ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολάου στο Newsbomb.gr: Εμείς κάνουμε τα πάντα για να ζήσει ο Κουφοντίνας

Νικολάου στο Newsbomb.gr: Εμείς κάνουμε τα πάντα για να ζήσει ο Κουφοντίνας

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής κυρία Σοφία Νικολάου μίλησε στο Newsbomb.gr και στον δημοσιογράφο Κώστα Τσιτούνα τόσο για την υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα, όσο και για τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Όπως λέει η κυρία Νικολάου υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κατάληξη αυτής της υπόθεσης, αλλά και για την διαχείριση της επόμενης ημέρας κάτι που όπως τονίζει απεύχεται. Διευκρινίζει παράλληλα ότι η πολιτεία κάνει ότι χρειάζεται για να κρατήσει τον Δ. Κουφοντίνα στη ζωή, ενώ σε ερώτηση του Newsbomb.gr για τα όσα λέει η κυρία Κούρτοβικ, η κυρία Νικολάου δηλώνει ότι αρνείται να μπει σε περεταίρω αντιπαράθεση με την συνήγορο του απεργού πείνας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κυρίας Σοφίας Νικολάου:

ΕΡ: Κυρία Νικολάου δεν φοβάστε το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών σε περίπτωση που συμβεί το μοιραίο με την ζωή του Κουφοντίνα; Την επόμενη μέρα την έχετε σκεφτεί και πώς θα το διαχειριστείτε;

«Κανείς δεν θέλει να χάσει τη ζωή του ο Κουφοντίνας. Κανείς δεν επιθυμεί να συμβεί το μοιραίο, ακόμη και σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει επιλέξει ο ίδιος να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε τακτικές που οδηγούν στον θάνατο κάποιον. Κι αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας σε σχέση με τους τρομοκράτες. Εμείς κάνουμε τα πάντα για να ζήσει ο Κουφοντίνας, αυτός έκανε τα πάντα για να σκοτώσει, στο όνομα της δικής του επανάστασης. Φυσικά και με φοβίζει η επόμενη ημέρα, άλλωστε, οι 400 και πλέον επιθέσεις τον τελευταίο καιρό, δείχνουν μια έντονη δραστηριοποίηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Για κάποιους ο «Λουκάς» της «17Ν» είναι ήρωας, ακόμη και αν στέρησε με ειδεχθή τρόπο τη ζωή από 11 ανθρώπους.

Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να ψάχνουν έναν «ήρωα» νεκρό προκειμένου να εφαρμόσουν το σχέδιο κατάλυσης της Δημοκρατίας. Κάθε κυβέρνηση οφείλει να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, όμως, δεν πρέπει να φτάσουμε στην επόμενη ημέρα που λέτε. Ο Κουφοντίνας έχει επιλογή: Να προσφύγει στα δικαστήρια και να σταματήσει την απεργία πείνας. Αν πιστεύει πως ότι έγιναν μη νόμιμες διαδικασίες ως προς τη μεταγωγή του θα δικαιωθεί. Αν το πιστεύει αυτό γιατί κάνει απεργία πείνας από τη στιγμή που η δικαίωσή του μπορεί να επέλθει μέσα από τη Δικαιοσύνη;»

ΕΡ:Η συνήγορος του Κουφοντίνα ψεύδεται όταν λέει ότι δεν της έχουν δοθεί́ τα στοιχεία;

«Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να έρθω σε αντιπαράθεση με την κυρία Κούρτοβικ. Σέβομαι απόλυτα το θεσμικό της ρόλο, κάνει ό,τι εκείνη πιστεύει για να υπερασπιστεί τον πελάτη της. Ούτε θέλω να της υποδείξω τι πρέπει να κάνει για να αρθεί το αδιέξοδο. Η κυρία Κούρτοβικ και ο κ. Κουφοντίνας έχουν όλα τα έγγραφα που μας ζήτησαν και μπορούν να προσφύγουν στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ελπίζω να το πράξουν, αποδεικνύοντας έτσι ότι η απεργία πείνας δεν είναι μέσο εκβιασμού. Και δείχνοντας έτσι ότι σέβονται το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορεί να δεχθεί να γίνεται η απεργία πείνας το «όπλο» κάθε κρατούμενου που θέλει να επιλέγει ο ίδιος τις φυλακές που θα εκτίει την ποινή του».

ΕΡ: Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του; Διότι ακούγεται ότι είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη...

«Ο Κουφοντίνας παρακολουθείται επί 24ώρου βάσεως από ιατρό και νοσηλευτή. Έχει όλη την ιατρική βοήθεια που χρειάζεται, από την πρώτη στιγμή. Ασφαλώς μετά από τόσες ημέρες απεργίας πείνας είναι καταπονημένος. Όμως, εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι ιατρικώς δυνατόν προκειμένου να μην συμβεί οτιδήποτε χειρότερο. Ωστόσο, πρέπει να αναρωτηθούμε: Αν κάποιος επιλέγει να κάνει ζημιά στον εαυτό του, πόσο μπορεί κάποιος να τον βοηθήσει; Είναι μια ξεκάθαρη, ατομική επιλογή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κρατούμενος. Ο ίδιος κρατάει τη ζωή του στα χέρια του».

ΕΡ: Ο νόμος προβλέπει το ενδεχόμενο ο Κουφοντίνας να μπορεί να προσφύγει με κάποιο τρόπο για να εκτίσει την ποινή του από το σπίτι με βραχιολάκι; Ισχύει κάτι τέτοιο; Έχετε εσείς τέτοια εικόνα; Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να έχει κάποια ανήκεστο βλάβη στην υγεία του;

«Οι προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα είναι σαφείς για όλους τους κρατούμενους, ακόμη και για τους πολυϊσοβίτες. Το δικαιϊκό μας σύστημα δεν είναι εκδικητικό, ο σωφρονισμός είναι η βασική του κατεύθυνση κι όχι η εξόντωση κανενός κρατουμένου. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να υποβάλει αίτηση, όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας. Είναι μια διαδικασία που θα καταλήξει στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει».

ΕΡ: Ρωτώ διότι εσείς είπατε ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να καταθέσει - αν θέλει - αίτηση αποφυλάκισης;

«O Δημήτρης Κουφοντίνας έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Επαναλαμβάνω ότι και πάλι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Δικαστικό Συμβούλιο θα μελετήσουν την αίτηση και θα αποφανθούν για την μεταχείριση του κρατουμένου στο μέλλον».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Τρομακτική έκρηξη με 1.159 νέα στην Αττική – Ξεπέρασε τα 300 η Θεσσαλονίκη