ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κοροναϊός – Καθηγητής Χατζάκης: Θα υπάρξει νεκρός, θα αυξηθούν τα κρούσματα

Κοροναϊός – Καθηγητής Χατζάκης: Θα υπάρξει νεκρός, θα αυξηθούν τα κρούσματα

Κοροναϊός:  Για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Άγγελος Χατζάκης.

Μετά τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και την εμφάνιση των πρώτων «ορφανών κρουσμάτων», έντονη είναι η ανησυχία για το αν θα υπάρξει σημαντική αύξηση της διάδοσης του COVID-19 ή αν πρόκειται για καθαρά προληπτικά μέτρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr «η Κοινή Υπουργική Απόφαση, για απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών στην Ελλάδα, από σήμερα (11/03) και για τις επόμενες 14 ημέρες, αφορά τόσο σε προληπτικούς λόγους όσο και στον φόβο της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας. Βρισκόμαστε στην φάση όπου η επιδημία θα επεκταθεί, χωρίς να ξέρουμε το μέγεθος αυτής της εξάπλωσης. Λαμβάνονται συνεχώς μέτρα».

Αναφερόμενος στο κλείσιμο σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια, ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόωρο μέτρο, εφόσον δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι ο ιός κυκλοφορεί στα σχολεία.

Σχετικά με τις πληροφορίες πως τα παιδιά μεταδίδουν ευκολότερα τον κοροναϊό, καθώς κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους, ο κ. Χατζάκης επεσήμανε πως η συγκεκριμένη πεποίθηση είναι απόρροια πολλών λογικών αλμάτων.

«Είναι αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα καθώς αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι μια κινούμενη άμμος. Δεν είναι τα παιδιά που συμβάλλουν στην ραγδαία αύξηση της μετάδοσης, εφόσον αυτό συμβαίνει με οποιοδήποτε οργανισμό έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας».

Αναφορικά με την πρόβλεψη των πρώτων θυμάτων από τον νέο κοροναϊό, ο ίδιος σχολίασε πως «σίγουρα θα υπάρξει νεκρός, όπως και κάθε χρόνο υπάρχουν θύματα κυρίως στις ευπαθείς ομάδες από την γρίπη».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: «Βόμβα» του καθηγητή Σύψα στο Newsbomb.gr για τα «ορφανά» κρούσματα

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Σε επιφυλακή η χώρα, πόσα είναι τα κρούσματα – Κλειστά τα σχολεία

Σχετικές ειδήσεις