ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα: Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά, ΜΜΜ

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα: Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά, ΜΜΜ
Λευτέρης Παρτσάλης

Το σχέδιο για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τρίτης (28/04) και ενώ είχε προηγηθεί το διάγγελμα του Πρωθυπουργού - Οι 3 άξονες εξόδου από την κρίση και οι νέοι κανόνες που θα ορίζουν την καθημερινότητά μας

«Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα», τόνισε στο διάγγελμά του πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τότε, έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές, μένοντας σπίτι. Ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι "Μένουμε Ασφαλείς". Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι», είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο από το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, είναι:

Δευτέρα 4 Μαΐου

Ανοίγουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα

Ανοίγουν τα κομμωτήρια

Καταργούνται τα SMS στο 13033 και απελευθερώνεται η μετακίνηση εντός του νομού

Επιτρέπεται η ατομική λατρεία στις εκκλησίες

Ανοίγουν ΚΤΕΟ

Δευτέρα 11 Μαΐου

Αρχίζουν τα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου

Θα επανεκκινήσει το υπόλοιπο λιανεμπόριο εκτός των εμπορικών κέντρων. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Κυριακή 17 Μαΐου

Ξεκινούν τα Μυστήρια και οι Λειτουργίες στις Εκκλησίες (με αυστηρούς κανόνες).

Δευτέρα 18 Μαΐου

Αρχίζουν τα μαθήματα οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο.

Δευτέρα 1 Ιουνίου

Ενδέχεται να αρχίσουν τα μαθήματα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Ανοίγουν τα πολυκαταστήματα

Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης

Θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Δείτε στη Gallery αναλυτικά όλο το σχέδιο «Γέφυρα Ασφαλείας» της κυβέρνησης:

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

«Γέφυρα ασφαλείας» για το άνοιγμα της οικονομίας

«Το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι επιστροφή στην κανονικότητα, είναι γέφυρα ασφάλειας», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

«Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές», τόνισε ο κ. Σκέρτσος και επεσήμανε ότι η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:

α. στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας,

β. δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης και

γ. στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκέρτσος η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε τρία στάδια, στις 4, στις 11 και στις 16 Μαΐου ενώ το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαΐου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων.

Στη συνέχεια έδωσε γενικές κατευθύνσεις για τη χρήση μάσκας, τους περιορισμούς κυκλοφορίας σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, τις μετακινήσεις γενικότερα, το ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων αλλά και την εργασία εξ αποστάσεως.

Νέοι κανόνες

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, ταξί, νοσοκομεία, κομμωτήρια
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση αυτοκινήτου – Κατάργηση δακτυλίου
  • Διαφοροποίηση στην ώρα προσέλευσης των εργαζομένων
  • Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία
  • Διατήρηση της διευκόλυνσης των γονιών με μικρά παιδιά
  • Ισχυρή σύσταση στην τρίτη ηλικία να προσέχουν και να μείνουν σπίτι.

Τα επτά στάδια άρσης των μέτρων στις επιχειρήσεις

Τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 4 Μαΐου και θα γίνει σε επτά στάδια παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη μέρα.

Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Δείτε στη Gallery αναλυτικά τα επτά στάδια άρσης των μέτρων στις επιχειρήσεις:

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Στο τρίτο στάδιο στις 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τι θα γίνει με τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού και συναλλαγές με Δημόσιο

Τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις 4 Μαΐου, στο πλαίσιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων περιέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Λιβάνιου: Συνεχίζονται η εξ αποστάσεως και η εκ περιτροπής εργασία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, από την προσεχή Δευτέρα οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που εργάζονται σε πρωινή βάρδια θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις, είτε στις 7, είτε τις 8 ή είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίζουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μία από τις τρεις ζώνες.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολείων. Όταν θα ανοίξουν τα δημοτικά, τα γυμνάσια, οι παιδικοί κι βρεφικοί σταθμοί, με εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας. Διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διατηρείται όπως έχει και ο τρόπος εξυπηρέτησης με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, αυτή συνεχίζεται να γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού.

