ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύριλλος Παπασταύρου στο Newsbomb.gr: Οι αριστεροί μπορούν και πρέπει να προσεγγίσουν το ΚΚΕ

Κύριλλος Παπασταύρου στο Newsbomb.gr: Οι αριστεροί μπορούν και πρέπει να προσεγγίσουν το ΚΚΕ

Την εκτίμηση πως «κάτω» από την πανδημία «σέρνεται» μία νέα οικονομική κρίση, καταθέτει μιλώντας στο Newsbomb.gr o Κύριλλος Παπασταύρου. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ χαρακτήρισε «κερασάκι στη τούρτα» του Ταμείου Ανάκαμψης το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι η πράξη αυτή αποτελεί «αιτία πολέμου» για το κόμμα του.

Ο Κ.Παπασταύρου ασκεί σφοδρή κριτική στη κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να «“προστατευτούν” τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, το πώς θα “κοστίσει” όσο λιγότερο για το κράτος», απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις κυβερνητικές αιτιάσεις πως οι διαδηλώσεις ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει το κάλεσμα συμπόρευσης που απευθύνει το ΚΚΕ σε μισθωτούς, νέους, γυναίκες, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες ανεξάρτητα της πολιτικής τους προέλευσης, καλώντας ιδιαίτερα τους ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς, υπογραμμίζοντας πως «μπορούν και πρέπει να προσεγγίσουν την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κύριλλου Παπασταύρου στο Newsbomb.gr:

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι έφτασε η ώρα για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρά τα αυξημένα κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ. Θεωρείτε πως η κίνηση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο δρόμο εδώ και έναν χρόνο. Στον δρόμο, που έχει φέρει αδιέξοδα, αντιφάσεις και σύγχυση στον λαό. Τα «άνοιξε - κλείσε» και τα αντιεπιστημονικά επιχειρήματα που τα συνοδεύουν, που άλλοτε αποθεώνουν το lockdown κι άλλοτε μας λένε για τα θετικά του ανοίγματος έχουν χρεοκοπήσει. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση και το κράτος έχουν όλο αυτό το διάστημα ένα σταθερό κριτήριο: Το πώς η διαχείριση της πανδημίας θα γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να «προστατευτούν» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, το πώς θα «κοστίσει» όσο λιγότερο για το κράτος - γιατί δεν επιτρέπουν «έξοδα» οι αναγκαίες για το κεφάλαιο δαπάνες – το πώς θα συντηρεί τη σημερινή άθλια κατάσταση της εμπορευματοποιημένης Υγείας, το πώς δεν θα πειράξει τρίχα από τα συμφέροντα των μονοπωλίων στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας και του Φαρμάκου.

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτή η «διαχείριση» δεν είναι καμιά ελληνική πρωτοτυπία. Σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στις ΗΠΑ και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου τα ίδια κριτήρια κυριαρχούν και με τα ίδια αδιέξοδα βρίσκονται αντιμέτωποι οι λαοί. Αυτό το κριτήριο είναι που επιβάλλει: Το να μην υπάρχει καμιά ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη μετατροπή του σε σύστημα μιας νόσου. Αυτό το κριτήριο επιβάλλει τα ανύπαρκτα μέτρα σε χώρους δουλειάς που βράζουν και αποδεδειγμένα αποτελούν βασικές εστίες υπερμετάδοσης, τη γνωστή άθλια κατάσταση στα ΜΜΜ, τις σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία που ανοιγοκλείνουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, τα εξοργιστικά παζάρια με τους μεγαλοκλινικάρχες και τα μονοπώλια στο Φάρμακο, που έχουν ως αποτέλεσμα η ιδιωτική Υγεία να θησαυρίζει αξιοποιώντας την πανδημία και τις μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Με αυτό το κριτήριο άνοιξαν τον Τουρισμό, χωρίς ελέγχους και μέτρα πέρυσι το καλοκαίρι, με τις γνωστές επιπτώσεις. Με το ίδιο κριτήριο πάνε και φέτος να ανοίξουν τομείς της οικονομίας πάλι κατά απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Για την κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, που αποθεώνουν και υπηρέτησαν την εμπορευματική δράση στον χώρο της Υγείας, που μιλάνε για ισορροπίες ανάμεσα στην Υγεία και την «οικονομία» (εννοούν τα κέρδη) η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται λίγο - πολύ ως «φυσικός νόμος». Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο το μπαλάκι πέφτει στην ατομική ευθύνη.

