ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κουρής: Αντισυμβατικός, αυτοδημιούργητος και πάντα… Αυριανιστής

Γ. Κουρής: Αντισυμβατικός, αυτοδημιούργητος και πάντα… Αυριανιστής

Οι εκδοτικές δραστηριότητες, οι φιλίες και οι έχθρες του Κεφαλλονίτη εκδότη

Ο κ. Γιώργος Κουρής αποτέλεσε από μόνος του ένα φαινόμενο, όχι μόνο για τα ΜΜΕ αλλά και για την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

Αποτελεί την προσωποποίηση του «καπάτσου» και αυτοδημιούργητου Έλληνα που ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες των media, συνδαιτυμόνας και συνομιλητής πρωθυπουργών, υπουργών και μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Γ. Κουρής δεν ξεκίνησε από το μηδέν αλλά από την Κεφαλονιά, εκδίδοντας μία τοπική εφημερίδα. Όσοι ασκούν κριτική προς τον κ. Κουρή υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της επταετίας αυτή η τοπική εφημερίδα στήριζε το δικτατορικό καθεστώς.

Μαζί με τον αδελφό του Μάκη ήρθαν στην Αθήνα το 1978 και ανοίγουν ένα εργοστάσιο παραγωγής γραφικής ύλης. Γύρω από αυτή την πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα του Γ. Κουρή κυκλοφορεί ένας μύθος. Λέγεται ότι στο κεφάλαιο επιχείρησης συμμετείχε ή συνέβαλλε στο να συγκεντρωθεί ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που τότε διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί του. Όταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης ζήτησε πίσω κάποια από τα κεφάλαια αφού η επιχείρηση δεν πήγαινε καλα, ο Γ. Κουρής πούλησε τον εξοπλισμό και αρνήθηκε να αποζημιώσει τον Επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η ιστορία αυτή κινείται στη σφαίρα του ανεπιβεβαίωτου αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Γ. Κουρή να περιβληθεί με το μύθο του μοναδικού Έλληνα που «έριξε» τον Μητσοτάκη. Αργότερα θα υπερηφανευόταν ότι τον έριξε και από την εξουσία.

Η «Αυριανή»

Για λίγο καιρό τα ίχνη του κ. Γ. Κουρή χάθηκαν, ώσπου το Φεβρουάριο του 1980 εξέδωσε την «Αυριανή». Επί τέσσερις μήνες η εφημερίδα, παρά το καταγγελτικό, σκανδαλοθηρικό και επιθετικό της ύφος φυτοζωούσε πουλώντας ελάχιστα φύλλα.

Το καλοκαίρι του 1980 ξέσπασε η μεγάλη απεργία των τυπογράφων. Ο παμπόνηρος και πανέξυπνος Κεφαλλονίτης άδραξε την ευκαιρία. Θυμόταν ότι η προηγούμενη μεγάλη απεργία στο χώρο του Τύπου, το 1975, διαμόρφωσε τις συνθήκες για να γεννηθεί και να θριαμβεύσει η «Ελευθεροτυπία».

Πέντε χρόνια μετά, μία νέα απεργία, γιγαντώνει την «Αυριανή» που ως τότε είχε πολύ χαμηλή κυκλοφορία.

Ο κ. Γ. Κουρής ενώ όλοι οι άλλοι εκδότες είχαν καθορίσει την τιμή των εφημερίδων του στις 15 δραχμές, κατέβασε την τιμή πώλησης της Αυριανής στις 5 δραχμές και ήταν η μοναδική εφημερίδα που κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Τα πρακτορεία και οι διανομείς αρνούνται να την πουλήσουν ο Γ. Κουρής όμως δημιουργεί το δικό του υποτυπώδες δίκτυο διανομής και πώλησης της εφημερίδας του. Όταν η απεργία λήγει είναι πλέον αργά, η Αυριανή έχει επιβληθεί και έχει καθημερινή κυκλοφορία που φτάνει τα 100.000 φύλλα.

Δικαστική μάχη με Ράλλη

Κάποιες άστοχες κινήσεις της κυβέρνησης Ράλλη να προκαλέσουν εμπόδιο στην έκδοση της εφημερίδας επιβάλλοντας ενιαία τιμή για όλες τις εφημερίδες, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα και ενίσχυσαν την «Αυριανή» και το κ. Γ. Κουρή.

