ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Η Ελλάδα μπορεί να έχει την ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης Μαργκρέτ Βεστάγκερ

Εύσημα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργκρέτ Βεστάγκερ

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ίσως να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενος έτος» έστειλε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτ Βεστάγκερ στην έναρξη της συνάντησής της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τόσο η διαχείριση της πανδημίας, όσο και η κατάσταση αυτή την στιγμή στη χώρα είναι εντυπωσιακή. Πραγματικά εντυπωσιακή», συμπλήρωσε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «με μεγάλη χαρά μπορώ να πω, ότι πιστεύω πως τα χειρότερα έχουν περάσει και πλέον η οικονομία κινείται προς μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και επειδή ποτέ δεν σταματήσαμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, πλέον είμαστε σε θέση να μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ανάκαμψη μετά την πανδημία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν θέματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργου καθώς και για το Θριάσιο Πεδίο ως διεθνές κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εστίασαν, επίσης, στην ταχύτητα ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέτρα ανακούφισης για την πανδημία με την κυρία Βεστάγκερ να εκφράζει την ικανοποίησή της για την πληρότητα του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Βεστάγκερ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας. Μεγάλη μου χαρά που σας ξαναβλέπω. Θα ήθελα δημόσια να σας ευχαριστήσω για όλη την στήριξη που μας έχετε προσφέρει με τα μέτρα ανακούφισης από την πανδημία, αλλά και την ταχύτητα με την οποία εγκρίνατε το πρόγραμμά μας.

Ήταν πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε πως θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Με μεγάλη χαρά μπορώ να πω, ότι πιστεύω πως τα χειρότερα έχουν περάσει και πλέον η οικονομία κινείται προς μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη.

Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και επειδή ποτέ δεν σταματήσαμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, πλέον είμαστε σε θέση να μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Και βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως γνωρίζετε ήμασταν η δεύτερη χώρα που υπέβαλε το σχέδιο της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρώ πως είναι ένα πολύ καλά επεξεργασμένο σχέδιο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με τις δικές μας προτεραιότητες και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε την έγκριση του μέσα στον Ιούνιο, ώστε να ξεκινήσουμε τη δουλειά.

Μαργκρέτ Βεστάγκερ: Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και που στηρίζετε τις προσπάθειές μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Πολύ ευγενικό εκ μέρους σας.

Αυτή είναι βασικά η πρώτη μου αποστολή, η πρώτη πραγματική αποστολή μου μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ο προορισμός ήταν προφανής. Και λόγω του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αλλά και λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί.

Τόσο η διαχείριση της πανδημίας, όσο και η κατάσταση αυτή την στιγμή στη χώρα είναι εντυπωσιακή. Πραγματικά εντυπωσιακή. Βλέπουμε σχεδόν σε κάθε τομέα ότι εξελίσσονται οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Ξέρετε, από την πλευρά της Επιτροπής, η Ελλάδα ίσως να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενος έτος. Η δύναμη ισχύς του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ελπίζουμε πως και οι τελευταίες χώρες θα κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές σε σχέση με την απόφαση για το σύστημα ιδίων πόρων όπως κάνατε και εσείς πριν από πολύ καιρό ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα σημαντικά σχέδια. Αυτά που έρχονται είναι, πραγματικά, πολλά υποσχόμενα. Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Σήμερα η κηδεία της Κάρολαϊν που δολοφονήθηκε - Τραγική φιγούρα η μητέρα της