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές δυνάμεις καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στην εργασία, στο εισόδημα και την υγεία τους, αφού βομβαρδίζονται καθημερινά ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα και ότι το κράτος έχει κάνει ό,τι μπορεί και είναι δυνατόν και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι τους να το λύσουν το πρόβλημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται και τα λεγόμενα self tests, που η εφαρμογή τους δεν έχει καμιά σχέση με την απαίτηση και διεκδίκηση για μαζικά επαναλαμβανόμενα test με σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Δεν θα έπρεπε όμως, κάποια στιγμή, να γίνει αυτή η κίνηση;

Αν η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, των εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων -που με όλες του τις δυνάμεις στήριξε το ΚΚΕ στο κίνημα και στη Βουλή- όχι μόνο δεν θα έμεναν κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, αλλά θα είχαν ήδη ανοίξει αρκετές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, όπως το εμπόριο, η εστίαση και άλλοι κλάδοι. Το γιατί αυτό δεν έγινε, το εξηγήσαμε. Το επείγον τώρα, είναι η στοχευμένη ενίσχυση όσων μικροεπαγγελματιών έχουν συσσωρεύσει προβλήματα, για να επιβιώσουν, αλλά και για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν όταν αρθούν οι περιορισμοί, αλλά και των εργαζομένων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας. Ως Κόμμα, έχουμε άλλωστε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για τους μικρούς επαγγελματίες στον κλάδο του Εμπορίου για διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, επιδότηση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ, μαζί με μέτρα πιο μακροπρόθεσμης ανακούφισης, όπως η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και εκείνη, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων...

Είναι μια συκοφαντία που η κυβέρνηση και τα διάφορα «παπαγαλάκια» της επιμένουν να επαναλαμβάνουν παρ' όλο που έχει καταρριφθεί. Υπάρχουν μια σειρά από περιοχές της Αττικής και όλης της χώρας που βράζουν από κορονοϊό και στις οποίες όμως καμιά διαδήλωση και συγκέντρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αντίθετα, κοινό χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι συγκεντρώνουν μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπου είναι καθημερινές οι καταγγελίες σωματείων για μη τήρηση των στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας. Ακόμα μια σειρά από επιστημονικές μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό βεβαιώνουν ότι οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους και με στοιχειώδη μέτρα προστασίας (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας κ.λπ.) δεν έχουν ουσιαστική επίπτωση στην εξέλιξη της πανδημίας. να ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι κανείς δεν κινητοποιείται, δεν κατεβαίνει στον δρόμο από «χόμπι»... Οι φοιτητές διαδηλώνουν για να ανοίξουν οι σχολές τους με μέτρα προστασίας, οι εργαζόμενοι διεκδικώντας προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους που τσακίζονται από την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις κυβερνητικές αποφάσεις, οι υγειονομικοί ζητώντας αγωνιωδώς ενίσχυση του συστήματος Υγείας κ.λπ. Όπως αποδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα, ούτε η συκοφαντία, ούτε η καταστολή μπορούν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, άρα τσάμπα κοπιάζουν.

Φαίνεται πως το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει κατά το παρελθόν χαρακτηρίσει «αιτία πολέμου» μια τέτοια εξέλιξη, πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε - με δεδομένες πάντα και τις απαγορεύσεις.

Τα συνδικάτα, αλλά και εμείς ως Κόμμα, έχουμε μιλήσει για «ανατροπές του αιώνα». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα που πατάει πάνω σε όλο το αντεργατικό πλαίσιο που οικοδομήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, «μνημονιακές» και «μεταμνημονιακές». Στο στόχαστρο μπαίνει το ζήτημα του εργάσιμου χρόνου, ανοίγοντας τον δρόμο για 10ωρη εργασία, ανοίγουν ακόμα πιο επιθετικά ζητήματα που αφορούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση κ.ά. Τα μέτρα αυτά είναι «κερασάκι» στην τούρτα του «σχεδίου Ανάκαμψης», που παρουσίασε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες και που βασικό του περιεχόμενο είναι το πώς για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι, ο λαός θα πληρώσουν τη νέα κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, πώς θα στηριχτούν οι επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αποδεικνύοντας ότι ο «πακτωλός» του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που από κοινού, όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά. εμφάνισαν ως «ευλογία», σέρνει μαζί του νέα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι «πακτωλός» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, χρήματα που βγαίνουν από τις τσέπες των λαών και που η εκταμίευσή τους προϋποθέτει νέα αντεργατικά μέτρα κ.λπ. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, που δρουν μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την κινητοποίηση των συνδικάτων και των εργαζομένων, για να συναντήσει αυτή η προσπάθεια την όσο δυνατόν μεγαλύτερη αντίδραση. Είναι όντως «αιτία πολέμου».

Πιστεύετε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία;

Δεν πρέπει να χάνουμε το βασικό. Ότι δηλαδή «κάτω» από την πανδημία «σέρνεται» μια νέα οικονομική κρίση. Τα σημάδια της τα είχαμε εδώ και πολύ καιρό και είχαμε μιλήσει για αυτά ως ΚΚΕ στις παρεμβάσεις μας. Η πανδημία λειτούργησε σαν καταλύτης για την επιτάχυνση της εκδήλωσής της. Το επόμενο διάστημα θα φανούν ακόμα περισσότερο οι αρνητικές επιπτώσεις της.

