ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωδικός «ελεύθερο καλοκαίρι»: «Πίσω» από το διάγγελμα Μητσοτάκη - Τα εμβόλια και οι μετακινήσεις

Καλοκαίρι
InTime

Με βασικό «όπλο» τους εμβολιασμούς για να χτιστεί το τοίχος ανοσίας και σύμμαχο τα self test, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χθες μήνυμα στον ελληνικό λαό, ανακοινώνοντας τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα. Γιατί είπε «όχι» στην απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό για το Πάσχα.

Διανύουμε - όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό. Υπάρχει μεγάλη κούραση αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός, που μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.

Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία, όμως, -όπως διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός- προϋποθέτουν και πειθαρχία. Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.

Με στόχο το «ελεύθερο καλοκαίρι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα, όμως τις επόμενες ημέρες θα απελευθερωθεί μία σειρά από δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού.

Το ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις απελευθερώνονται μετά το Πάσχα σίγουρα δυσαρεστεί αρκετούς. Όμως, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας σώθηκαν γιατί κράτος και πολίτες συνεργάστηκαν σε μία πρωτόγνωρη συμμαχία ευθύνης. «Τώρα που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της μεγάλης περιπέτειας δεν συγχωρούνται λάθη. Όσο υπάρχει ιός, δεν υπάρχουν άτρωτοι», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουμε ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι, γι’ αυτό το πρώτο δεν μπορεί να υπονομεύσει το δεύτερο. Με δεδομένο πως η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID, η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο να διασπαρεί ο ιός παντού, ενώ οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφές: «να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας».

Το χρονοδιάγραμμα

  • Δευτέρα 3 Μαΐου: Επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 23:00, με υποχρεωτικά self – test στους εργαζόμενους.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Ανοίγουν ξανά τα δημοτικά και τα γυμνάσια, με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για μαθητές και καθηγητές
  • Σάββατο 15 Μαΐου: Ανοίγει ο Τουρισμός και απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.
  • Η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα σημάνει και το τέλος της αποστολής SMS στο 13033.

Εμβολιασμοί στους άνω των 30 τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πριν από την επανέναρξη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και συγκεκριμένο τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινήσει μία νέα γραμμή εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 30 ετών.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός θα είναι μία ταχύτατη διαδικασία, με στόχο να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τους 40 έως 49 ετών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ελευθερία» κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοιό ανέφερε πως προκειμένου να αυξηθεί κι άλλο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας αναμένεται να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί περισσότερες ώρες αλλά και Σαββατοκύριακα.

«Θα έρθει ειδική διάταξη στη βουλή που δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, κέντρα με όλους τους κανόνες. Επεκτείνεται και θα επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού εντός της ημέρας, δηλαδή μέχρι αργά το βράδυ αλλά και τα Σαββατοκύριακα» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ακολούθως ο υπουργός Υγείας είπε πως ενδεχομένως τον Μάιο να φτάσουμε τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς είναι πια αυταπόδεικτο πως το εμβόλιο σώζει ζωές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμικό Ναυτικό: Έρχονται οι «φονιάδες» των τουρκικών υποβρυχίων-Το 2021 το πρώτο Romeo στην Ελλάδα