ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για σταδιακή «αποσωλήνωση» της οικονομίας και ολική επαναφορά μετά την πανδημία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME

Δεν άφησε τίποτα αναπάντητο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha.

Από τις τοποθετήσεις του φάνηκε ξεκάθαρα πως ο πρωθυπουργός ήθελε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα πως βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της δοκιμασίας που προκάλεσε η πανδημία, να καταδείξει πως αναγνωρίζει την κόπωση των πολιτών αλλά ταυτόχρονα να επισημάνει πως το άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής απαιτεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων προστασίας. Και φυσικά να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανόσιας. Επίσης επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει το δίχτυ προστασίας στις πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να στηριχθεί και η απασχόληση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην μη απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων λέγοντας: «Απαραίτητο να πάρουμε αυτή την απόφαση. Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στις 3 Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00.

Για την επιδημιολογική εικόνα τόνισε ότι η τάση τις τελευταίες 10 ημέρες είναι θετική γιατί μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. «Κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές. Προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με όση ασφάλεια μπορεί να γίνει τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο», σημείωσε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα εμβόλια, τα χαρακτήρισε μεγάλο σύμμαχο. Και κάλεσε εκ νέου τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν. «Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», υπογράμμισε.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο. Αυτό που μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα» τόνισε, ενώ για τους αρνητές σημείωσε ότι είναι ελάχιστοι και μερικές φορές τούς δίνουμε μεγαλύτερη σημασία. Είπε ότι για self test υπήρχε καχυποψία. «Περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι ατομική πράξη υπευθυνότητας», συνέχισε και ανακοίνωσε ότι θα προμηθευτούμε σε χαμηλή τιμή self test τώρα που τα χρειαζόμαστε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επόμενη ημέρα της οικονομίας, στέλνοντας μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.

«Χτίζουμε μεθοδικά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Όλα αυτά τα είχαμε πει και τα υλοποιούμε. Είναι μόνιμα μέτρα μείωσης φορολογίας και της προκαταβολής. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που ανακοίνωσε σήμερα, υπογραμμίζοντας πως όσα είπε είναι συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Επίσης εκτίμησε πως η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή, με όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις. Οι παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού είχαν ως στόχο να καταδειχθεί πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο για στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. «Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ερωτώμενος για το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πως ο «χειρισμός από πλευράς του κ. Δενδία υπήρξε άψογος». «Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά εχουν και τη χρησιμότητα τους γιατί καταδεικνύουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. «Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντηση. Τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πλαίσιο του διαλόγου από εκεί και πέρα υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος δεν διακόπτεται», συνέχισε.

Τέλος ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως θα υπάρξει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Θα είναι είδηση προφανώς τώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Σχέδιο της ΕΛΑΣ για τους «ανυπάκουους» - «Σφραγίζονται» διόδια, πιάνουν δουλειά τα drones