ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε οικονομία, πανδημία, τουρκική προκλητικότητα εστιάζει η κυβέρνηση - Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης

Σε οικονομία, πανδημία, τουρκική προκλητικότητα εστιάζει η κυβέρνηση - Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης

Η πανδημία, η οικονομία και νέες τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με την οικονομία το κυβερνητικό επιτελείο θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά ήδη και υπηρεσίες.
Οι έλεγχοι για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας θα είναι εντατικοί, ενώ ειδικά για τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα, εκτιμάται ότι το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό ότι θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών, πιθανότατα να μην επαρκέσει και να χρειαστεί να αυξηθεί το σχετικό κονδύλι. Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες η ακρίβεια που είναι παγκόσμιο φαινόμενο και αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί από τις αρχές του επόμενου έτους.

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση μέσω ελαφρύνσεων αυξάνει σταδιακά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μέσω ελαφρύνσεων, προκειμένου να απορροφηθούν οι όποιες αυξήσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα και έχει το βλέμμα του στην πορεία του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πλέγμα φοροελαφρύνσεων θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, όταν και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το την ανάπτυξη της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, άγνωστος «Χ» παραμένει η Τουρκία η οποία κλιμακώνει εκ νέου τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των ξένων ηγετών στο πλαίσιο της παρουσίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν νέο γύρο έντασης με την Τουρκία, η οποία ξέδωσε νέα Navtex για έρευνες σε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Καστελλορίζου.

Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι για να εγκαινιάσει από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την έκθεση Paris - Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι - Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 - 1919), στο Λούβρο. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Προηγουμένως και συγκεκριμένα στις 2 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος για Σολτς και SPD - «Τζαμάικα» ή «Φανάρι» η επόμενη κυβέρνηση

«Μυρίζει μπαρούτι» στο Αιγαίο: Η «ατσάλινη ασπίδα» του Παρμενίωνα και τα… μαντάτα από το Λούβρο

Συγκλονίζει η Αριάδνη Γερασιμίδου: «Έχω καρκίνο, δεν υπάρχει τρόπος να σωθώ» (video)