ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μαύρη βίβλος» του επιτελικού κράτους – Ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει την «καρδιά» του Μαξίμου

Η «μαύρη βίβλος» του επιτελικού κράτους – Ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει την «καρδιά» του Μαξίμου

Να αναδείξει την κυβερνητική ανεπάρκεια σε όλα μεγάλα και κρίσιμα θέματα τα οποία κλήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου να διαχειριστεί μέσω του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να έχει συντάξει μία άτυπη «μαύρη βίβλο» με όλα όσα θεωρεί «παταγώδεις αποτυχίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τη διαχείριση της πανδημίας, μέχρι την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που κατακαίνε τη χώρα τα τελευταία 24ώρα.

Πανδημία

Φυσικά στη κορυφή της «μαύρης βίβλου» της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, με αποτέλεσμα πέρσι τον Ιούνιο η χώρα να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Ωστόσο, από το περασμένο καλοκαίρι και μετά, ακολούθησε το απόλυτο χάος, με αποτέλεσμα να μετράμε σχεδόν 12.500 νεκρούς από πέρσι τον Οκτώβριο ως και σήμερα.

Όπως επισημαίνουν, το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε σχεδόν καθόλου, οι ιδιωτικές κλινικές έμειναν εκτός μάχης, στοχευμένα τεστ δεν έγιναν, ενώ ο ιός έκανε «πάρτι» στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία και τις μεγάλες παραγωγικές μονάδες της χώρας. Φυσικά, ρίχνουν τις ευθύνες στη κυβέρνηση και για την άσχημη τροπή που πήραν οι εμβολιασμοί, καθώς δεν μπόρεσε, όπως λένε, να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη να εμβολιαστούν. Και όλα αυτά, εξαιτίας των δικών της σφαλμάτων, όπως έγινε στη περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca.

Τουρισμός

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Πρόκειται περί πλήρους ανικανότητας, τονίζουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε όχι μία, αλλά δύο συνεχόμενες χρονιές το ζήτημα του τουρισμού. Κατηγορούν προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι αντί να επιβάλλει συγκεκριμένα και ασφαλή πρωτόκολλα για την είσοδο επισκεπτών από το εξωτερικό, εκείνος πανηγύριζε ότι «νίκησε τον κορονοϊό», στήνοντας μεγαλεπήβολες φιέστες.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, ήταν κατά τη γνώμη τους να γίνουν οι μεγαλύτεροι τουριστική προορισμοί της χώρας εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Όταν πλέον το κακό συνέβη, η κυβέρνηση αντέδρασε με σπασμωδικές κινήσεις, με αποτέλεσμα η χώρα να καταστεί παντελώς αναξιόπιστη και οι επιχειρηματίες που ζουν από τον τουρισμό, να υποστούν μεγάλη ζημιά.

Οικονομία

Σύμφωνα με τη Κουμουνδούρου, ο εκτροχιασμός της οικονομίας είχε ξεκινήσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οπότε και κατέγραψε ύφεση και όχι ανάπτυξη, πριν δηλαδή εμφανιστεί η πανδημία. Στη συνέχεια, η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταρτήσει ένα γενναίο, εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα η χώρα να καταγράψει τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη για το 2020.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανεπαρκή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει. Οι τιμές στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα βασικά ήδη διαβίωσης έχουν πάρει την ανηφόρα και το υπουργείο Ανάπτυξης απλά κοιτάζει τους πολίτες να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις.

Στα παραπάνω συνυπολογίζουν και το φιλόδοξο πλάνο που έχει ψηφίσει για την επόμενη διετία η κυβέρνηση, στο οποίο προβλέπεται δημοσιονομική προσαρμογή 9%, τότε λένε πως μπορεί ο οποιασδήποτε να καταλάβει ότι η «λυπητερή» θα καταλήξει πάλι στους φορολογούμενους.

Όσο για το αύριο της ελληνικής οικονομίας, δεν φαντάζει πολύ ευοίωνο, καθώς όπως τονίζουν από τη Κουμουνδούρου, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, θα καταλήξουν στις τσέπες των λίγων και εκλεκτών φίλων του Μαξίμου.
Παιδεία

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα της Παιδείας θα είναι το μεγάλο «Βατερλό» της κυβέρνησης. Άνοιξε αρχικά τον δρόμο για την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ, με βραδινή τροπολογία, «σαν τον κλέφτη», όπως συνηθίζουν να λένε. Στη συνέχεια έβαλε την αστυνομία στα πανεπιστήμια, ενώ πέταξε χιλιάδες παιδιά -ακόμα και αριστούχους- εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό να τα στείλει ως «πελάτες» στους ιδιοκτήτες κολλεγίων που αποτελούν «φίλους» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πυρασφάλεια

Με τη χώρα να καίγεται από άκρη σε άκρη, ακόμα και μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη πρωτεύουσα, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι πληρώνουμε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Μείωση της χρηματοδότησης της πυροσβεστικής και των δασαρχείων, μία πολιτική υποβάθμισης του περιβάλλοντος, μη ανανέωση ή συντήρηση του στόλου πυρόσβεσης, μηδενικές προσλήψεις έστω και εποχικών πυροσβεστών, αλλά και διάλυση της πυροσβεστικής μέσω κομματικών ρουσφετιών στην ηγεσία του σώματος.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν σωστά ούτε τα βασικά, καθώς μικρές εστίες φωτιάς με μηδενικούς ανέμους, είναι πλέον ικανές να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρες περιοχές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.