ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αλβανία την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας - Η σημασία της επίσκεψης στα Τίρανα

Στην Αλβανία την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας - Η σημασία της επίσκεψης στα Τίρανα

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί την Τρίτη (20/10) στην Αλβανία όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Προγραμματισμένο ταξίδι στα Τίρανα θα κάνει ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη (20/10). Στην αλβανική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα κάνει μια σειρά από συναντήσεις με φορείς και πολιτικούς της γειτονικής χώρας.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει επαφές και με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, αλλά και με τον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα.

Στις συζητήσεις αυτές θα βρεθούν στο επίκεντρο οι σχέσεις των δυο χωρών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, στην Αλβανία, όπου θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Αρχικά, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Gent Cakaj.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει διαδοχικά δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama και τον Πρόεδρο της χώρας, Ilir Meta.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει επίσης συνομιλίες με τους Προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Λουλζίμ Μπάσα και Βαγγέλη Ντούλε, αντίστοιχα, καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο».

Η σημασία της επίσκεψης Δένδια στην Αλβανία

Αρκετά κρίσιμο μπορεί να χαρακτηριστεί το ταξίδι του Νίκου Δένδια στα Τίρανα. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν αρχίσει ήδη, για τον καθορισμό ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως είναι αναμενόμενο, θα βρεθεί το ζήτημα της διευθέτησης των θαλασσίων συνόρων. Το θέμα εκκρεμεί από το 2009 όταν οι δυο χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία, την οποία στη συνέχεια ακύρωσε το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Ο Ν. Δένδιας επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο την προηγούμενη εβδομάδα και μεταξύ άλλων επιχείρησε να διερευνήσει και από την ηγεσία των Αλβανών Κοσσοβάρων, αν η υπόθεση της ΑΟΖ μπορεί να προχωρήσει ομαλά με την Αλβανία, χωρίς τουρκικές παρεμβολές.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αλβανία κλείνει το «δυτικό μέτωπο» της ελληνικής ΑΟΖ. Ανοίγει δε ο δρόμος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο κατά τον τρόπο που επιθυμεί η Αθήνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τότε θα γίνει το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - Αποφασισμένος για όλα ο Ερντογάν