ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τις διερευνητικές μετά την «τορπίλη» Σαμαρά

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τις διερευνητικές μετά την «τορπίλη» Σαμαρά
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Έντονη ανησυχία προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η όποια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της προκλητικότητας της γειτονικής χώρας, «σκοντάφτει» στις εσωκομματικές διαφωνίες της Νέας Δημοκρατίας.

Για πολιτική «ομηρία» του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν λόγο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες ώρες πριν η Αθήνα και η Άγκυρα κάτσουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, που με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» εξέφρασε την διαφωνία του για τις επαφές με την Τουρκία, ερμηνεύεται από τα πρόσωπα που βρίσκονται στον στενό περίγυρο του Αλέξη Τσίπρα, ως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στόχευση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα. Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, που υποστήριξε πως «Η παρέμβαση Σαμαρά εξηγεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν είχε μία σαφή στρατηγική για το που θέλει να το πάει σε σχέση με την Τουρκία», συμπληρώνοντας πως «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης είναι “όμηρος” του κ. Σαμαρά».

Στην Κουμουνδούρου γνώριζαν ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Προβληματίζονται, όμως, έντονα από το γεγονός πως αυτές οι εσωκομματικές διαφωνίες οδηγούν τον Κ.Μητσοτάκη σε μία αλλοπρόσαλλη -όπως τη χαρακτηρίζουν- προσέγγιση των εθνικών θεμάτων. «Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας», αναφέρουν από την Κουμουνδούρου.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θεωρούν «προβληματικές» μόνο τις «κορώνες» του κ.Σαμαρά, αλλά και την προσέγγιση επί των ελληνοτουρκικών του ίδιου του πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Δείχνουν ότι εμπιστεύονται σαφώς περισσότερο τις κινήσεις του Νίκου Δένδια, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών παραμένει πιστός στο πάγιο δόγμα της ελληνικής διπλωματίας, ενώ για τον Κ.Μητσοτάκη έχουν αφήσει αιχμές πως με μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις του έχει πέσει σε «αντιφάσεις».

Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία ως προς τη δική τους στάση, υπογραμμίζουν πως ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να πραγματοποιηθεί, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις διερευνητικές επαφές. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις συζητήσεις, αφού θεωρούν ότι η χώρα μας εισέρχεται σε αυτές χωρίς σχέδιο, περιοριζόμενη να απαντά αμυντικά και αντανακλαστικά στην προκλητικότητα της Τουρκίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι όχι μόνον απέτυχε να εξασφαλίσει κυρώσεις για τις παράνομες δραστηριότητες της, αλλά και πως είναι παντελώς απούσα από τον Ευρωτουρκικό διάλογο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.