ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση lockdown: Το ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στους συνεργάτες του και τα επόμενα βήματα

Άρση lockdown: Το ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στους συνεργάτες του και τα επόμενα βήματα
InTime

Χαραμάδα αισιοδοξίας φέρνει η χθεσινή μείωση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας και καθώς διανύουμε την τρίτη εβδομάδα του lockdown, φαίνεται πως με αργό ρυθμό τα μέτρα έχουν αρχίσει τουλάχιστον να αποδίδουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και τις εισηγήσεις των ειδικών για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown, το οποίο είναι βέβαιο πως θα παραταθεί και μετά την 30ή Νοεμβρίου, ωστόσο είναι ασαφές ακόμη το πως και το πότε θα επανεκκινήσει η οικονομική και κοινωνική ζωή.

Ο πρωθυπουργός χθες ενημερώθηκε από την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στις επόμενες τακτικές συσκέψεις θα εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του lockdown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους σε στενούς του συνεργάτες πως δεν θα αρθούν οι περιορισμοί αν δεν υποχωρήσουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων. Είναι ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός θέλει να είναι βέβαιος όταν θα λάβει τις αποφάσεις πως η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα έχει μειωθεί αλλά και πως δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί νέα καραντίνα μετά τις γιορτές, εφόσον βεβαίως αρθεί το lockdown, αφού κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε τις αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και την αγορά γενικότερα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι περιορισμοί θα παραμείνουν και τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου και από εκεί και πέρα θα εκτιμηθούν τα δεδομένα για ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν και με πιο τρόπο.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη επεσήμανε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα χρειαστεί να πάρουν παράταση οι περιορισμοί.

«Η άρση του lockdown είναι μία κουβέντα που δεν έχει έδαφος», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις θα γίνουν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και με βάση δύο παράγοντες. «Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα υγείας για να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα», εξήγησε.

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων και πώς θα πραγματοποιηθεί θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι δεδομένων των συνθηκών οι επιτροπή των επιστημόνων δεν έχει συζητήσει για άρση των μέτρων.

Η αναμενόμενη παράταση του lockdown αναπόφευκτα θα σημάνει και την επέκταση κάποιων από τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, όπως οι αναστολές συμβάσεων για όσους έκλεισαν με κρατική εντολή. Αναλόγως των αποφάσεων που θα λάβει ο πρωθυπουργός θα υπάρξουν και ενέργειες στην κατεύθυνση στήριξης όσων πλήττονται από την πανδημία. Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών έχει τονίσει πως η κυβέρνηση κρατά εφεδρείες για να τις χρησιμοποιήσει όποτε χρειαστούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Χαρδαλιάς: Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων – Τι είπε για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά