ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ και καφέ μετά την καραντίνα

Κορονοϊός - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ και καφέ μετά την καραντίνα

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και με μέτρα προστασίας θα ανοίξουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες - Τι λένε στο Newsbomb.gr οι καταστηματάρχες για την επόμενη μέρα και ποιοι είναι οι φόβοι τους. 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό και το άνοιγμα των καταστημάτων. Τα καφέ θα είναι δεύτερα στη σειρά των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν, ενώ προτεραιότητα θα έχουν όσες καφετέριες διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών και πελατών, αλλά και εργαζόμενοι που θα σερβίρουν τον καφέ με μάσκα και γάντια, είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Αν και επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων δεν έχουν γίνει ακόμα οι ιδιοκτήτες δηλώνουν έτοιμοι για την επόμενη μέρα, που όμως εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα.«Σίγουρα η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη αλλά και διαφορετική. Αυτό που κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα πραγματικότητα» λένε στη κάμερα του Newsbomb.gr οι καταστηματάρχες.

Τα μέτρα προστασίας προβλέπονται αυστηρά, με αποτέλεσμα τη μείωση των τραπεζοκαθισμάτων, άρα και του τζίρου των επιχειρήσεων

Αλλάζουν τα τραπεζοκαθίσματα ώστε να έχουν απόσταση μεταξύ τους 1.5 μέτρο ενώ ταυτόχρονα εξοπλίζονται με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά για το προσωπικό τους με στόχο την προστασία των εργαζομένων και των πελατών τους.

«Μειώνουμε τα τραπέζια αναγκαστικά καθώς θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 1.5 μέτρο μεταξύ των τραπεζιών. Επιπλέον αυτό που ξέρουμε είναι ότι σε κάθε τραπέζι θα μπορεί να κάθεται μία παρέα έως 6 άτομα» λένε οι καταστηματάρχες.

Ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η μείωση των τραπεζιών θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων.

«Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην απολυθεί κανείς. Ωστόσο αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί για το σύνολο των επιχειρηματιών καθώς πλέον θα μειωθούν τα τραπέζια, άρα οι θαμώνες και κατά συνέπεια δεν θα χρειάζονται τόσοι υπάλληλοι» τόνισαν οι καταστηματάρχες.

O Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής, κ. Γιάννης Δαβερώνης μίλησε στο Newsbomb.gr

«Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα μία δύσκολη κατάσταση όπως αυτή του κορονοϊού. Τα μαγαζιά μας είναι κλειστά, σίγουρα θα τηρήσουμε τους όποιους κανόνες υγιεινής μας ανακοινώσει η κυβέρνηση».

Φόβοι για απολύσεις προσωπικού

«θα έχουμε μειωμένη επισκεψιμότητα άρα και λιγότερο προσωπικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβερώνης και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να υπάρξει μεγάλο -γενναίο σχέδιο της κυβέρνησης καθώς ο κλάδος μας απασχολεί τουλάχιστον 300.000 εργαζομένους» είπε.

Δεν μας καλύπτουν οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης

«Εμείς θέλουμε γενναία μέτρα, είμαστε μία δεκαετία σε μνημόνια, ήταν η πρώτη χρονιά που περιμέναμε να δούμε ανάπτυξη στο χώρο της εστίασης, άρα θα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση» ανέφερε και πρόσθεσε «Η εστίαση είναι τα α και το ω και στον τουρισμό και γι αυτό αναμένουμε τις αυριανές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον κλάδο της εστίασης» τόνισε.

Ο κ. Μάριος Διαγγελάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος στη Ραφήνα, μίλησε στο Newsbomb.gr ενώ ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα.

«Τέσσερις γενιές ασχολούμαστε με την εστίαση. Είναι η δουλειά μας, είναι η ζωή μας. Προβλέπω δυσκολίες και αναμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το "φιλί της ζωής"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διαγγελάκης.

«Απασχολώ γύρω στα 12 άτομα προσωπικό και θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να τα κρατήσω όλα » είπε ο καταστηματάρχης.

Ερωτηθείς για το αν θα επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα και θα είναι εύκολη η μετάβαση ο κ. Διαγγελάκης είπε «είμαι αισιόδοξος και θέλω να πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα». «Τα μέτρα της κυβέρνησης περιμένουμε όλοι και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τον κλάδο της εστίασης που έχει πληγεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός-Κωδικός «σχολεία»:Πώς και πότε θα ανοίξουν-Σε ποιες χώρες της Ευρώπης δεν θα λειτουργήσουν

Σχετικές ειδήσεις