Εξακολουθεί η χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού των πολιτών από τα ΚΕΠ μέσω αποστολής εγγράφων κατ' οίκον με ταχυμεταφορά.

Σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη. Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους στα ΜΜΜ

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο από τους εργαζόμενους όσο από το επιβατικό κοινό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Παράλληλα, τα δρομολόγια θα αυξηθούν, ενώ ελεγκτές θα επιβλέπουν αν τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.

Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.
  • Στο Τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Επίσης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).

Επιπλέον, για λόγους διευκόλυνσης, αποφασίστηκε η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον Μάιο, καθώς και από τις 4 Μαΐου η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων (πέραν του οδηγού) στις μετακινήσεις με ΙΧ. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών και η αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένους από τους συγκοινωνιακούς φορείς.

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Δείτε εδώ ολόκληρο το Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις:

Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις

Ανοίγουν τα τακτικά ιατρεία - Ξεκινούν τα χειρουργεία

Σταδιακά και προσεκτικά επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τον νέο κορονοϊό , όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το χώρο της Υγείας.

Το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση και βγαίνει «ενισχυμένο», είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Είχαμε δύο στόχους κατά την έναρξη της πανδημίας, ανέφερε ο κ. Κονταζαμάνης, να περιορίσουμε την μετάδοση και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες. «Τα καταφέραμε», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προέτρεψε τους πολίτες όπως οι συνήθειες ατομικής προστασίας που αποκτήσαμε να μας γίνουν τρόπος ζωής.

Αναφορικά με τις συνήθειες της ατομικής προστασίας ανέφερε τους κανόνες που πρέπει κάποιος να τηρεί:

  • Η υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού)
  • Αναπνευστική υγιεινή (χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός)
  • Η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ 2 ατόμων

Όπως είπε, οι κανόνες θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας από εδώ και πέρα. Οι στόχοι πλέον είναι 2: Να είναι σε ετοιμότητα το σύστημα υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το σύστημα σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή:

  • Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.
  • Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
  • Οι ΜΕΘ COVID παραμένουν σε ετοιμότητα.
  • Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ, παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.
  • Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.
  • Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορονοϊό.
  • Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για COVID.
  • Υλοποιείται το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τη λειτουργία νέων κλινών.
  • Ταυτόχρονα δημιουργείται, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.
  • Αξιοποιούνται οι δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκ. ευρώ.

Ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, 3.748 άτομα υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, αριθμός μεγαλύτερος από τις 2.000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί.

Αυξήθηκε κατά 145 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται (π.χ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης).

Ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήρισε επίσης, ενθαρρυντικό γεγονός τη μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε για την πανδημία. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα αυτή παραμένει ενεργή.

Αναφορικά με την διεξαγωγή μοριακών ελέγχων για την ανίχνευση του κορονοϊού είπε: «Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ειδικών, η ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας θα συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα της θα αποτελέσουν το γνώμονα στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων», συνέχισε συμπληρώνοντας πως οι «Έλληνες ερευνητές και ελληνικά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνες για τη θεραπεία της νόσου».

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στα τεστ αντισωμάτων τα οποία όπως είπε θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

Χαρδαλιάς: Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται από το μένουμε σπίτι στο περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα όπου το μείζον είναι ότι τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα.

Περαιτέρω σημείωσε πως μέχρι την ημέρα που η επιστημονική κοινότητα με την κατάλληλη θεραπεία θα δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνουμε, πρέπει να παραμείνουμε υπεύθυνοι, αλλά κυρίως ρεαλιστές.

Στη μέχρι σήμερα πορεία της μάχης «απέναντι στον ύπουλο και αόρατο εχθρό», ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «οι Έλληνες αποδεικνύουμε κάθε ημέρα με τον πιο περήφανο τρόπο ότι με πειθαρχία και υπομονή, και κυρίως ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.