"Μορατόριουμ" ζητά ο πρωθυπουργός

Τη στήριξη των βουλευτών και ολόκληρου του κομματικού μηχανισμού, επιδιώκει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση μέχρι το Μάρτιο.

Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ότι το 2010 ήταν μια δύσκολη χρονιά που υιοθετήθηκαν σκληρά μέτρα (περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων), αλλά το ήταν ποιο βατό πολιτικά, από ότι θα είναι το 2011.Οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί με ταχύτητα εξπρές η κυβέρνηση επιχειρησιακά είναι πολύ ποιο δύσκολη υπόθεση, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι θα κλιθούν να αλλάξουν δουλειά με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή αυτός που θα μεταταχθεί για παράδειγμα από την πολιτική αεροπορία σε άλλη υπηρεσία, δε θα παίρνει τα ίδια επιδόματα και τις ίδιες αποδοχές , καλούμενος να αντιμετωπίσει ένα νέο αντικείμενο.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα υπάρξει « τσουνάμι» αντιδράσεων και ως εκ τούτου προσπαθούν να δημιουργήσουν «οχυρωματικά έργα» σε κυβέρνηση και κόμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου επιδόθηκε ήδη σε «μασάζ» στους βουλευτές που μετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) και το ίδιο θα κάνουν και άλλοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Μεταφορών κ. Ρέππας στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν πολλές ΔΕΚΟ. Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι θα έχουν απέναντι τους τούς ΠΑΣΟκογενείς συνδικαλιστές (ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ) και φυσικά όλο το «μέτωπο» κατά του μνημονίου.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γραμματέα του Κόμματος κ. Καχριμάκη και ζήτησε την στήριξη του κόμματος σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, Περί αυτού άλλωστε συνεδρίασε την Παρασκευή και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης του κόμματος και τα μέλη του να στηρίξουν τις αλλαγές.
Στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου είναι να συγκαλέσει και το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και να εξηγήσει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία και την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών αλλαγών από τις οποίες τελικά συναρτάται και η επόμενη δόση του δανείου από το μηχανισμό της ΕΕ.

Εν τούτοις το πιθανότερο είναι το Εθνικό Συμβούλιο να γίνει μετά τις γιορτές, δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου θα απουσιάζει ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα (Τυνησία , Καζακστάν) και στην συνέχεια θα έχει προετοιμασία για το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο την κυβέρνηση ανησυχεί εξαιρετικά η περίπτωση της Ιρλανδίας και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Ότι «εξάγει» εκρηκτικές αντιδράσεις πολιτών , η οποίες αναμένονται να εκδηλωθούν και στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει πολύ κατανόηση από όσους δοκιμάζονται, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί. Σε περίπτωση που θα έχουμε γενικευμένες αντιδράσεις γνωρίζει ότι δε θα μπορεί να κυβέρνησει.