ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Fake news τα περί διπλής καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ - Οργισμένη αντίδραση Χαρδαλιά

Πέτσας: Fake news τα περί διπλής καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ - Οργισμένη αντίδραση Χαρδαλιά
INTIME

Κορονοϊός - Κρούσματα: «H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων βλάπτουν την κοινή προσπάθεια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παράλληλα συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει, πως υπάρχει «ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων» και πως «τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων».

Η δήλωση του κ. Πέτσα:

«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια.

Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων.

Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες.

Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται απο τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινα η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας».

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στο «Βήμα της Κυριακής» και στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία», υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των Βασίλη Κικίλια, Γιώργου Αρκουμανέα, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Το δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», κάνει λόγο για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας.

Το πρωτοσέλιδο του Βήματος

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» με τίτλο «Έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» - «Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ» σημειώνει ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».

Το πρωτοσέλιδο της Δημοκρατίας

Χαρδαλιάς: «Άδικα και αβάσιμα» τα δημοσιεύματα - «Είναι ήρωες»

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, που κάνει λόγο για παντελώς αβάσιμα δημοσιεύματα, ενώ διαψεύδει πλήρως τα περί δυσαρέσκειας και προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ των επικεφαλής της διαχείρισης της κρίσης.

Η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά:

«Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ μαζί στην μάχη κατά της πανδημίας!
(Η απάντησή μου στα περί ΕΟΔΥ σημερινά δημοσιεύματα...)
Από την αρχή αυτής της πανδημίας άνθρωποι με διαφορετικές ενασχολήσεις, εμπειρίες και βιώματα, διαφορετικά background και διαδρομές βρεθήκαμε μαζί, δίπλα δίπλα, ενώσαμε δυνάμεις, αφήσαμε πίσω μας διαφορετικούς σχεδιασμούς και προτεραιότητες και συντεταγμένα και οργανωμένα στρατευθήκαμε στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή, στον πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο αλλά τόσο επικίνδυνο παγκόσμιο εχθρό.
Στην Πολιτική Προστασία σε ολη αυτή την διαδρομή οι συνοδοιπόροι μας, οι άμεσοι καθημερινοί μας συνεργάτες, σε καθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της πατρίδας ηταν, είναι και παραμένουν τα στελέχη, οι επιστήμονες, οι συνεργάτες και η εξαιρετική και έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ!
Μαζί και δίπλα δίπλα, όλους αυτούς τους μήνες καθημερινά, ακούραστα, παλεύουμε για χιλιάδες συνανθρώπους μας, μοιραζόμαστε επιχειρησιακά δεδομένα, επικαιροποιούμε προσεγγίσεις, πρωτόκολλα και στρατηγικές, αναλύουμε δεδομένα και επιχειρούμε συντονισμένα όπου χρειαστεί χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. Όπου πρέπει, όποτε πρέπει και για ό,τι πρέπει...
Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμας στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλ καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξυ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπαρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μαχης. Όποιος έχει εργαστεί σε τέτοιες ομάδες για έναν κοινό στόχο, αυτό μπορεί να το καταλάβει καλά.
Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο και αποτελέσματα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες του, οι συνεργατες και εργαζόμενοι του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρεφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες από τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης...»

Ν. Ηλιόπουλος: Εγκληματικές οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη. Σε γνώση του Μαξίμου το παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ

«Οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων «Βήμα και Δημοκρατία» οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε, ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος προσθέτει ότι «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία» και υπογραμμίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί «εδώ και τώρα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και καθημερινά καταγράφουμε αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη», για να καταλήξει πως «τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του κ Μητσοτάκη».

ΚΙΝΑΛ: Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους

«Από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της Κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Μέγαρο Μαξίμου «δείχνει τον ΕΟΔΥ και κατ' επέκταση το Υπουργείο Υγείας, ότι τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα».

«Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Στην επιτυχία ζήτω ο Μητσοτάκης και στην αποτυχία φταίνε μόνο οι Υπουργοί και οι Διοικητές. Γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα!

Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα τους καταλογιστούν», τονίζει.

Ελληνική Λύση: Εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας

«Οι σημερινές αποκαλύψεις του τύπου για τον ρόλο του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ που κατήγγειλε τα εγκληματικά λάθη στην διαχείριση της πανδημίας και τους λάθος αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται στην καταγραφή των κρουσμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

«Η συνέχεια θα δοθεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο και φυσικά στην Ελληνική δικαιοσύνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown - Δείτε μέχρι πότε