Απέναντι σε αυτήν τη νέα κρίση η κυβέρνηση παίρνει μέτρα με έναν και μόνο στόχο: Πώς θα στηριχθεί το κεφάλαιο. Αυτό ήταν άλλωστε και το περιεχόμενο μιας σειράς μέτρων που πάρθηκαν μέσω ΠΝΠ ακόμα από την περίοδο του πρώτου lockdown, που συνάντησαν από την πρώτη στιγμή την αντίδραση του εργατικού - λαϊκού κινήματος παρά τους περιορισμούς της περιόδου. Είναι προφανές ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι δυσκολίες της πανδημίας, για να περάσει χωρίς αντιδράσεις αυτή η πολιτική. Εδώ έχει σημασία να πούμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παίξει ουσιαστικά ρόλο στη στήριξη της κυβερνητικής προσπάθειας. Η γραμμή του «θα λογαριαστούμε μετά» στην αρχή της πανδημίας, η γραμμή της «εθνικής συνεννόησης» στα «μεγάλα ζητήματα» (πανδημία, ανάκαμψη, εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κ.ά.), το χειροκρότημα στο Ταμείο Ανάκαμψης, παρά τις όποιες διαφωνίες του για τον τρόπο υλοποίησής του, το σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη», που ουσιαστικά υιοθετεί όλα τα βασικά κριτήρια της «έκθεσης Πισσαρίδη», αλλά και οι εκκλήσεις για «μορατόριουμ» με την κυβέρνηση, αν αυτή «παγώσει» κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, είναι δείγματα γραφής.

Αυτή η λογική πρέπει να απορριφθεί από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αντιπαράθεση που έχει βάθος, δεν είναι θέμα να παζαρέψουμε τι ή πώς θα το χάσουμε, δεν μπορεί να υπάρχει μορατόριουμ με την πολιτική που βάζει τον λαό να πληρώσει ξανά την κρίση του κεφαλαίου. Το δίλημμα για άλλη μια φορά έχει ως εξής: `Η θα πληρώσει το κεφάλαιο ή θα πληρώσει ο λαός. Μαζί με την πάλη του απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα, ο λαός μας και οι εργαζόμενοι πρέπει να κόψουν και την όρεξη όλων αυτών που θέλουν το κίνημα «χαλάκι» στην πόρτα της κυβερνητικής εναλλαγής, κλείνοντας συνεχώς το μάτι στο κεφάλαιο ότι αυτοί μπορούν καλύτερα να εξασφαλίσουν την κοινωνική συναίνεση σε αυτήν την πολιτική.

Με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα, πόσο πιθανό θεωρείτε το σενάριο των πρόωρων εκλογών;

Δεν μπορεί να απαντήσει κάποιος με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα. Το σίγουρο είναι ότι οι παράγοντες που οδηγούν στις εκλογές -όπως έχει αποδείξει και η πείρα- είναι πολύ πέρα από τις στενές επιδιώξεις κομμάτων ή προσώπων. Την πρωτοβουλία, βεβαίως, πάντα έχει η κυβέρνηση. Οι αιτίες που την οδηγούν σε αυτήν την απόφαση είναι πολύ πιο σύνθετες και πάντα συνδέονται και με αποφάσεις και σχεδιασμούς που είναι πάνω από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές, κοινωνικές αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις, οι εξελίξεις στην περιοχή κυοφορούν και πολιτικές εξελίξεις.

Σε όσους παρακολουθούμε από το ρεπορτάζ το ΚΚΕ, μας φαίνεται ότι πραγματοποιεί άνοιγμα στους ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς. Είναι σωστή αυτή η παρατήρηση;

Το ΚΚΕ σταθερά απευθύνεται σε μισθωτούς, νέους, γυναίκες, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες ανεξάρτητα της πολιτικής τους προέλευσης και τοποθέτησης και με την αυτοπεποίθηση ότι οι θέσεις του, το Πρόγραμμά του, η γραμμή του στο κίνημα εξυπηρετεί τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους. Απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης κοινής δράσης στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, προώθησης της κοινής δράσης και συμμαχίας της εργατικής τάξης με τις άλλες λαϊκές δυνάμεις, κάλεσμα συσπείρωσης με την πολιτική του. Ιδιαίτερα όσοι έχουν ριζοσπαστικές αντιλήψεις, συνδέονται με αγωνιστικές παραδόσεις, θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς μπορούν και πρέπει να προσεγγίσουν την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ, αξιοποιώντας, αν θέλετε, και την πολιτική πείρα, πρόσφατη ή παλιότερη. Αυτή η πείρα απέδειξε ότι άλλο το “όνομα” και άλλο η “χάρη”, ότι αυτό που έχει κατοχυρωθεί στη λαϊκή - εργατική συνείδηση ιστορικά ως αριστερά καμιά σχέση δεν έχει με διάφορες «παλιές» και «νέες», αλλά χρεοκοπημένες, εκδοχές «εξανθρωπισμού» του σημερινού σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, με κυβερνητικές εναλλαγές εντός αυτού του συστήματος. Η σημαντική αναγνώριση στη δράση και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις περικλείει δυναμική, που, αφενός μπορεί να δυναμώσει εστίες αντίστασης, αφετέρου μπορεί να μεταφραστεί σε πολιτική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.