ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ιστορική ημέρα για Ελλάδα και Γαλλία - Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ

O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν
Ludovic Marin, Pool Photo via AP

Όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

«Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μάλιστα οι τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος αλλά δεν εξαντλούν σε καμία περίπτωση αυτή τη συνεργασία… Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στο ευαίσθητο οικοσύστημα της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Διαχρονικά η Ελλάδα και η Γαλλία, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν δεσμούς τους οποίους διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία στη δημοκρατία, στο κράτος δίκαιου στα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλώς ο σεβασμός και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και ιδίως της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτή την κοινή συνετή πορεία. Αποτελεί όμως και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας. Γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Με τον Πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Μητσοτάκης: «Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ»

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης μετά από σχετική ερώτηση απάντησε ότι «η συμφωνία (σ.σ. με τη Γαλλία) δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί την στρατηγική της συνεργασίας εντός της βορειοατλαντικής συμμαχίας» με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θυμίζει ότι «εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει 5ετη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

«Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού διότι κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο καλύπτει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και να σημειώσω ότι υπάρχουν δεσμεύσεις της Γαλλίας για την παράδοση εντός των χρονοδιαγραμμάτων» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για ελληνική προστιθέμενη αξία με τη σύμπραξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Η συμφωνία αυτή δεν είναι αντιστάθμισμα άλλων συμφωνιών. Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από το παρελθόν μαζί και η Ελλάδα δεν ξεχνά ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 2020 και πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή έρχεται ως το επιστέγασμα της σχέσης δύο χωρών με μεγάλο ιστορικό, πολιτιστικό, βάθος» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν για την ελληνογαλλική συμφωνία

Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας

  1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
  2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
  3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
  4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.
  5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».
  8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώθηκε το «mega deal» Ελλάδας-Γαλλίας - Τι θα περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;