ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση Newsbomb.gr: Τα πολλαπλά εσωκομματικά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα

Ανάλυση Newsbomb.gr: Τα πολλαπλά εσωκομματικά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα
InTime

Πολλαπλά μηνύματα, με πολλαπλούς αποδέκτες προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την κοινωνία, στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και προς την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς που θεωρεί ότι τη διατηρούν στη ζωή, θέλησε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας στη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όποιος μίλησε με τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να αποκωδικοποιήσει τα όσα είπε χθες ο βράδυ, στο «Κατράκειο» θέατρο, εκ των πραγμάτων θα κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους – τουλάχιστον όπως ο ίδιος τις αντιλαμβάνεται- μπροστά στο συμφέρον των πολιτών. Και κυρίως, το κόμμα του.

Μπορεί η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ως βασικό θέμα συζήτησης το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι τα ορισμένα στελέχη που ανήκουν στη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση», θα προσπαθήσουν να προβάλλουν αυτά που θεωρούν κακώς κείμενα. Τόσο στη πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στον τρόπο της εσωκομματικής λειτουργίας.

Είναι, άλλωστε, κάτι που συμβαίνει αναπόφευκτα σε κάθε «ζωντανό οργανισμό» όπως είναι τα κόμματα. Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εσωκομματικές συγκρούσεις για σοβαρά -ακόμα και μη- θέματα, είναι κάτι παραπάνω από σύνηθες φαινόμενο. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να γίνουν στη παρούσα συγκυρία τα εσωκομματικά θέματα το βασικό θέμα συζήτησης, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη πολύ δύσκολη και σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο προγραμματικό κομμάτι.

«Τώρα είναι η στιγμή να ριχτούμε στη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Χωρίς αστερίσκους και δεύτερες σκέψεις. Δεν μας δίνει η πραγματικότητα χρόνο. Ούτε χώρο, για αναβολές, δισταγμούς, εσωστρέφεια και προσωπικές στρατηγικές. Ξεκινάμε σήμερα από εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά, έτσι ώστε το μήνυμα να φτάσει εκεί που πρέπει.

Την ίδια στιγμή, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που έχουν μείνει πίσω λόγω της πανδημίας, δηλαδή το Συνέδριο, ζητώντας να είναι εκδήλωση ενότητας. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει όχι όξυνση των εσωκομματικών ζητημάτων.

Παράλληλα, θέλησε σε κάθε τόνο να πει προς όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα θα πρέπει να ανοίξει. Και ήταν ξεκάθαρος ως προς αυτό, καθώς προβλήματα στη διεύρυνση δεν δημιουργούν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» της ομάδας της «Ομπρέλας», αλλά ακόμα και τα απλά μέλη των Οργανώσεων Μελών, που κλείνουν τις πόρτες σε πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στο κόμμα και έχουν «ύποπτο» πολιτικά παρελθόν.

Όπως είπε σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις απαιτήσεις των καιρών είναι να ανοίξει τις πόρτες του και να διευρύνει τις γραμμές του με τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας μας, έτσι ώστε «να εκφράσει τους χιλιάδες πολίτες που ψάχνουν πειστικές απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιούργησε η λαίλαπα της Δεξιάς. Το κόμμα κάθε προοδευτικού πολίτη αυτής της χώρας».

Παράλληλα, θέλησε να βάλει τέλος στο κλίμα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας που πιστεύει ότι προσπαθεί να δημιουργήσει στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης, ζητώντας από όλα τα στελέχη του να ριχτούν με αυταπάρνηση στη μάχη.

«Είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε τη μάχη για να νικήσουμε στις επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και είναι πολύ σαφές τι σημαίνει αυτό. Όχι να αυξήσουμε το ποσοστό μας. Να νικήσουμε», τόνισε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αφήσει τις αιχμές ορισμένους που συμπεριφέρονται ως μεγαλοπαράγοντες στο κόμμα, κάτι που αφορά στελέχη τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι «ένα κόμμα στραμμένο στον αντίπαλο. Όχι ένα κόμμα στραμμένο στον εαυτό του. Ένα κόμμα των μελών και όσων ελπίζουν σε αυτό. Όχι ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.