ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για lockdown: «Κλείδωσε» η παράταση - Αυτά τα καταστήματα θα ανοίξουν σύντομα

Πέτσας για lockdown: «Κλείδωσε» η παράταση - Αυτά τα καταστήματα θα ανοίξουν σύντομα

Lockdown: Την παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας - Το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Ο κ. Πέτσας μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τετάρτη ανέφερε ότι τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών ενώ την ίδια στιγμή, σημείωσε, αυξάνεται ο αριθμός των απλών κενών κλινών.

Αναφορικά με το εμβόλιο, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Υπογράμμισε δε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες.

Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.

Ανοίγουν τα κομμωτήρια

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι ακόμη είναι υπό εξέταση η σειρά με την οποία θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση, ενώ άφησε «παράθυρο» να βγει το λουκέτο σύντομα από τα κομμωτήρια.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Δεν έχει αποφασίσει ακόμα ο πρωθυπουργός αν θα απευθύνει ο ίδιος μήνυμα στους πολίτες, για τον χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown.

Aυτό υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι αύριο και οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να μην προχωρήσει σε διάγγελμα, τότε τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα τον παρουσιάσει είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είτε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αύριο το πρωί στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί η τακτική σύσκεψη για τον κορωνοϊό υπό τον πρωθυπουργό και η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρουσιάσει τις προτάσεις της βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων για το χρόνο άρσης των περιορισμών και τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς.

Η παράταση του lockdown για τις 14 Δεκεμβρίου είναι πλέον σίγουρη και αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και η εστίαση. Μέχρι στιγμής προκρίνεται να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου και αργότερα τα μεγάλα εμπορικά. Η εστίαση παραμένει δύσκολη εξίσωση, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους στην περίπτωση που μετά αναγκαστούν να κατεβάσουν και πάλι ρολά. Πάντως στο τραπέζι έχει τεθεί και η πρόταση να λειτουργήσουν από τις 21 ∆εκεµβρίου μόνο οι καφετέριες και μόνο οι εξωτερικοί χώρο και όχι τα εστιατόρια και τα µπαρ. Θα πρέπει να πέσουν πολύ τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι για να ανοίξουν τα εστιατόρια και βεβαίως με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Για τα σχολεία, αν και η επιτροπή των ειδικών εμφανίζεται διχασμένη, φαίνεται ότι κερδίζει πόντους το σενάριο για επιστροφή στα θρανία μετά τις γιορτές.

Τα χθεσινά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, με 2199 κρούσματα, 596 διασωληνωμένους και 111 θανάτους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και γι’ αυτό το λόγο οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα είναι πολύ προσεχτικοί, αφού βασικός στόχος είναι η αποφυγή ενός τρίτου lockdown.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που πρωθυπουργός στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του επαναλαμβάνει πως οι ημερομηνίες είναι δευτερεύον θέμα και πως ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επεσήμανε: «Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται επίδομα 700 ευρώ στους υγειονομικούς - Πότε αναμένεται να καταβληθεί