ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση ιερέα με βιτριόλι: Το χρονικό της εισβολής στη Μονή Πετράκη - Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα

Επίθεση ιερέα με βιτριόλι: Το χρονικό της εισβολής στη Μονή Πετράκη - Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα

Επίθεση με βιτριόλι δέχθηκαν επτά Μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη - O 37χρονος δράστης - ιερέας έχει συλληφθεί και οδηγηθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών - Το Συνοδικό δικαστήριο επικύρωσε την καθαίρεσή του

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης,

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Αλέξανδρος Καλαφάτης

Η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από την επίθεση με βιτριόλι στους επτά Μητροπολίτες του Συνοδικού δικαστηρίου που συνεδρίαζε στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι, το απόγευμα της Τετάρτης (23/06).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, ο 37χρονος δράστης - ιερέας, για τον οποίο είχε προγραμματιστεί Συνοδικό δικαστήριο, φέρεται να επιτέθηκε με καυστικό υγρό εναντίον των Μητροπολιτών, αμέσως μετά την επικύρωση της καθαίρεσής του, καθώς εμπλεκόταν σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Όπως φαίνεται είχε πάει προετοιμασμένος καθώς είχε στην κατοχή του μεγάλο μπουκάλι καυστικού υγρού – το οποίο έχει συλλεχθεί και έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Στο ΓΝΑ «Λαϊκό» διακομίστηκαν νωρίτερα απόψε από τη Μονή Πετράκη, με μέριμνα του ΕΚΑΒ, 6 Μητροπολίτες και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Αυτή την ώρα έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας για οφθαλμολογική παρακολούθηση.

Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση.

Ο Μητροπολίτης Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ έχει λάβει εξιτήριο.

Δείτε τι είπε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας για το συμβάν:

Δείτε στην gallery που ακολουθεί φωτογραφίες από τη Μονή Πετράκη:

Οι επτά Μητροπολίτες, που συμμετείχαν στο Συνοδικό Δικαστήριο ήταν οι εξής:

  • Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού,
  • Μητροπολίτης Γλυφάδας,
  • Μητροπολίτης Άρτης,
  • Μητροπολίτης Κασσανδρείας,
  • Μητροπολίτης Ζακύνθου,
  • Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης
  • Μητροπολίτης Γουμενίσσης

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένας αστυνομικός και δύο δικηγόροι, ο ένας εκ των οποίων είναι ο δικηγόρος του ιερέα.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο βρέθηκε αμέσως μετά το συμβάν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας των Μητροπολιτών.

Εν συνεχεία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έσπευσε στο ΚΑΤ.

Τι είπε ο Πατέρας Ιωάννης Παπανικολάου στο Newsbomb.gr:

Η στιγμή που μεταφέρονται στο ΚΑΤ οι Μητροπολίτες:

Αυτός είναι ο ιερέας που επιτέθηκε με καυστικό υγρό

Σύμφωνα με πληροφορίες, δράστης της επίθεσης είναι 37χρονος ιερέας από τη Μητρόπολη Βέροιας και βρέθηκε ενώπιον του δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου που επικύρωσε την καθαίρεσή του καθώς εμπλεκόταν σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών το 2018.

Ο δράστης έχει συλληφθεί και οδηγηθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιερέας δεν έχει πει λέξη έως αυτή την ώρα σε αστυνομικούς, σχετικά με το κίνητρο της επίθεσής του.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί φωτογραφίες του δράστη της επίθεσης:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Πράξη εκδίκησης και απελπισίας η επίθεση κατά των Μητροπολιτών»

Σοκαρισμένος εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την επίθεση κατά 7 Μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη από άλλο ιερέα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη πράξη εκδικητικότητας.

«Ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του. Στην απελπισία του και στην εκδικητικότητα του είχε εφοδιαστεί με βιτριόλι και έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. Επτά ιερείς έχουν πάθει εγκαύματα, αλλά μικρότερα άλλα μεγαλύτερα και πιστεύω με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού και του υπουργού μας θα πάει καλύτερα. Είναι πρωτόγνωρά φαινόμενα αυτά και χρειάζεται προσπάθεια να μην διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία.», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπουργό και τους συνεργάτες του που έσπευσαν με ταχύτητα και προλάβαμε τα χειρότερα. Είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά με τη φροντίδα των γιατρών μας θα ξεπεραστεί το πρόβλημα. Χρειάζεται ηρεμία από όλους η κατάσταση», πρόσθεσε ο Ιερώνυμος.

Κικίλιας: «Τραγικό γεγονός η επίθεση στη Μονή Πετράκη»

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των επτά Μητροπολιτών οι οποίοι τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με βιτριόλι από άλλο ιερέα.

Έχοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο πλευρό του στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επίθεση, υπογραμμίζοντας πως το ΕΣΥ βρέθηκε κοντά στους 7 τραυματισμένους Μητροπολίτες άμεσα.

«Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή. Επτά μητροπολίτες μεταφέρθηκαν άμεσα στο Λαϊκό και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες. Ανάλογα με την πορεία τη υγείας τους θα μεταφερθούν ή στο ΚΑΤ ή στην οφθαλμολογική του νοσοκομείου Γεννηματάς. Είναι προφανές πως είναι ένα τραγικό συμβάν. Έχει δυο εκφάνσεις το ζήτημα. Η μια απασχολεί το Υπουργείο Προστασία του πολίτη και η άλλη το υπουργείο Υγείας. Είναι ένα τραγικό γεγονός. Εμείς είχαμε χρέος να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες στους αρχιερείς μας και το πράξαμε από την πρώτη στιγμή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.