ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τέσσερις φορές στη Μεταπολίτευση που κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά υπουργού

Οι τέσσερις φορές στη Μεταπολίτευση που κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά υπουργού
INTIME NEWS

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών δεν είναι μία πρωτοφανής κίνηση για την ελληνική Βουλή, αν και είναι σπάνια, όταν αφορά μεμονωμένα υπουργούς.

Συγκεκριμένα είναι η τέταρτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1999 όταν η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας η Νέα Δημοκρατία κατά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμου Αρσένη, με αφορμή το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ο Γιώργος ΑλογοσκούφηςINTIME

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω νομοσχέδιο είχε προκαλέσει το μεγαλύτρο κύμα καταλήψεων και αντίδρασης που είχε καταγραφεί ποτέ μέχρι τότε στη χώρα. Τελικώς η πρόταση απερρίφθη αφού την καταψήφισαν 163 βουλευτές.

Η επόμενη φορά δεν άργησε. Δύο χρόνια μετά, το 2001 και πάλι η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου για την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο Γιάννος ΠαπαντωνίουINTIME

Υπενθυμίζεται πως τα τότε γεγονότα προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων στην οικονομία οδηγώντας στο χείλος της καταστροφής χιλιάδες συμπολίτες μας. Η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίσθηκε από 154 βουλευτές.

Η τρίτη φορά, αφορούσε και πάλι υπουργό Οικονομικών, της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη φορά και συγκεκριμένα τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Τότε, το 2005, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή την μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Γιώργος ΑλογοσκούφηςΙΝΤΙΜΕ

Τώρα, για ακόμη μία φορά, ο υπουργός Οικονομικών, μπαίνει στο στόχαστρο από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αφορμή στάθηκε ο Πτωχευτικός Νόμος.

«Με το νομοσχέδιο της ΝΔ πτωχεύουν όλοι, όχι μόνο οι επιχειρήσεις όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα πτωχεύει ένας μισθωτός και ένα νοικοκυριό όπως μία επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι ο πτωχευμένος χάνει τα πάντα, ό,τι έχει και δεν έχει τη στιγμή που πτωχεύει και από την επόμενη μέρα οφείλει να δίνει ό,τι βγάζει που ξεπερνά τα 600 ευρώ, για περισσότερα από τρία χρόνια», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι έρχεται ένα νομοσχέδιο -το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο και κατάπτυστο- στο κοινοβούλιο που προκαλεί βίαιη φτωχοποίηση με απρόβλεπτες συνέπειες» και τόνισε ότι «αρπάζει τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών και δρα με ασφάλεια για τους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες και τα funds».

Το μεταπολιτευτικό «κεφάλαιο» των προτάσεων μομφής κατά κυβέρνησης, υπουργών, ακόμα όμως και κατά του Προέδρου της Βουλής, συνολικά έχει μέχρι σήμερα 15 εγγραφές.

  • Η πρώτη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1987 από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να την μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης.
  • Η δεύτερη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1988 από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική.
  • Το 1989 κατατέθηκε πάλι από τη ΝΔ πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτή την φορά σχετικά με το σκάνδαλο Κοσκωτά.
  • Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τη διένεξη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  • Το 1996, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με επιχείρημα την αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
    Ακολούθησαν οι προτάσεις μορφής του 1999 κατά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμου Αρσένη, του 2001 κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου και του 2005, κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη που αναφέραμε παραπάνω.
  • Το 2007, κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
  • Το 2008 συζητήθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
  • Το 2013, ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
  • Το 2014, το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του τότε Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη καθώς είχε κρίνει ως μη παραδεκτή την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ήταν η πρώτη και μόνη στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρόταση μομφής σε Πρόεδρο της Βουλής.
  • Η τελευταία συζήτηση πρότασης μομφής που συζητήθηκε ήταν το 2018, όταν η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Το σχέδιο του Ερντογάν με τις NAVTEX - Τώρα θέλει να «εξαφανίσει» και την Κρήτη