ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Χωρίς έδαφος η κουβέντα για άρση του Lockdown - Οι δύο παράγοντας που θα κρίνουν τα πάντα

Κικίλιας: Χωρίς έδαφος η κουβέντα για άρση του Lockdown - Οι δύο παράγοντας που θα κρίνουν τα πάντα
INTIME

Τι είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, την κατάσταση που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας, αλλά και την πιθανότητα άρσης των περιοριστικών μέτρων και του lockdown. 

Καλεσμένος στην εκπομπή Live News του Mega ήταν το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, λέγοντας πως τις τελευταίες τρεις ημέρες, στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να υπάρχει μία επιπέδωση. «Προφανώς μιλάμε για μία τεράστια μάχη, γίνεται μία συγκλονιστική προσπάθεια στη Βόρεια Ελλάδα και το σύστημα υγείας αντέχει ακόμη», είπε.

«Αυξήσαμε τις ΜΕΘ σε 1.239 σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές, οι 687 είναι Covid κλίνες και οι 552 είναι non Covid, εξυπηρετούν δηλαδή και τα υπόλοιπα περιστατικά», είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας πως εν μέσω της πανδημίας, προσλήφθηκαν 7.000 άτομα επικουρικό προσωπικό στα νοσκομεία, νοσηλευτές και γιατροί.

«Από αυτούς, οι 4.000 νοσηλευτές με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μοριοδότησης θα μείνουν για πάντα στο σύστημα υγείας, νομιμοποιούνται», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα, ο υπουργός σημείωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες, είχαν επισημάνει και παλιότερα, πως οι χώρες που είχαν καλύτερη εικόνα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ενδεχομένως να έχουν ένα ισχυρότερο δεύτερο κύμα.

Με αυτό το δεδομένο, ο υπουργός σημείωσε, ότι τα συστήματα υγείας άλλων χωρών των Βαλκανίων, που είχαν καλό πρώτο κύκλο, τώρα καταρρέουν.

«Εμείς είμαστε ακόμα όρθιοι και παλεύουμε. Όμως, κανένα εθνικό σύστημα υγείας δεν φτάνει. Έχει διασπαρεί ο ιός στον κοινότητα. Κάποιοι τήρησαν τα μέτρα και κάποιοι όχι, εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός έκανε έκκληση στους πολίτες, να επιδεικνύουν πολύ μεγάλη προσοχή και εν μέσω lockdown και όταν θα έρθει η ώρα να φύγουν τα μέτρα. «Χρειάζεται σύνεση, σοβαρότητα, συναίσθηση του πόσο σημαντική είναι η ζωή των δικών μας ανθρώπων».

«Χωρίς έδαφος η κουβέντα για την άρση του lockdown»

Ακόμη, όσον αφορά στην πιθανότητα άρσης των περιοριστικών μέτρων στο τέλος του μήνα, επανέλαβε την εκτίμηση, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα χρειαστεί να πάρουν παράταση.

«Η άρση του lockdown είναι μία κουβέντα που δεν έχει έδαφος», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις θα γίνουν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και με βάση δύο παράγοντες.

«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα υγείας για να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα», εξήγησε.

Ακόμη, αναφερόμενος στα εμβόλια, έκανε λόγο για πολύ υψηλή ασφάλεια στις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων. «Αυτά που θα εγκριθούν θα είναι ασφαλή. Η σωστή ενημέρωση και η εμπειρία δείχνει τον δρόμο για το ποιες είναι οι εξελίξεις. Πρώτος θα πάω σε ένα εμβολιαστικό κέντρο και θα εμβολιαστώ μαζί με τον κόσμο», είπε ακόμη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Lockdown: Γιατί δεν θα ανοίξει τίποτα μέχρι την Πρωτοχρονιά