ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα Τσίπρα κατά του Μνημονίου

Κάλεσμα Τσίπρα κατά του Μνημονίου
Υπέρ της διαμόρφωσης μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου...

Υπέρ της διαμόρφωσης μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου αναλαμβάνοντας και σχετική πρωτοβουλία και παράλληλα, υπέρ της αποσαφήνισης των σχέσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας ανοίγοντας σήμερα τις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το δικό του δίλημμα όσον αφορά το μέλλον του συμμαχικού σχήματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι αν η επιλογή είναι η ενότητα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να συνεχίσει παρά τις όποιες διαφωνίες. Ο δεύτερος δρόμος , σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, είναι να παραδεχθούν όλοι την αδυναμία να προχωρήσουν πλέον μαζί και να αναζητήσουν νέα σχήματα και συνεργασίες.

Στην εισήγηση του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις και κυρίως στο Μνημόνιο για να υπογραμμίσει ότι υπάρχει ήδη παταγώδης αποτυχία και πρόσθεσε ότι τελικά στόχος του Μνημονίου δεν ήταν η σωτηρία της οικονομίας, αλλά των πιστωτών και του μεγάλου κεφαλαίου. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ή θα παρθούν μέτρα εκτός του νεοφιλελεύθερου πλαισίου ή το οικοδόμημα θα τελειώσει, ανήμπορο να υπερβεί τις δικές του αδυναμίας.

Σε παλαιότερους καιρούς, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ , οποιαδήποτε από αυτά τα μέτρα θα είχε προκαλέσει σοβαρή κοινωνική έκρηξη, αλλά στην παρούσα κατάσταση η κοινωνία παρακολουθεί ανασφαλής και φοβισμένη, καθώς το κέλυφος της παραίτησης και της ανασφάλειας δεν έχει σπάσει. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι «η ανθεκτικότητα της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί» και αυτό δρομολογεί εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι η διαμόρφωση μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου δεν είναι μια μεγαλόστομη εξαγγελία, αλλά είναι ένα απολύτως εφικτό και υλοποιήσιμο σχέδιο που μπορεί να συσπειρώσει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων στα αριστερά της πολιτικής γεωγραφίας και πρόσθεσε ότι «το βάρος πέφτει σε εμάς και στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οφείλουμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων σε πολιτικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Και στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να ανεβάσουμε τους τόνους προς κάθε κατεύθυνση».

Kριτική σε Αλαβάνο και Κουβέλη

Σχετικά με τις αυτόδιοικητικές εκλογές, έντονη ήταν η κριτική του κ. Τσίπρα στην στάση του κ. Αλαβάνου, αλλά ταυτόχρονα έκανε και αυτοκριτική για την επίδοση της υποψηφιότητας Μητρόπουλου. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο. Και σε αυτό έπαιξαν το ρόλο τους, τόσο η διάσπαση, όσο και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Σημείωσε ότι «δεν αρνούμαι την αναγκαιότητα να τεθεί σε σοβαρή συζήτηση κάθε αδυναμία του εγχειρήματος αυτού. Ειδικά στον βαθμό που έγινε βιαστικά, κάτω από πολλαπλές πιέσεις και μέσα σε δικές μας εσωτερικές αντιφάσεις», πρόσθεσε όμως ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υποχώρηση ως προς τη γραμμή μας ή κεντροαριστερή παρέκκλιση».

Αναφερόμενος στον κ. Κουβέλη και τον κ. Αλαβάνο είπε ότι δώσαμε την εκλογική μάχη, μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα από τις διασπαστικές επιλογές, τόσο των συντρόφων μας που αποχώρησαν από το κόμμα στο Συνέδριο (σ.σ. ο κ. Κουβέλης) για να δημιουργήσουν άλλο κόμμα, όσο και του Μετώπου που εξαρχής αποφάσισε τη στρατηγική της αυτόνομης καθόδου στην Αττική και επί τρίμηνο ταλαιπώρησε το ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας την εικόνα ενός χώρου κατακερματισμένου.

Για τον κ. Αλαβάνο είπε ότι η η ξεχωριστή κάθοδος του Μετώπου στην Αττική αποτελούσε στρατηγική επιλογή των δημιουργών του από την αρχή, στρατηγική επιλογή ανταγωνιστική όχι μόνο με το Συνασπισμό αλλά και με τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.