ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Ανησυχία από τα κρούσματα - Διάγγελμα Μητσοτάκη και στο βάθος νέα μέτρα

Κορονοϊός: Ανησυχία από τα κρούσματα - Διάγγελμα Μητσοτάκη και στο βάθος νέα μέτρα

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι από ειδικούς και πολιτική ηγεσία, προκειμένου να μην «κοκκινίσουν» τα αστικά κέντρα. Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα.

Την απόφαση για άμεση εφαρμογή σκληρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει λάβει η κυβέρνηση μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικότερα την Τετάρτη (21/10) που έφτασαν μια «ανάσα» από τετραψήφιο αριθμό για πρώτη φορά.

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε μίνι lockdown στην Καστοριά, ενώ παράλληλα εισήλθαν στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) τέσσερις ακόμα περιοχές και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, οι Σέρρες και η Βοιωτία.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι περιοχή της Αττικής όπου υπάρχει αλματώδης αύξηση κρουσμάτων -331 μόλις σε μια μέρα- αποτελούν την μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση που προσανατολίζεται στην εφαρμογή -σε πρώτη φάση- δυο βασικών μέτρων. Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα και στην καθολική χρήση της μάσκας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει σήμερα σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και την επιτροπή λοιμωξιολόγων ώστε να γίνει αξιολόγηση των δεδομένων.

Κατά την σύσκεψη δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω διαγγέλματος προς τους πολίτες.

Κρίσιμη η κατάσταση - Έκκληση προς τους πολίτες

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθειά μας να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού και να περιορίσουμε την πανδημία. Και μπορούμε και πρέπει και επιβάλλεται να τα καταφέρουμε. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών», επισήμανε χθες μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη, απηύθυνε «ιδιαίτερη έκκληση» προς τους κατοίκους της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Βοιωτίας, των Σερρών, των Ιωαννίνων, «όπου παρατηρείται επιθετικότατη αύξηση του ιικού φορτίου» να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Επιπλέον, τόνισε ότι μαζί με τους περιφερειάρχες και τους αιρετούς, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ανακοπής του ρυθμού μετάδοσης, μια προσπάθεια που, όπως υπογράμμισε, θα ενταθεί τις επόμενες μέρες αλλά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται η συμμετοχή, η συνέργεια όλων.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη γι αυτό και συνεχίζουμε με επιμέλεια να παρακολουθούμε κάθε αλλαγή των δεδομένων και να αναλύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτή την έξαρση της πανδημίας. Πάντα με ένα μοναδικό απόλυτο κριτήριο, την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας όλων μας», σημείωσε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει μια σπουδαία προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, μια προσπάθεια που δεν πρέπει να πάει χαμένη και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι ένας: Εφαρμόζουμε όλοι μας τα μέτρα. Είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα σε κάθε περιοχή, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις: Πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών το 2021