Η εφημερίδα των αδελφών Κουρή επιτίθεται με σφοδρότητα στον τόυε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και παρουσιάζει ως σκάνδαλο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Υπήρχαν δημοσιεύματα με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που δεν ήταν δυνατό να αποδεχθεί ο ευπρεπής και αστός πολιτικός Ράλλης, ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Για να αποφύγει τη σύλληψη και την καταδίκη, ο κ. Κουρής διέφυγε στο εξωτερικό και τελικώς καταδικάσθηκε ερήμην. Μαζί με εκείνον καταδικάστηκε και ο αδελφός του κ. Μάκης Κουρής για συκοφαντική δυσφήμιση και οδηγήθκε στις φυλακές.

Ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ

Λίγους μήνες μετά η «Αυριανή» έγινε η εφημερίδα της Αλλαγής και αυτή «που γκρέμισε τον καραμανλισμό» όπως ισχυριζόταν. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1981 και ο κ. Γ. Κουρής επέστρεψε στην Ελλάδα. Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Μάκης, εξακολούθησαν να στηρίζουν σφόδρα το ΠΑΣΟΚ. .

Η Αυριανή έφθασε να πωλεί 250.000 φύλλα καθημερινώς. Ο… «αυριανισμός», ως ύφος και συμπεριφορά, άρχισε να κυριαρχεί.

Ο Γ. Κουρής προσεταιρίστηκε τον Μένιο Κουτσόγιωργα έχοντας διαβλέψει ποιος είναι ο ισχυρός άντρας της νέας κυβέρνησης. Ο μακαρίτης Μένιος Κουτσόγιωργας χρησιμοποίησε την «Αυριανή» περισσότερο όμως τον χρησιμοποίησε το συγκρότημα του Γ. Κουρή.

Το 1985 ο Γ. Κουρής ήταν πλέον σημείο αναφοράς και αποτελούσε πανίσχυρο παράγοντα για το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής.

Πήγαινε στον Ανδρέα Παπανδρέου για να του αλλάξει γνώμη και να μην στηρίξει την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας που όλοι τότε προεξοφλούσαν. Ο κ. Γ. Κουρής έδειχνε στον τότε Πρωθυπουργό γράμματα και μηνύματα αναγνωστών της «Αυριανής» που δήλωναν ότι δεν θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αν ο Α. Παπανδρέου θα πρότεινε τον Κ. Καραμανλή για Πρόεδρο. Πάνω στην ένταση της συζήτησης, λέγεται ότι ο εκδότης της «Αυριανής» έβαλε τα κλάματα! Τελικά έφυγε ικανοποιημένος.

Τον Μάρτιο του 1985, όλοι στο ΠΑΣΟΚ ήταν σίγουροι ότι ο Α. Παπανδρέου θα πρότεινε την επανεκλογή του Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και επιχειρηματολογούσαν μάλιστα για την ορθότητα αυτής της επιλογής. Όλοι εκτός από δύο, τον κ. Γ. Κουρή και τον Μένιο Κουτσόγιωργα.

Ο Μένιος είχε προτείνει μάλιστα και τον κ. Χρήστο Σαρτζετάκη ως την αδιαμφισβήτητη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ανατροπή και ουσιαστική αποπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρά τον άκομψο τρόπο με τον οποίο έγινε, βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές που έγιναν στις 2 Ιουνίου 1985 υφαρπάζοντας και ψήφους από την Αριστερά. Ο Γ. Κουρής βρισκόταν πλέον στο απόγειο της δόξας του.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά ο κ. Γ. Κουρής και η εφημερίδα του ήταν οι μοναδικοί που στήριζαν τον Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Τότε δημιούργησε το ραδιοσταθμό «Ράδιο Αθήνα» τον οποίο εγκαινίασε προσωπικώς ο τότε πρωθυπουργός. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκαλέσει και την Αυριανή «αγλάϊσμα της δημοσιογραφίας».

Το ΠΑΣΟΚ έκανε τις επόμενες εκλογές και ο Α. Παπανδρέου παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο. Κάπως έτσι άρχισε μία νέα «ηρωική περίοδος» για τον κ. Γιώργο Κουρή και τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 29» που στήριζε φανατικά το ΠΑΣΟΚ και τον Α. Παπανδρέου.

Ο αδελφός του, ο κ. Μάκης Κουρής, με τη δύναμη και την επιρροή του συγκροτήματος του Ταύρου, εξελέγη βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών. Ο κ. Γ. Κουρής στήριζε ανοικτά τους Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Δημήτρη Τσοβόλα, Νίκο Αθανασόπουλο (κατηγορούμενο στο Ειδικό Δικαστήριο) και πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φρόντιζαν να έχουν τη στήριξη του Γ. Κουρή. Ακόμα και ο κ. Κώστας Σημίτης, όταν το 1989 κατέβηκε για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης στην Α΄ Πειραιά πέρασε για ένα καφέ από το συγκρότημα του Ταύρου.

Κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, η «Αυριανή» εξέφρασε κάθε αντικυβερνητική αντίδραση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, τα γεγονότα στην ΕΑΣ, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και τα εθνικά θέματα..

Μετά την πτώση Μητσοτάκη

Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 1993, συνέπεσε με το άνοιγμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κ. Γιώργου Κουρή στην τηλεοπτική αγορά την οποία απαιτούνται πολλά χρήματα.

Οι ανάγκες δανειοδότησης προκάλεσαν τις πρώτες σοβαρές τριβές στις σχέσεις του κ. Γ. Κουρή με το ΠΑΣΟΚ. Ο εκδότης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Μίρκο. Με αυτά τα γεγονότα, ο Ανδρέας Παπανδρέου αντελήφθη το πολιτικό κόστος που του απέδιδε ο εναγκαλισμός του με τον κ. Γ. Κουρή και το συγκρότημα του Ταύρου. Σ’ αυτή τη φάση δεν υπέκυψε στις πιέσεις.

Τότε ο κ. Κουρής απάντησε δημοσιεύοντας γυμνές φωτογραφίες της κ. Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου, απ’ αυτές που δεν είχε δημοσιεύσει παλιότερα ο «Ελεύθερος». Έτσι κόπηκαν οι γέφυρες με τον Παπανδρέου.

Στη μάχη της διαδοχής στήριξε ανοικτά τον κ. Κώστα Σημίτη και χαρακτήρισε «μιμίκους» όσους υποστήριζαν τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η εποχή του Alter

Πίστευε και έλπιζε ότι θα γινόταν απαραίτητος στον κ. Σημίτη και θα αποκόμιζε οφέλη. Ο κ. Κ. Σημίτης τον κράτησε σε απόσταση με αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον του και να φτάσει να στηρίζει ακόμα και τον κ. Κώστα Καραμανλή μέσα από την «Αυριανή», η οποία όμως έχει κατρακυλήσει κυκλοφοριακά. Σε εκείνη τη φάση πωλούσε μόλις 3.000 φύλλα.

Η παρεμβατική δύναμη του κ. Κουρή ασκήθηκε μέσα από τοAlter Channel. Τοποθέτησε Διευθυντή Ειδήσεων τον κ. Κοσμά Σφαέλο, στέλεχος της «Αυριανής» και άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Η κρίση και η κατάρρευση της διαφημιστικής αγοράς αποκάλυψαν το μέγεθος των χρεών και των προβλημάτων του καναλιού. Ο Γ. Κουρής έχει διανύσει μία θυελλώδη κυριολεκτικά πορεία 34 χρόνων.

Αντισυμβατικός στη συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής του κυκλοφορεί με μία βέσπα που οδηγεί ο ίδιος. Δεν υπάρχει καμία φωτογραφία του με κοστούμι και γραβάτα ενώ χαρακτηρίζεται ως εργασιομανής.

Χαρακτηρίζεται αθυρόστομος και συγκρουσιακός, επιθετικός και αιχμηρός. Δεν διστάζει να ανοίξει πόλεμο.

Σε πολιτικό επίπεδο ιστορικές και παροιμοιώδεις έχουν μείνει οι συγκρούσεις του με την κ. Δ. Λιάνη, τον κ. Κ. Λαλιώτη και τον κ. Στέφανο Τζουμάκα. Σε επιχειρηματικό επίπεδο συγκρούστηκε ανελέητα με τους κ. Γ. Κοντομηνά και Γ. Αλαφούζο.

Στα πρώτα χρόνια της αυτοδυναμίας του είχε βάλει στο στόχαστρο του τον Χρ. Λαμπράκη, όταν όμως ήρθε κοντά και ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον κ. Στ. Ψυχάρη οι επιθέσεις αυτές σταμάτησαν.

Οι πολέμιοί τους υποστηρίζουν ότι πολλές από τις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Γ. Κουρής εναντίον των πολιτών και επιχειρηματιών γίνονται κατ’ εντολή του Στ. Ψυχάρη

Αν έχει μία αδυναμία ο Γ. Κουρής αυτή είναι ο γιός του, ο Ανδρέας, που ακολουθεί το δικό του διακριτό δρόμο στα ΜΜΕ με το “MAD”.

Ο Γ. Κουρής είναι και αισθάνεται ακόμα ενεργός, δημιούργησε το “Kontra Channel” μετατρέποντάς το σε Αντιμνημονιακό κανάλι.

Οι σχέσεις του με τον αδελφό του κ. Μ. Κουρή διαταράχθηκαν μία εποχή σήμερα όμως έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Ο Γ. Κουρής συνεχίζει με την ίδια συνταγή …….αντισυμβατικός και αυριανιστής.