ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιχείρηση» αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από ΣΥΡΙΖΑ

«Επιχείρηση» αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από ΣΥΡΙΖΑ

Η προσπάθεια αποδόμησης της αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί μία στρατηγική επιχείρηση της Κουμουνδούρου, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως όσο δεν «τραυματίζεται» η εικόνα ενός πρωθυπουργού, δύσκολα η κυβέρνηση του θα υποστεί φθορά.

Να αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα στα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο η Νέα Δημοκρατία βρίσκονταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις πράξεις της ως κυβέρνηση επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να πλήξει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως είναι τα εθνικά και η οικονομία.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ήταν σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως μία από τις ελάχιστες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ο Αλέξης Τσίπρας είχε το πάνω χέρι, πριν ακόμα αυτή ξεκινήσει. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της δικής του κυβέρνησης είχε αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά το σχέδιο της σταδιακής επέκτασης της θαλάσσιας κυριαρχίας της χώρας.

Επίσης, είχε και έναν ακόμα «άσσο» στο μανίκι του. Η Νέα Δημοκρατία είχε αμφισβητήσει έντονα εκείνη την εποχή την χρησιμότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, θεωρώντας ότι επί της ουσίας αποδέχονταν την τουρκική θέση για «ειδικό καθεστώς» στο Αιγαίο, που δεν επέτρεπε την αύξηση των χωρικών υδάτων. Η ευκαιρία αυτή που παρουσιάστηκε στον πρώην πρωθυπουργό να πλήξει το προφίλ του διαδόχου του, δεν μπορούσε να πάει χαμένη.

Η κατάθεση στα πρακτικά μιας σειρά από τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν κάθετα αντίθετες με τις κινήσεις της τότε κυβέρνησης, ήταν κατά του συνεργάτες μία «επώδυνη» διαδικασία για την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι ο Κ.Μητσοτάκης «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού από το βήμα της Βουλής σχολίασε ότι ο ίδιος ουδέποτε ήταν αρνητικός.

Φυσικά από τη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η «Συμφωνία των Πρεσπών», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζει σε τουλάχιστον δύο σημεία πως η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει «εθνική μειοδοσία» την συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων, ενώ τώρα που βρίσκεται στην εξουσία, ζητάει από τους γείτονες την πιστή εφαρμογή της. Οι «Πρέσπες» αποτελούν για την Κουμουνδούρου ένα από τα βασικά σημεία που προτάσσουν για να αναδείξουν την κυβερνητική αναξιοπιστία, αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Εκτός από τις «κωλοτούμπες» -όπως τις χαρακτηρίζουν- στα εθνικά θέματα, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστεί παντελώς αναξιόπιστη και στα θέματα της οικονομίας. Όπως είπε στο Newsbomb.gr ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλ.Τσίπρα, τα όσα συντελούνται στην οικονομία δεν αποτελούν φυσικό φαινόμενο. «Η πανδημία σίγουρα προκαλεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία, όμως το μέγεθος της καταστροφής είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Υποσχέθηκαν εκτόξευση και εν τέλει οδηγούν στην απελπισία τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εν ολίγοις, αυτό που καταλογίζουν στην κυβέρνηση είναι η άρνηση της να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων για να περιορίσει την ύφεση.

Επίσης, αφήνουν να εννοηθεί ότι η μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί μία ακόμα πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με σκοπό να μειωθούν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις, τις οποίες το «Σχέδιο Πισσαρίδη» θεωρεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – εν αντιθέσει με όσα έταζαν σε αυτή την κοινωνική ομάδα παραμονές των εκλογών.

Η προσπάθεια αποδόμησης της αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί μία στρατηγική επιχείρηση της Κουμουνδούρου, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως όσο δεν «τραυματίζεται» η εικόνα ενός πρωθυπουργού, δύσκολα η κυβέρνηση του θα υποστεί φθορά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών»