ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιανεμπόριο: Άνοιγμα με κανονική λειτουργία σχεδιάζει η κυβέρνηση - Τα σενάρια που εξετάζονται

Λιανεμπόριο: Άνοιγμα με κανονική λειτουργία σχεδιάζει η κυβέρνηση - Τα σενάρια που εξετάζονται
AP Photo

Χωρίς click away ή click in αλλά με κανονική λειτουργία σχεδιάζει η κυβέρνηση να ανοίξει το λιανικό εμπόριο, όταν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αυτό υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα πως η επαναλειτουργία της αγοράς αποτελεί προτεραιότητα στην παρούσα συγκυρία.

Το μήνυμα αυτό έστειλε εξάλλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ, καθώς επεσήμανε πως αναγνωρίζει πως υπάρχει κούραση αλλά πρέπει να γίνει προσπάθεια, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας η οικονομία αλλά και η εκπαίδευση.

«Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή», τόνισε.

Φυσικά η επαναλειτουργία της αγοράς θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και κυρίως από την εικόνα στα νοσοκομεία που θα επικρατήσει τις προσεχείς ημέρες, με την κυβέρνηση να αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρακευή και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με προσεχτικά και σταδιακά βήματα ώστε να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Αναφορικά με την ημερομηνία επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, η πιο πιθανή θεωρείται η 16η Μαρτίου.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε πως «όσο πιο γρήγορα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και της πίεσης στο ΕΣΥ, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε σταδιακό άνοιγμα». Σύμφωνα με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Λειτουργεί η στρατηγική που ακολουθούμε και φυσικά αναζητούνται και έξυπνες λύσεις όταν ανοίξει το λιανεμπόριο».

Και είναι βέβαιο πως το άνοιγμα των καταστημάτων θα πραγματοποιηθεί με βάσει τα τετραγωνικά και θα οριστούν συγκεκριμένος αριθμός ατόμων και μέτρα προστασίας. Παράλληλα τα ψώνια θα πραγματοποιούνται με αποστολή sms στο νέο πενταψήφιο αριθμό 13032, με ανώτατο χρονικό όριο τριών ωρών.

Εν τω μεταξύ και οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί στο να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα. Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.