ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το σχέδιο του Μαξίμου: Εμβολιασμοί, «αποσωλήνωση» οικονομίας και απαντήσεις στον Τσίπρα

Αυτό είναι το σχέδιο του Μαξίμου: Εμβολιασμοί, «αποσωλήνωση» οικονομίας και απαντήσεις στον Τσίπρα

Οι πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής - Πώς οι εμβολιασμοί θα δώσουν ώθηση στην οικονομία - Η εντολή για άμεσες απαντήσεις στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ

Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη ξεκινήσει και η κυβέρνηση επικεντρώνει τη στρατηγική της σε τρεις άξονες.

Πρώτον: Μαζικοί εμβολιασμοί

Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι μαζικοί εμβολιασμοί, ώστε να χτιστεί άμεσα το πολυπόθητο τείχος ανόσιας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού και τη θετική ανταπόκριση των νέων πολιτών στη επιχείρηση «Ελευθερία», υπογραμμίζοντας πως θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Η επιχείρηση Ελευθερία «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς και μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για τον κορωνοιό ανέφερε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου όλοι οι ενήλικες θα μπορούν να βρουν εμβόλιο.

Δεύτερον: Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων

Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο εστιάζουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανακουφίσει περαιτέρω τη μεσαία τάξη και δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του πρωθυπουργού πως ότι ανοίγει δεν πρέπει να ξανακλείσει.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε η παράταση του μέτρου των αναστολών, του μηδενικού ενοικίου και του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Επίσης τρέχει το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» που αφορά στην επιδότηση των δόσεων δανείων των επιχειρήσεων, ενώ μέσα στο μήνα θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την ένταξη στο πρόγραμμα της επιδότησης των παγίων δαπανών που αφορά επιχειρήσεις με σημαντική πτώση τζίρου το 2020, οι δαπάνες των οποίων δεν καλύφθηκαν πλήρως από τα μέτρα ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα από τη μία πλευρά του λογαριασμού θα μπουν οι δαπάνες για μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, τόκους και λειτουργικά έξοδα. Από την άλλη οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση. Μεγάλο μέρος των ακάλυπτων παγίων δαπανών, θα καλυφθεί από το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή κουπονιών συμψηφισμού με φόρους και εισφορές έως το τέλος του έτους.

Για παράδειγμα, επιχείρηση είχε πέρυσι δαπάνες 10.000 ευρώ και έχει λάβει ενισχύσεις που καλύπτουν τις 6.000 ευρώ. Για μεγάλο μέρος των υπόλοιπων 4.000 ευρώ θα λάβει ένα πιστωτικό ποσό στο λογαριασμό της στο Taxisnet και με αυτό θα μπορεί να πληρώνει έως το τέλος του έτους ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος ή ασφαλιστικές εισφορές.

Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Το ποσοστό της ενίσχυσης, θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος ( 500 εκατ. ευρώ). Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Τρίτον: Τίποτα αναπάντητο

Τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να απαντούν άμεσα και με επιχειρήματα στην κριτική που ασκεί σε διάφορα μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.