ΑΠΟ ΤΙ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Το χρονοδιάγραμμα για εστίαση, μετακινήσεις, χιονοδρομικά, γυμναστήρια - Πότε ανοίγουν

Lockdown: Το χρονοδιάγραμμα για εστίαση, μετακινήσεις, χιονοδρομικά, γυμναστήρια - Πότε ανοίγουν
INTIME

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα κρίνουν την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νόμο σε νόμο και το άνοιγμα των χιονοδρομικών.

Και μπορεί λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση να μην εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας, ωστόσο αυτό που τονίζουν ένα πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα από το άνοιγμα των καταστημάτων. Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες δημιουργεί προβληματισμό, γι’ αυτό και οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθεί από την εικόνα των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Αν δεν υπάρχει σημαντική ανατροπή, ο σχεδιασμός για το άνοιγμα δραστηριοτήτων περιλαμβάνει:

Το άνοιγμα των χιονοδρομικών πιθανότατα το επόμενο δεκαπενθήμερο. Οι τελευταίες πληροφορίες υποστηρίζουν πως ενδεχομένως το συγκεκριμένο ζήτημα να συζητηθεί στην συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών την ερχόμενη Παρασκευή. Προϋπόθεση για να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα και να μη χαθεί και δεύτερη σεζόν είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά τρόπους να επαναλειτουργήσουν τα χιονοδρομικά χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις εκτός νομού. Μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι για τις μετακινήσεις εκτός νομού για επίσκεψη σε χιονοδρομικό να είναι υποχρεωτική η επίδειξη της κράτησης σε κάποιο κατάλυμα. Όμως επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι να θελήσουν να εκμεταλλευτούν μια τέτοια εξέλιξη για να κάνουν μονοήμερες εκδρομές εξετάζεται να ζητούνται και άλλα αποδεικτικά, όπως η online κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, σε όσες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αυτό.

Αργεί το άνοιγμα της εστίασης

Όσον αφορά στην εστίαση, το σενάριο του ανοίγματος, έστω και με δρακόντειους περιορισμούς, απομακρύνεται στην παρούσα φάση, ενώ αυτό που έχουν ξεκαθάρισαν οι επαγγελματίες του κλάδου, στις τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς , είναι ότι η εστίαση είναι αδύνατον να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε ότι το άνοιγμα της εστίασης θα καθυστερήσει. «Η επιτροπή δεν έχει συζητήσει για την εστίαση. Αν δουν οι επιδημιολόγοι ότι μπορούν να βάλουν μέσα στη συζήτηση την εστίαση θα το κάνουμε. Η εστίαση θα παραμείνει για διάστημα ακόμα κλειστή».

Ο χώρος της εστίασης εκπέμπει sos καθώς συμπληρώνει 152 ημέρες σε καραντίνα, χωρίς να φαίνεται ακόμα φως στην άκρη του τούνελ.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται, πλέον, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί το πώς και πότε μπορούν να σηκώσουν ρολά οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ώρα που ήδη μπαίνουν οριστικά «λουκέτα» σε δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις.

Το μόνο στοιχείο που προκαλεί α ανακούφιση είναι ότι στις μικρότερες επιχειρήσεις- κυρίως καφέ- η κατάσταση δείχνει καλλίτερη λόγω του take away και του delivery. Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική εκτιμώμενη απώλεια τζίρου κατά 70%, περιορίζεται στα επίπεδα του 46% λόγω του delivery.

Σε δυσμενή θέση τα γυμναστήρια

Σε ό,τι αφορά στα γυμναστήρια φαίνεται να αργεί η επαναλειτουργία τους. Έτσι, οι περίπου 2.500 επιχειρήσεις του κλάδου που απασχολούν συνολικά 42.000 εργαζόμενους βγάζουν κραυγή αγωνίας, εκτιμώντας πως το 50% των γυμναστηρίων δεν θα ανοίξει.

Τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος περιγράφει σε επιστολή που έστειλε η γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων «Holmes Place Greece» στον πρωθυπουργό της χώρας, ζητώντας την άμεση έναρξη λειτουργίας των γυμναστηρίων.

Όπως αναφέρει, η Holmes Place Greece, αντιλαμβανόμενη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει επί μήνες ο κλάδος των γυμναστηρίων απηύθυνε επιστολή - έκκληση στον Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη με πρώτιστο στόχο την άμεση έναρξη της λειτουργίας των γυμναστηρίων, αναδεικνύοντας παράλληλα, τις επιπτώσεις που επιφέρει η απουσία σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.