ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Έχετε χάσει πλήρως τον έλεγχο – Είστε ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη»

Τσίπρας: «Έχετε χάσει πλήρως τον έλεγχο – Είστε ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη»
Intime News

Με σφοδρή επίθεση προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού για τον τρόπο που η κυβέρνηση του συνολικά αντιμετώπισε την πανδημία, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Αν μετά από 4.500 νεκρούς έρχεστε εδώ για να μας πείτε πόσο καλά διαχειριστήκατε το δεύτερο κύμα, δεν μπορούμε να βρούμε κοινή σημείο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε μία σειρά από ερωτήματα, ζητώντας απαντήσεις από τον πρωθυπουργό.

«Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές, αν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας; Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις της κοινωνικής τραγωδίας που ζούμε, αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Για τους χώρους δουλειάς όπου συνωστίζονται μεγάλοι αριθμοί εργαζομένων; Για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, συχνά ευάλωτους και ευπαθείς; Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αν η κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από το σύνδρομο του παντογνώστης», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια τα ερωτήματα στράφηκαν απευθείας κατά της συμπεριφοράς των στελεχών της κυβέρνησης, καθώς υποστήριξε πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα «αν δεν συμπεριφερόταν δημόσια και προκλητικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ασυγχώρητη αμέλεια; Aν αντί να ενισχύσει την ενότητα της κοινωνίας, δεν εξαπέλυε αστυνομικούς διωγμούς εναντίον πολιτών και νέων; Aν δεν έδειχναν προς τη μεριά του πολίτη τον ένοχο για την δήθεν καταστρατήγηση των μέτρων προστασίας, τα οποία πρώτοι αυτοί παραβίαζαν; Δεν θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά το κύμα θανάτου αν εγκαίρως είχαν γίνει μαζικά τεστ, δωρεάν για όλο του πληθυσμό, είχε υπάρξει σαφής και έγκυρη χαρτογράφηση της διάδοσης του ιού, είχαν ληφθεί μέτρα για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό;».

Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού, σημείωσε πως «όλα αυτά τα αν, που βασανίζουν κάθε πολίτη, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης τα ξεπερνούν με την πιο μεγάλη έλλειψη συναίσθησης».

Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στη χώρα κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είπε πως μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας και αντί η κυβέρνηση να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις. «Για να μας πει ότι τα έχουμε πάει καλά», όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας πως «Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι».

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω «θα έλεγα εγκληματικές, γιατί δεν εννοείτε να καταλάβετε», συμπληρώνοντας πως «δεν εννοείτε να κατανοήσετε, ότι για να διορθώσετε πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε λάθη και παραλείψεις. Για σας όμως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.
Δεν έχετε κάνει λάθη».

«Έχετε χάσει πλήρως τον έλεγχο»

Σε οξύτατους τόνους κινήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα που διαρκεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο πρωθυπουργό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι πολίτες βλέπουν, ξέρουν, καταλαβαίνουν, ότι έχετε χάσει τον έλεγχο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας εκτενή αναφορά στα μπρος-πίσω της κυβέρνησης.

«Πέντε Νοεμβρίου λέγατε, ότι 3 εβδομάδες lockdown είναι αρκετές. Δεκαεπτά Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία δε θα μείνουν κλειστά μέχρι τα Θεοφάνια. Μια μέρα μετά, ο ίδιος ανακοίνωνε ότι θα ανοίξει η εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. Τι έγινε τελικά δύο μήνες μετά; Άνοιξαν μόνο τα δημοτικά, αυτή τη Δευτέρα και η εστίαση είναι ακόμα κλειστή».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου και στα όσα ακολούθησαν στην συμπρωτεύουσα. «Φτάσαμε στο σημείο, να επέμβει εισαγγελέας για δήλωση Υπουργού σας, του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αποκάλυψε ότι «Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Διαψεύσατε κακήν κακώς τον υπουργό σας. Αλλά δε χρειάζεται να πάμε μακριά».

Για να ενισχύσει τους ισχυρούς του για «εγκληματική αμέλεια» στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποίησε δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού. «Ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς μαρτύρησε ότι ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας από τις 22/10 σας το είχε εισηγηθεί, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κατάσταση. Κι όμως, τι εμφανιστήκατε να μας πείτε ενάμιση μήνα μετά; "Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα". Όταν κύριε Μητσοτάκη η μια σας δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη».

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ανάμεσα στα δύο κύματα, υποστηρίζοντας πως «Δεν κάνατε τίποτα ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Δεν πήρατε έγκαιρα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν ενισχύσατε ουσιαστικά το ΕΣΥ», συμπληρώνοντας ότι η χώρα έφτασε τέλη Νοέμβρη καταγράφοντας «θλιβερή πρωτιά σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Και 4 στους 5, σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, να χάνονται εκτός ΜΕΘ. Εσείς συνεχίζετε να δηλώνετε ικανοποιημένος πάνω στα συντρίμμια, αλλά οι Financial Times έφτασαν να αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το μέσο όρο της ΕΕ και των ΗΠΑ σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Και ο Bloomberg να κατατάσσει την Ελλάδα στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με βάση την ανθεκτικότητα της στην πανδημία. Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί τα πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με όλες τις χώρες, η Ελλάδα κατέγραψε τη θλιβερή πρωτιά σε θνησιμότητα τον Νοέμβριο, με το ποσοστό των θανάτων επί των συνολικών κρουσμάτων να διαμορφώνεται στο 6,3%».

Αναρωτώμενος αν τελικά ο πρωθυπουργός έχει κάποια ευθύνη, απάντησε μόνος του, σχολιάζοντας πως: «Ό, τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα σας, κύριε Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός».

Για τους εμβολιασμούς

Εστιάζοντας στο ζήτημα του εμβολιασμού, επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως: «Μακάρι τη μισή ενέργεια που ξοδέψατε στο να προπαγανδίζετε ότι με το εμβόλιο και μόνο θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό σύντομα, να τη δίνατε στην οργάνωση ενός σοβαρού και αξιόπιστου σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού».

Αφού παρέθεσε αναλυτικά μια σειρά από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τον τρόπο και την ταχύτητα που θα εκτελούνταν το σχέδιο του εμβολιασμού, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι βρίσκεται «εκτός πραγματικότητας», δηλώνοντας ότι η Ελλάδα σήμερα έχει εμβολιάσει το 0,46% του πληθυσμού, τη στιγμή που μια γειτονική μας χώρα, εκτός ΕΕ με τρία εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει ήδη το 22% του συνολικού πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, επανέλαβε την πρόταση του να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια, υπενθυμίζοντας πως τον περασμένο Απρίλιο την είχατε δημοσίως υπερασπιστεί και ο πρωθυπουργός. «Ήδη η πρωτοβουλία αυτή έχει την στήριξη ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για να αποκτήσει όσο μεγαλύτερη στήριξη γίνεται».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη: Κάλυψη ενοικίου κατά 80% - Δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας