ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝ. ΑΛ. δεν βιάζονται για εκλογές;

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝ. ΑΛ. δεν βιάζονται για εκλογές;

Μπορεί η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να είναι σκληρή και καταγγελτική, παρόλα αυτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιθυμούσε εκλογές σε αυτό το timing και εν μέσω πανδημίας.

Τις πρόωρες εκλογές βεβαίως τις ξορκίζουν, επίσημα τουλάχιστον, και στην κυβέρνηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως, αλλά και στο ΚΙΝ. ΑΛ. θα τολμούσα να πω, έχουν επιπλέον λόγους να μην θέλουν κάλπες στο κοντινό μέλλον και τούτο δεν έχει σχέση με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ανησυχητικές για την Κουμουνδούρου και για την Χαριλάου Τρικούπη. Για την ακρίβεια δεν δείχνουν κάποια συντριβή σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δείχνει να βαστάει γερά τα ποσοστά του, όμως δεν εμφανίζει κάποια αξιόλογη τάση...

Παρά τα όποια λάθη της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να εργαλειοποιήσει την φθορά της ΝΔ.

Στην κοινωνία και στην λαϊκή βάση δεν υπάρχει κάποιο ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να ανατρέψει τον εκλογικό χάρτη. Αυτός είναι ένας σοβαρός παράγοντας που δημιουργεί συστολές στην επιθετική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανασταλτικός παράγοντας στις απαιτούμενες εσωτερικές διεργασίες του κόμματος, είναι και η εξέλιξη της πανδημίας που δεν επέτρεψε ιδιαίτερες ζυμώσεις ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη.

Ο δυσκολότερος κάβος είναι βεβαίως η απλή αναλογική η οποία επιβάλλει ισχυρές συμμαχίες για να προκύψει κάτι βιώσιμο κυβερνητικά. Κάτι τέτοιο, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα...

Συγκλίσεις δεν υπάρχουν ούτε σε θεωρητικό επίπεδο και οι ζυμώσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ. ΑΛ. δεν προχώρησαν ποτέ. Ισχνό είναι και το ενδεχόμενο κυβερνήσεων ανοχής.

Για να ανατραπεί η κυβέρνηση της ΝΔ την πρώτη Κυριακή χρειάζονται ισχυρές προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες οι οποίες απαιτούν πάρα μα πάρα πολυ χρόνο.

Στο παρασκήνιο της πολιτικής συζήτησης, οι όροι που μπαίνουν από τα επιτελεία των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ. ΑΛ.) είναι τουλάχιστον απαγορευτικοί ακόμα και για ενδεχόμενο διερευνητικών επαφών.

Ένθεν κακείθεν ζητούνται ως όροι απομακρύνσεις συγκεκριμένων στελεχών, πράγμα αδύνατον να πραγματοποιηθεί σε αυτό το timing.

Από την άλλη μεριά αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΚΙΝΑΛ δεν καίγονται για κάποια συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αφήγημα που ακούγεται εντόνως ότι μετά την πανδημία ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές, δεν έχει καμία απολύτως πολιτική αξία, από την στιγμή που δεν μπορεί να τις προκαλέσει.

Οι κυβερνήσεις πέφτουν στην Βουλή και πέφτουν εκ των έσω...

Αυτό που σίγουρα έχει μια σημασία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Η υποτίμησή του μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ΝΔ. Εξακολουθεί να έχει ισχυρή δημοφιλία όχι μόνο στο δικό του ακροατήριο, αλλά γενικά στο κεντροαριστερό φάσμα. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Τσίπρας, το αντίθετο θα έλεγα. Και τούτο είναι εκτίμηση αρκετών πολιτικών αναλυτών.

Πάντως αν την πρώτη Κυριακή δεν γεννήσει η κάλπη, την δεύτερη Κυριακή ο κόσμος θα επιδιώξει πολιτική σταθερότητα με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για το δίπολο του δικομματισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ματωμένος γάμος» στην Καβάλα: Τρεις νεκροί σε τρομακτικό τροχαίο - Πώς μηχανή σκόρπισε το θάνατο