιλελεύθερο κέντρο έως και τις παρυφές της άκρας δεξιάς. Η νέα εποχή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχε ήδη ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς: Η κοινωνική πλειοψηφία ήταν - έστω με κριτική διάθεση - στο πλευρό της.

Έξι μήνες μετά, η Prorata σε συνεργασία με το Newsbomb.gr επιχείρησε να ανιχνεύσει τα συναισθήματα της κοινής γνώμης απέναντι στις πρωτοβουλίες και τα μέχρι στιγμής έργα της διακυβέρνησης της ΝΔ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 35.5% των αναγνωστών αισθάνεται απογοητευμένο, το 18% αισθάνεται θυμωμένο, το 15% ικανοποιημένο, το 20% ελπίζει, ενώ μια μικρή μειοψηφία (11.5%) νιώθει αδιαφορία απέναντι στο κυβερνητικό έργο. Αθροιστικά, το 53.5% των αναγνωστών νιώθει αρνητικά συναισθήματα (απογοήτευση και θυμό), αναλογιζόμενο τα μέχρι στιγμής έργα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ το 34.5% αισθάνεται θετικά συναισθήματα (ελπίδα και ικανοποίηση), με τις γυναίκες και τους ανέργους να αποτελούν τις κατηγορίες εκείνες, μεταξύ των οποίων τα αρνητικά συναισθήματα παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Μεταξύ ωστόσο των διαφόρων ηλικιακών κατηγοριών, καταγράφονται ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην κυβέρνηση είναι πολύ πιο έντονα μεταξύ όσων είναι άνω των 35 ετών, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls των εκλογών του 2019, αποτέλεσαν και την ραχοκοκαλιά της εκλογικής βάσης της ΝΔ. Παράλληλα, η απογοήτευση και η αδιαφορία, δηλαδή δύο συναισθήματα «παραίτησης», αθροίζουν συνολικά 40% μεταξύ των νεότερων ηλικιακά αναγνωστών του newsbomb.gr, ηλικίας 18 έως 34 ετών, αποκαλύπτοντας πιθανότητα τον λεγόμενο «πολιτικό κυνισμό» που χαρακτηρίζει τη νεότερη γενιά.

Τι συμβαίνει ωστόσο όταν λαμβάνεται υπόψη η ιδεολογική τοποθέτηση των αναγνωστών αλλά και η αίσθηση εγγύτητας απέναντι σε κάποιο πολιτικό κόμμα; Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αρνητικά συναισθήματα απέναντι στο μέχρι στιγμής κυβερνητικό έργο αισθάνεται το 34% όσων τοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων τοποθετούνται στο κέντρο και τα αριστερά εκτοξεύεται στο 52% και 79% αντίστοιχα.

Ωστόσο, το πιο κρίσιμο για την πορεία της κυβέρνησης εύρημα σχετίζεται με το πώς νιώθουν οι εκλογικές βάσεις των κομμάτων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία όσων νιώθουν εγγύτερα στα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, Ελληνική Λύση) νιώθει θυμό και απογοήτευση απέναντι στα έργα της κυβέρνησης, όπως αντίστοιχης έντασης αρνητικά συναισθήματα καταγράφονται και μεταξύ της μεγάλης μερίδας αναγνωστών που δεν ταυτίζονται με κάποιο πολιτικό κόμμα. Διαφορετική εικόνα καταγράφεται μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, καθώς αυτοί παρουσιάζονται ως απόλυτα μοιρασμένοι ως προς το περιεχόμενο των συναισθημάτων τους απέναντι στο κυβερνητικό έργο. Το εντυπωσιακότερο, εν τούτοις, εύρημα σχετίζεται με τα συναισθήματα όσων νιώθουν εγγύτερα στη ΝΔ, καθώς 2 στους 10 εξ’ αυτών νιώθουν απογοήτευση ή θυμό αναλογιζόμενοι τα έργα του πρώτου 6μήνου της κυβέρνησης, φανερώνοντας δίχως άλλο ότι οι υψηλές προεκλογικές προσδοκίες αρκετών ψηφοφόρων του κόμματος έχουν ήδη διαψευστεί από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Θα είναι ωστόσο αυτές οι ρωγμές στην εκλογική βάση της ΝΔ το τέλος της περιόδου χάριτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η απαρχή της φθοράς της ή αποτελούν απλώς τις φυσικές για όλες τις κυβερνήσεις «συνηθισμένες» απώλειες περιορισμένου εύρους του πρώτου έτους; Σε κάθε περίπτωση, η συνολική εικόνα της κυβέρνησης μοιάζει να μην είναι τόσο θετική όσο φάνταζε το καλοκαίρι του 2019, καθώς ήδη εμφανίζονται οι πρώτες αναντιστοιχίες μεταξύ προεκλογικού λόγου και μετεκλογικών πράξεων.

Το κόμμα της κενροδεξιάς είχε προεκλογικά εναντιωθεί με απόλυτο τρόπο απέναντι στην «προδοτική» συμφωνία των Πρεσπών, στην «κακή» και «ιδεοληπτική» διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, στην επίσης «ιδεοληπτική» προσέγγισης του ζητήματος της δημόσιας ασφάλειας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της «οικονομικής διάλυσης» της μεσαίας τάξης. 6 μήνες μετά, η κυβέρνηση δεν δείχνει να δικαιώνει απολύτως τις προσδοκίες που η ίδια καλλιέργησε, καθώς το προσφυγικό παραμένει, σύμφωνα με μετρήσεις της κοινής γνώμης, ως το νούμερο ένα άλυτο πρόβλημα της χώρας, η συμφωνία των Πρεσπών δεν αμφισβητείται κατά κανένα τρόπο, ενώ η μεσαία τάξη δεν δείχνει να έχει ακόμα ανακουφιστεί από τα βάρη της πολυετούς λιτότητας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές σε Δημοτικά και Γυμνάσια: Αλλάζουν και οι ώρες μαθημάτων - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σχετικές ειδήσεις