ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μείωση των κρουσμάτων, η ορθή απόφαση του Μητσοτάκη και το στοίχημα του εμβολιασμού

Η μείωση των κρουσμάτων, η ορθή απόφαση του Μητσοτάκη και το στοίχημα του εμβολιασμού
AP Images

Τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται, γεγονός που αφήνει παράθυρο για σταδιακή άρση των περιορισμών, η οποία θα γίνει με σταδιακό και πολύ προσεχτικό τρόπο. Στην κυβέρνηση έχουν θέσει βασική προτεραιότητα το ξεκλείδωμα της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αρχίσει να καθίσταται η κανονικότητα στην αγορά.

Σήμερα ανοίγει το λιανεμπόριο και αυτό που περιμένουν να διαπιστώσουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση είναι αν θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων. Στην περίπτωση που τα κρούσματα παραμείνουν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών και συνεχιστεί η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών θα λάβει την απόφαση για χαλάρωση των περιορισμών.

Πάντως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβάλλει αυστηρό lockdown μετά τηγ Πρωτοχρονιά αποδεικνύεται απολύτως σωστή, καθώς παρατηρείται σημαντική μείωση στο ιικό φορτίο.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 237 νέα κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 28, ενώ 320 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (70.6% άνδρες).

Όπως κάθε μέρα, έτσι και χθες η Αττική είχε τη μερίδα του λέοντος στην κατανομή των κρουσμάτων, ενώ σταθερά ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 94 κρούσματα, ενώ στη συμπρωτεύουσα ακόμα 31.

Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε και στη Λάρισα, με 12 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Εν τω μεταξύ ομαλά συνεχίζεται η διαδικασία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού που ξεκίνησε το Σάββατο. Η επιχείρηση «Ελευθερία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κακοκαιρία δεν πτόησε τους ηλικιωμένους, που μετέβησαν στα νοσοκομεία για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Το εμβόλιο ταξίδεψε σε όλη τη χώρα και εμβολιάστηκαν υπερήλικες σε Κύθηρα, Σάμο, Χίο και Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουν ανοίξει και τα τελευταία εμβολιαστικά κέντρα. Στις 20 του μηνός μπαίνουν στη μάχη και τα Κέντρα Υγείας.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής δήλωσε: πως η δυνατότητα του καθημερινού εμβολιασμού θα αυξάνεται στη χώρα μας ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. «Θα τεθούν σε λειτουργία στην πατρίδα μας τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μόνο αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμούμε ότι θα φτάσουν στη χώρα μας 4.600.000 δόσεις εμβολίων».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι εφικτό μέχρι τα τέλη Μαρτίου να εμβολιαστούν κοντά στα δύο εκατομμύρια πολίτες και αυτός ο στόχος της κυβέρνησης. «Ο εθνικός στόχος στις αρχές του καλοκαιριού ο πληθυσμός μας να είναι ασφαλής είναι ένας στόχος εφικτός» έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.