ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για 12 ν.μ. στο Ιόνιο: «Ομόθυμη η στήριξη» - Ακολουθεί η επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη

Δένδιας για 12 ν.μ. στο Ιόνιο: «Ομόθυμη η στήριξη» - Ακολουθεί η επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη
ΙΝΤΙΜΕ

Την ευρύτατη στήριξη των κομμάτων της Βουλής στο νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις προκαλείται για πρώτη φορά από το 1947 «επέκταση του εθνικού χώρου κατά 10.079 km2 και αν προσθέσουμε το κλείσιμο των κόλπων η επέκταση υπερβαίνει τα 13.000 km2. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι 135.0000 Km2 αντιλαμβάνεται το μέγεθος της έκτασης».

Μάλιστα, όπως είπε, «η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας», αφού από την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή αναδείχθηκε ότι το νομοθέτημα έχει την ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο στηρίζεται επι της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ δηλώνει «παρών».

Η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στην περιοχή της Κρήτης βρίσκεται ανάμεσα στα επόμενα βήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με την διεύρυνση να συμπεριλαμβάνει τόσο το νότιο όσο και το ανατολικό τμήμα της Κρήτης, σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο κ. Δένδιας απαντώντας σε όσα ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος περί αποκλίσεων της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως «για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου, επισημαίνοντας: «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση αλλά δεν υπάρχει. Αναφορικά με ερμηνεία που δόθηκε σε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα αυτό αντιβαίνει την λογική. Κανείς δεν θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα γιατί είναι θέμα κυριαρχίας».

Αναφερόμενος στην κριτική του κ. Κατρούγκαλου για διπλό κέντρο άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Δένδιας είπε: «Αναφορικά με το θέμα για το Βερολίνο και την τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον κ. Καλίν, τον διπλωματικό σύμβολο του τούρκου προέδρου σας λέω τα εξής: Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι διπλωμάτης και υπό αυτή την έννοια είναι υφισταμένη του υπουργείου Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών και έχω κάνει δήλωση ότι γνώριζα. Το έκανα για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι γίνονται κινήσεις εν αγνοία της μιας ή της άλλης πλευράς είναι καταστροφική».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα εστίασης: «Βαρόμετρο» το λιανεμπόριο – Τι θα γίνει με Γυμνάσια, Λύκεια και μετακινήσεις