ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ της επιμήκυνσης ο φίλος Ντομινίκ Στρος Καν

Υπέρ της επιμήκυνσης ο φίλος Ντομινίκ Στρος Καν
Στις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές που συντελούνται στη χώρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής...

Στις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές που συντελούνται στη χώρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε άθλο τη μείωση του ελλείμματος κατά 5%, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όλα όσα έγιναν το 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Χρειάζεται να γίνουν πολλά, αλλά όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, οι επιτυχίες μας αναγνωρίζονται» υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, αποτελεί απόδειξη της αναγνώρισης των προσπαθειών που γίνονται.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έθεσε το θέμα της επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο Στρος-Καν δήλωσε εντυπωσιασμένος για τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και έδωσε έμφαση στην ανάγκη της ανάπτυξης.

Επανέλαβε την ανάγκη να κατανοήσουν όλοι την ανάγκη των αλλαγών, ιδιαίτερα οι έχοντες, οι οποίοι πρέπει και εκείνοι να συμβάλουν.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια της χώρας, δεν είναι μάχη πολιτικών κομμάτων, αλλά μάχη για τη σωτηρία της.

Ο Στρος-Καν αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ θεωρείται ο «κακός» στην παγκόσμια σκηνή, όμως υπογράμμισε με νόημα ότι το ΔΝΤ δεν είναι η ρίζα των προβλημάτων, αλλά πηγαίνει σε μια χώρα όταν η χώρα εκείνη το καλέσει για να δώσει λύσεις.

«Μην μάχεστε κατά του γιατρού, επειδή σας δίνει φάρμακο που δεν σας αρέσει» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι "όσο γρηγορότερα πετάξετε με τα δικά σας φτερά, τόσο καλύτερα".

Ερωτηθείς για το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, επανέλαβε ότι είναι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναγνωρίζοντας ότι είναι περισσότερο «τεχνικό θέμα».

Νωρίτερα ο κ. Στρος Καν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η κρίση χτυπάει ειδικά τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί μία λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη σύντομη συνομιλία του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε επίσης από τον κ. Στρος Καν να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις και στην Ε.Ε., εκτιμώντας χαρακτηριστικά πως η Γερμανία έχει στυλώσει τα πόδια.

Απαντώντας στον Πρόεδρο Παπούλια, ο κ. Στρος Καν τόνισε ότι για να ξεπεραστεί η κρίση θα πρέπει να συνδράμουν περισσότερο οι πλουσιότερες κοινωνικές ομάδες.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό, απούσα από την ομιλία του κ. Στρος Καν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα είναι -μετά τους βουλευτές του ΚΚΕ- και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, το πρόγραμμα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ επισπεύδεται με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν σήμερα οι επαφές του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης: “Θερμή” υποδοχή και full πρόγραμμα για Στρος Καν

Μυστικό το ξενοδοχείο του ισχυρού του ΔΝΤ

Ροή Ειδήσεων