ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εδώ και τώρα ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις και «κούρεμα» τις βασικής οφειλής

Τσίπρας: Εδώ και τώρα ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις και «κούρεμα» τις βασικής οφειλής
INTIME

Σφοδρά πυρά για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας την περίοδο που διαρκεί η πανδημία εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της δευτερολογίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, ζητώντας την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με κούρεμα οφειλών.

Σε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να ανακουφιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, που ζήτησε από την κυβέρνηση να:

-Μετατρέψτε τώρα, το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα

-Προχωρήσει στη συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης που έκανε η κυβέρνηση του στα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματίες, τους μικρομεσαίους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, που προέβλεπε και 120 δόσεις και μερική διαγραφή του της βασικής οφειλής.

-Θεσμοθετήσει την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για περίοδο μετά την άρση του lockdown.

-Αποσύρει τον πτωχευτικό νόμο. Αντιληφθείτε ότι μπαίνουμε σε μια χρονιά που έτσι όπως τα κάνατε, θα πληθαίνουν τα λουκέτα και θα αυξάνετε η ανεργία.

Παράλληλα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η χώρα μας το 2020 είχε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη - 10,5% είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού -, την ώρα που ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη μόλις 0,9% για το 2021.

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του για την μη επαρκή στήριξη της αγοράς, παρέθεσε τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία:

-9 στις 10 επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 6 εργαζόμενους καταγράφουν σοβαρές ζημίες.

-4 στις 10 επιχειρήσεις στην εστίαση και το εμπόριο δηλώνουν πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν.

-Οι μισές επιχειρήσεις στην εστίαση θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις.

-3 στις 10 επιχειρήσεις αδυνατούν να ικανοποιήσουν συσσωρευμένες οφειλές.

-Μέσα στην πανδημία δημιουργήθηκαν νέα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους 8,5 δισ.

-Τα παγωμένα χρέη προς τις Τράπεζες ανέρχονται στα 30 δισ.

Επίσης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχείρησε εν κρυπτώ να πετάξει εκτός προστασίας και όσους πολίτες είχαν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, λέγοντας πως «είναι ντροπή και απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσετε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση».

«Κάντε το πρόστιμο 534 να μην έχετε πάρε δώσε»

Την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η αύξηση του προστίμου από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκεί που είστε πάρα πολύ αποτελεσματικοί είναι στα μέτρα και στην τήρησή τους. Ενδεχομένως αυτό να αδικεί τους κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη αλλά μάλλον η πανδημία αντιμετωπίζεται με τον κ. Χρυσοχοΐδη και όχι με τον υπουργό Υγείας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη δευτερολογία του.

«Τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η απόφαση; Είναι θέμα χρημάτων η μη τήρηση των μέτρων; Είναι μικρό το πρόστιμο των 300 ευρώ για το μέσο πολίτη; Έχετε εικόνα τι σημαίνει για ένα εργαζόμενο που παίρνει 534 ευρώ με τα μέτρα στήριξής σας και να πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ; Κάντε το πρόστιμο 534 ευρώ, ώστε όσα παίρνει, τόσα να δίνει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγουν τα καταστήματα: Με click in shop, SMS και περιορισμούς - Όλες οι λεπτομέρειες