ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικά τα μηνύματα από τους εμβολιασμούς - Η ικανοποίηση Μητσοτάκη και το «καμπανάκι»

Θετικά τα μηνύματα από τους εμβολιασμούς - Η ικανοποίηση Μητσοτάκη και το «καμπανάκι»

Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου εμβολιασμού. Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε στη σύσκεψη με αντικείμενο τους εμβολισμούς και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της επιχείρησης «Ελευθερία». 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ότι όλα προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό», σημειώνοντας παράλληλα ότι «σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 και θα αρχίσουμε τον προγραμματισμό των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Δεν είναι τυχαίο όμως, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια κρίσιμη υπενθύμιση, υπογραμμίζοντας πως «η πρόοδος του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να φέρει εφησυχασμό. Τα μέτρα προστασίας θα μας συνοδεύουν, τουλάχιστον, έως το τέλος της άνοιξης».

Επομένως, όπως είπε ο πρωθυπουργός το σύνθημα είναι διπλό: «Εμβολιαζόμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα -όπως έχω πει- ό,τι εμβόλια μας έρχονται πολύ γρήγορα θα μπορούμε να τα κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα προστατευόμαστε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έως αργά χθες το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την πορεία των εμβολιασμών. Κυβερνητική πηγή τόνισε στο Newsbomb.gr πως «ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επομένων μηνών, κάτι το οποίο έχει επισημάνει και πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Την Τρίτη, κατά τη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει υπερκάλυψη των δόσεων για ολόκληρο τον πληθυσμό και όχι μόνο το αναγκαίο ποσοστό. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι το μόνο που μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει είναι ο ρυθμός των εμβολιασμών, που εξαρτάται από τον χρονικό ορίζοντα των παραδόσεων, π.χ. να υπάρξει καθυστέρηση μιας ή δυο εβδομάδων στις παραλαβές.

«Ο ρυθμός του εμβολιασμού εξαρτάται 100% από τον ρυθμό που μας προμηθεύουν με τα εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταρανατίλης, για να συνεχίσει: «Ο αριθμός των εμβολίων που έχουμε εξασφαλίσει δεν θα αλλάξει. Πιθανότητα –και ελπίζουμε να μη γίνει– να αλλάξει ο χρονικός ορίζοντας που μας έρχονται οι ροές. Είχαμε τη Pfizer που ανακοίνωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια καθυστέρηση μιας εβδομάδας ή δύο εβδομάδων στις παραλαβές».

Και ο υπουργός επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα λειτουργεί απολύτως το κομμάτι της τήρησης των ραντεβού.

Χάρη στο προηγμένο μηχανογραφικό σύστημα που έχουμε χρησιμοποιήσει, έχουμε τήρηση των ραντεβού σε επίπεδο 97%, χάνεται δηλαδή μόνο το 3% των ραντεβού. Οι χαμένες δόσεις είναι 0,3% στην Ελλάδα όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10%», σημείωσε με την πρόσθετη επισήμανση ότι «είναι ένα σύστημα που ρολάρει», ενώ όσο μεγαλύτερη διαθεσιμότητα θα υπάρχει στα εμβόλια, τόσο περισσότερο θα αυξάνει η ροή. Επίσης ανέφερε πως τον Ιανουάριο αναμένονται περίπου 450.000 δόσεις εμβολίου και το τον Φεβρουάριο 1,7 εκατ. Και συμπλήρωσε συμπλήρωσε: «με την έγκριση της AstraZeneca, που είναι το μόνο αμιγώς ευρωπαϊκό εμβόλιο, θα έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη ροή. Εκτιμούμε ότι, όταν εγκριθεί το εμβόλιο αυτό, θα έχουμε περίπου 4,5 εκατ. δόσεις της AstraZeneca ως τον Απρίλιο».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει υπερκάλυψη των δόσεων για ολόκληρο τον πληθυσμό και όχι μόνο το αναγκαίο ποσοστό. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι το μόνο που μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει είναι ο ρυθμός των εμβολιασμών, που εξαρτάται από τον χρονικό ορίζοντα των παραδόσεων, π.χ. να υπάρξει καθυστέρηση μιας ή δυο εβδομάδων στις παραλαβές.

«Ο ρυθμός του εμβολιασμού εξαρτάται 100% από τον ρυθμό που μας προμηθεύουν με τα εμβόλια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταραντίλης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δυο νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα