ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηγιαννάκης στο Newsbomb.gr: Ο Κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τη ζωή της μεσαίας τάξης πολύ δυσκολότερη

Μίλτος Χατζηγιαννάκης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.
InTime / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Για την ειλημμένη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη μεσαία τάξη, εκείνα δηλαδή τα κοινωνικά στρώματα που «εξαπατήθηκαν» προεκλογικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το 2019 «τους έταξε λιγότερους φόρους και καλύτερες δουλειές και σήμερα έχει κάνει τη ζωή τους πολύ δυσκολότερη», μιλάει στο Newsbomb.gr ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Ο βουλευτής Ευβοίας και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται κάτω από την απειλή του «λουκέτου» και πως δεν θα επιβιώσουν χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. Όπως σημειώνει, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της κυβέρνησης, που όπως κατά τη γνώμη του «κυνικά» έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, είναι «συγχωνεύσεις ή λουκέτο».

Παράλληλα, υπεραμύνεται της πρότασης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ εκφράζει την πεποίθηση πως σύντομα θα υπάρξει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό και ότι αυτό θα καταγραφεί κάποια και στις δημοσκοπήσεις, καθώς υπογραμμίζει ότι «η φθορά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, εκτός από την κοινωνία φαίνεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις και είναι μη αναστρέψιμη».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μίλτου Χατζηγιαννάκη στο Newsbomb.gr

Κύριε Χατζηγιαννάκη, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από τη ΔΕΘ τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι η πρόταση σας απαντάει στις προκλήσεις του σήμερα;

Για μια «Νέα Αρχή» με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Οι προκλήσεις του σήμερα είναι, θεωρώ, οι αποκλεισμοί που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας από τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αποκλεισμοί στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στην καθημερινότητα. Όταν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά και αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ, σημαίνει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα ενίσχυσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. λέει για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 11% τον κατώτατο μισθό και κατήργησε τον επαίσχυντο υποκατώτατο για τα νέα παιδιά. Τότε η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για ψίχουλα, και τώρα έκανε αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ.

Όταν, πάλι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 50,1% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση της ΝΔ ως απάντηση στην ραγδαία αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ, την ξεπουλάει εν μία νυκτί. Στην υγεία, βλέπετε τι γίνεται με την πανδημία εδώ και ενάμισι χρόνο, από τα διαγράμματα του ECDC φαίνεται ότι η χώρα μας είναι δεύτερη σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους. Σε κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και σε θανάτους ανά 1.000.000 πληθυσμού. Σε αυτήν την παταγώδη αποτυχία στήριξης του ΕΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. προτείνει μια ριζική αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, προβλέπει την άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και την πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας. Όσον αφορά την εργασία, είδατε τι έγινε το τελευταίο διάστημα με την efood και τη μεγάλη νίκη των εργαζομένων.

Στους αντιεργατικούς νόμους που ψήφισε, φέτος, η Νέα Δημοκρατία για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει το 2019 για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους και κατέθεσε εκ νέου τροπολογία. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας με πράξεις και όχι με λόγια. Όσα memes και να βγάζουν για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την παροχολογία, η πραγματικότητα και ως επέκταση η ταυτοτική διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται στις τσέπες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Έχετε αφιερώσει πολύ μεγάλο κομμάτι του προγράμματος στη στήριξη και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αρκεί για να πείσετε τη λεγόμενη μεσαία τάξη να σας στηρίξει; Αναφέρομαι σε αυτό το κομμάτι γιατί ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι σήκωσε πολύ μεγαλύτερα βάρη από αυτά που της αναλογούσαν…

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, καθώς πάνω τους είχε στηριχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες η ανάπτυξη της χώρας. Η αλήθεια είναι πώς τα χρόνια των μνημονίων η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επιβαρύνθηκε σε τεράστιο βαθμό. Τα νέα δεδομένα με την πανδημία και τη νέα οικονομική κρίση δείχνουν πάλι ότι οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο του κυκλώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΒΕΕ το 40% κινδυνεύει με λουκέτο μετά την πανδημία, δηλαδή, για να το πω πιο περιγραφικά, κινδυνεύουν να χαθούν κοντά στις 200.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο κρίσιμος αυτός τομέας της οικονομία δεν μπορεί να αντέξει χωρίς την πραγματική στήριξη της Πολιτείας. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη ΔΕΘ για πέντε πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή: Τη διαγραφή και τη ρύθμιση μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μην είμαστε ουραγοί στους πόρους στις μικρές επιχειρήσεις, τη ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, την αντικατάσταση του πτωχευτικού που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Πρόκειται για μέτρα απολύτως αναγκαία, την ίδια στιγμή που η στρατηγική της κυβέρνησης, όπως κυνικά δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο.

Η πραγματικότητα για τη μεσαία τάξη είναι ασφυκτική, πρόκειται για τους ανθρώπους που το 2019 ο Κ. Μητσοτάκης τους έταξε λιγότερους φόρους και καλύτερες δουλειές και σήμερα έχει κάνει τη ζωή τους πολύ δυσκολότερη.

Οι κοινωνίες με μεγαλύτερο ποσοστό ευημερίας είναι εκείνες με συγκριτικά δικαιότερη κατανομή εισοδήματος και μικρότερες ανισότητες ως προς τις συνθήκες ζωής και εργασίας, στοιχεία που αντανακλώνται στην υψηλότερη ικανοποίηση των πολιτών από τη ζωή. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον αντίποδα της κυβερνητικής προεκλογικής εξαπάτησης, έχουμε ως ταυτοτικό μας ζήτημα τη στήριξη και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, αλλά και της υγειούς επιχειρηματικότητας για να μπορέσει να σε πρώτο πλάνο να επιτευχθεί η διάσωση της ελληνικής κοινωνίας μέσα την κρίση που βιώνουμε και, κυρίως, να αποτελέσει εφαλτήριο μιας ανάπτυξης που θα αφορά στο σύνολο των Ελλήνων και ειδικότερα την νέας γενιάς που θα ζήσει στη χώρα μας και πρέπει να τη βοηθήσουμε να μείνει εδώ.

Μπορεί η ελληνική οικονομία να αντέξει τις προτάσεις σας για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και διαγραφή -έστω μέρους- των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στη πανδημία;

Αυτό που ανέφερα νωρίτερα για τα trolls που βγήκαν για τον Αλέξη Τσίπρα μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ ήταν αυτά που είδα για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι πράξεις μας ως κυβέρνηση με την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου δεν χωρούν καμία διαδικτυακή διακωμώδηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που στήριξε έμπρακτα τους εργαζόμενους αυτούς. Κυρίως, όμως στήριξε τα νέα παιδιά. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουμε, όπως ανέφερα, ως στόχο να μη φύγει κανένα νέο παιδί από τη χώρα μας, το δημογραφικό είναι ένα μείζον πρόβλημα για την κοινωνία μας, και, δυστυχώς, καμία πολιτική της ΝΔ δεν βοηθάει τη νέα γενιά να ζήσει με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα. Με τα gigabytes ίντερνετ αντί για μισθό δεν βγαίνει ο μήνας.

Η αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ δεν αποτελεί μια τρέλα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό που εμείς προτείνουμε να γίνει στην Ελλάδα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις στη Γαλλία και την Ισπανία στις αρχές του Σεπτέμβρη. Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που υπάρχουν οι δυνατότητες, ώστε η ελληνική οικονομία όχι μόνο να αντέξει, αλλά να στηριχθεί και να εμφανίσει ανάπτυξη από μια τέτοια εξέλιξη. Η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες έχει μπροστά της την ευκαιρία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, το πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα αποτελεί ξεκάθαρα πολιτική επιλογή. Εμείς λέμε να στηριχθούν τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη, η κυβέρνηση της ΝΔ προτείνει φοροαπαλλαγές στους πλουσίους ύψους 3,5 δις. Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε λόγω πανδημίας τα πράγματα είναι απλά: Χωρίς κάποια ρύθμιση χιλιάδες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο, καθώς το 80% των επιχειρήσεων αυτών δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, και από κλειστές επιχειρήσεις ο φόρος που εισπράττει το κράτος είναι μηδέν.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα και να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές;

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη της κοινωνίας, όμως το τι γίνεται πραγματικά στην κοινωνία φαίνεται στην καθημερινή τριβή μαζί της. Ένας Πρωθυπουργός που έχει 36 ακίνητα και έχει κάνει 13 ταξίδια μέσα στο καλοκαίρι, μπορεί να έχει τριβή με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που ανησυχεί για το μοναδικό του σπίτι, και με το 53,5% των νοικοκυριών στην Ελλάδα που, βάσει των στοιχείων της Eurostat, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε επτά ημέρες διακοπών μακριά από το σπίτι τους;

Οι προεκλογικές εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν μείνει στο παρελθόν, η περίοδος χάριτος για οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση έληξε εδώ και καιρό και τώρα φαίνεται η πραγματική εικόνα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που έχει αποτύχει εδώ και δύο χρόνια σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει. Η διαχείριση της πανδημίας, οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, η ακρίβεια, η εργασιακή ανασφάλεια, η οικονομική ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η εγκληματικότητα, η εφαρμογή μιας πολιτικής ακραία μεροληπτικής υπέρ των ισχυρών, όλα αυτά δημιουργούν ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας που έχει διαχυθεί σε πολύ μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Η φθορά της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, εκτός από την κοινωνία φαίνεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις και είναι μη αναστρέψιμη. Ο κόσμος καταλαβαίνει την εξαπάτηση και την ανικανότητα και αναζητά λύσεις τις οποίες εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνοντας με την κοινωνία μαζί την νέα του πρόταση με τρόπο απλό, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο θα αποτελέσει τον εγγυητή για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Αυτό, να είστε σίγουροι, θα φανεί αργά ή γρήγορα στις δημοσκοπήσεις, αλλά, κυρίως θα φανεί, εκεί που πραγματικά έχει σημασία, την ώρα της κάλπης.

Η περιφέρεια στην οποία εκλέγεστε, η Εύβοια, όπως ολόκληρη η χώρα, γνώρισαν μία ασύλληπτη τραγωδία μέσα στο καλοκαίρι εξαιτίας των πυρκαγιών. Πιστεύετε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επούλωση των πληγών που άφησε η καταστροφή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση;

Τα πρώτα δείγματα δείχνουν δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο. Μετά από την ανείπωτη καταστροφή η Βόρεια Εύβοια αντιμετωπίζει ευθέως τον κίνδυνο της ερημοποίησης. Τα σχέδια ανάκαμψης και ανασυγκρότησης θα τα δούμε και θα τα κρίνουμε όταν είναι έτοιμα. Από τις πρώτες 50 ημέρες μετά την τραγωδία πάντως, αυτό που φαίνεται να απασχολεί κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση είναι η επικοινωνία. Το ίδιο έργο είδαμε και πέρυσι από τον Πρωθυπουργό καθώς είχε εξαγγείλει την έναρξη των έργων οδικής σύνδεσης προς την βόρεια Εύβοια μέσα στο 2020, όταν ακόμα ήταν πολύ νωπή η απώλεια των οκτώ συνανθρώπων μας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι 13 μήνες μετά δεν είναι καν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των έργων και ούτε οι μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων έχουν ξεκινήσει.

Φέτος, πριν καν σβήσει η καταστροφική φωτιά στη Βόρεια Εύβοια φτιάχτηκε μία επιτροπή κατόπιν μιας προφορικής και μόνο εντολής του Πρωθυπουργού, παρακάμπτοντας την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των τοπικών φορέων. Μία επιτροπή που προς το παρόν γνωρίζουμε μόνο πως επικεφαλής είναι ο κ. Μπένος, που δεν ξέρουμε ποια είναι τα μέλη της και με ποια κριτήρια επιλέχθησαν ή θα επιλεγούν. Ανεξάρτητα από το πρόσωπο του κ. Μπένου, γιατί δεν είναι ζήτημα προσώπων, είναι πραγματικά επικίνδυνος ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τους θεσμούς και τον δημόσιο πλούτο.

Αποφασίζονται ξαφνικά απευθείας αναθέσεις έργων με απλή απόφαση Περιφερειάρχη χωρίς καμία θεσμική θωράκιση, ενώ καμία ακόμα αναμόρφωση δεν έχει γίνει στο Ταμείο Ανάκαμψης όχι μόνο για να ενταχθούν τα αντιπλημμυρικά, αλλά κυρίως το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο με τον βόρειο οδικό άξονα.

Πολύ φοβάμαι και μακάρι να διαψευστώ πως στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προσπαθεί απλά να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και ταυτόχρονα να καλυφθεί και να αποτινάξει τις ευθύνες της για το γεγονός ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έχουμε ήδη παρουσιάσει τις πρώτες προτάσεις για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης και την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος μέσω του αποθεματικού από το παλιό οργανισμό εργατικής κατοικίας, αλλά παράλληλα δουλεύουμε για τις προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν πραγματική ανακούφιση για τους κατοίκους στη Βόρεια Εύβοια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.